Τοπικά

Γνωριμία μαθητών με «κρυμμένα παιδιά» Εβραίων – Μάθημα ιστορίας στο 4ο ΓΕΛ Βόλου με συνέντευξη  Μ. Μάτσα

Ένα ζωντανό μάθημα ιστορίας, μία βύθιση στα τραγικά γεγονότα του Ολοκαυτώματος των Εβραίων από τους Ναζί, έζησαν προχθές οι μαθητές του 4ου ΓΕΛ Βόλου που πήραν συνέντευξη από τον κ. Μάκη Μάτσα ο οποίος ανήκει στη λίστα των «κρυμμένων παιδιών», καθώς προερχόμενος από εβραϊκή οικογένεια, σε ηλικία δύο ετών φυγαδεύτηκε και σώθηκε από ελληνική οικογένεια.
Το 4ο ΓΕΛ μαζί με το 4ο Γυμνάσιο Βόλου συμμετέχει σε ένα δίκτυο σχολείων από πέντε πόλεις με στόχο τη μύηση των μαθητών στην ιστορία του ολοκαυτώματος, αλλά και στην ευαισθητοποίηση για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας.
Τα σχολεία που συμμετέχουν από τον Νομό Μαγνησίας είναι το 4ο Λύκειο Βόλου και το 4ο Γυμνάσιο με υπεύθυνη την καθηγήτρια αγγλικών κ. Ελένη Ανδρέου. Επίσης συμμετέχουν το Γυμνάσιο Νεοχωρίου Άρτας, το Λύκειο Νεοχωρίου Άρτας, το Γυμνάσιο Παναγιάς Διασέλου Άρτας, το Γενικό Λύκειο Διασέλου Άρτας, το 2ο Γυμνάσιο Λέρου, το 1ο Γενικό Λύκειο Υμητού και το Κέντρο Νεότητας Καλαμάτας.
Η κ. Ελένη Ανδρέου που συμμετέχει στην όλη πρωτοβουλία, ανέφερε πως «είμαστε ένα δίκτυο εννέα σχολείων και 15 εκπαιδευτικών από Άρτα, Βόλο, Λέρο, Αθήνα και Καλαμάτα που δημιουργήσαμε ένα padlet για την ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος. Διδάσκοντας την ιστορία του Ολοκαυτώματος παρακινήσαμε τους μαθητές μας ανάλογα με τις δεξιότητές τους να παράξουν το υλικό μας. Φτιάξαμε λοιπόν ένα padlet με συνεντεύξεις (συνέντευξη της Άννας Μιζάν, κόρη του Ισαάκ Μιζάν- επιβιώσαντα του Άουσβιτς, συνέντευξη του κ. Βλαχοπάνου, συγγραφέα του βιβλίου “Ισαάκ Μιζάν αριθμός βραχίονα 182641” και συνέντευξη του κ. Μάκη Μάτσα ενός από τα κρυμμένα παιδιά των Εβραίων που στην ηλικία των 2 ετών φυγαδεύτηκε και σώθηκε από ελληνική οικογένεια. Η συνέντευξη του κ. Μάτσα πραγματοποιήθηκε ζωντανά και οι μαθητές του 4ου Λυκείου και 4ου Γυμνασίου Βόλου είχαν την ευκαιρία να του κάνουν τις δικές τους ερωτήσεις.
Το padlet επίσης περιέχει ηχητικά αποσπάσματα του βιβλίου της Όλγας Λένγκιελ, “Πέντε Καμινάδες” για τις τραγικές συνθήκες που επικρατούσαν στο Άουσβιτς, εργασία μαθητών αναφορικά με την έμφυλη διάσταση του Ολοκαυτώματος, εργασία με τα μαρτυρικά χωριά και πόλεις της Ελλάδος, ποίημα, ζωγραφική, μακέτα με τους φούρνους αερίων, διαδραστικό πίνακα στρατοπέδων συγκέντρωσης που λειτουργούν σήμερα ως χώροι μνήμης και άλλα.
«Αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια είναι η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας που στήριξε την προσπάθειά μας από την στιγμή που εμπνευστήκαμε το project μας, οι σχολικές μας μονάδες και οι μαθητές μας» τόνισε η κ. Ανδρέου.
Αναφερόμενη στην προχθεσινή πρωτοβουλία είπε πως «Το εβραϊκό μουσείο Ελλάδας έχει καταρτίσει έναν κατάλογο των παιδιών που σε αυτή την τρυφερή ηλικία, στα χρόνια της Κατοχής, αναγκάστηκαν να φυγαδευτούν, τα μετακινηθούν, να αλλάξουν ταυτότητα. Και τα άτομα αυτά κουβαλούν ένα ιδιαίτερο ψυχολογικό φορτίο. Ο κ. Μάκης Μάτσας γνωστός για την μουσική του παρακαταθήκη και την πορεία στον χώρο της δισκογραφίας ήταν ένα από αυτά τα παιδιά. Και η επικοινωνία των μαθητών με τον ίδιο ήταν ένα μάθημα ζωής».
Η μαθήτρια της Α’ Τάξης Ξανθιάννα Αντζούρη δήλωσε συγκινημένη από όσα άκουσε από τον κ. Μάτσα. «Ήταν μια πολύ καλή εμπειρία και μπήκαμε σε σκέψεις για το πώς θα ήταν η ζωή του, αν δεν είχε καταφύγει σε ένα άλλο σπίτι. Καταλάβαμε τις επιπτώσεις του πολέμου και του ρατσισμού. Ο κ. Μάτσας μάς ανέδειξε τις αρετές της ειρήνης».
Ο μαθητής Γιώργος Αρχοντής τόνισε πως «κάθε άνθρωπος που έζησε εκείνα τα σκοτεινά χρόνια έχει να διηγηθεί μια ιστορία. Και όσα μας εξιστόρησε ο κ. Μάτσας ήταν συγκλονιστικά. Είναι καλό που η μνήμη του ολοκαυτώματος περνά από γενιά σε γενιά, γιατί και σήμερα βλέπουμε αρνητές των όσων έγιναν. Πρέπει να προασπίζουμε τις αξίες της ειρήνης και της δημοκρατίας, καθώς την ιστορία εμείς τη δημιουργούμε».
Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο πρόεδρος της ισραηλιτικής κοινότητας Βόλου κ. Μαρσέλ Σολομών και ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας κ. Σωκράτης Σαβελίδης.

Share
Ετικέτες: Εβραίων

Πρόσφατα άρθρα

Ενημέρωση – ανακοίνωση της ΔΕΥΑΜΒ

Από τη ΔΕΥΑΜΒ ανακοινώνεται ότι Την Τετάρτη 7/2/2024 λόγω προγραμματισμένων εργασιών της COSMOTE για αναβάθμιση…

2 Φεβρουαρίου 2024

Δύο νεκροί και πάνω από 200 τραυματίες σε πυρκαγιά εξαιτίας έκρηξης αερίου

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 222 τραυματίστηκαν στη γιγαντιαία πυρκαγιά που…

2 Φεβρουαρίου 2024

Τον έβαλε στο ταξί του για να μην κρυώνει και αυτός τον πυροβόλησε τρεις φορές – Σοκαριστικό βίντεο

Ένα σοκαριστικό περιστατικό κατέγραψε κάμερα οδηγού ταξί, στην Τουρκία ο οποίος προσφέρθηκε να πάρει στο…

2 Φεβρουαρίου 2024

Δίαυλοι επικοινωνίας σχολείων με ΗΠΑ μέσω πανεπιστημιακού Νίκου Αλεξίου

Δρόμοι συνεργασίας με τον εκπαιδευτικό, πνευματικό και επιστημονικό κόσμο της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ διαφαίνονται…

2 Φεβρουαρίου 2024

Κρατούμενοι αρνήθηκαν να μπουν στα κελιά τους – Επενέβησαν η εξωτερική φρουρά και ΜΑΤ

Συναγερμός σήμανε τα ξημερώματα της Παρασκευής στις φυλακές Νιγρίτας στις Σέρρες. Σύμφωνα με πληροφορίες της…

2 Φεβρουαρίου 2024

Κλιμακώνονται οι έρευνες για το διεθνές λαθρεμπόριο τσιγάρων

Σε όλη τη Μακεδονία ερευνούν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Κιλκίς για να εντοπίσουν τα υπόλοιπα…

2 Φεβρουαρίου 2024