Ελλάδα

Γνωμοδότηση Αρείου Πάγου: Στο αρχείο εκατοντάδες δικαστικές απελάσεις αλλοδαπών

Με γνωμοδότησή του, ο αντιεισαγγέλεας του Αρείου Πάγου κρινει οτι εκατοντάδες δικαστικές απελάσεις αλλοδαπών θα πρέπει να πάρουν το δρόμο για το αρχείο λόγω των αλλαγών που επέφερε ο νέος ΠΚ. Ο κ. Χαράλαμπος Βουρλιώτης απαντά με γνωμοδότηση του προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και τη Διεύθυνση Αλλοδαπών.

Και αυτό, γιατί με τον νέο ποινικό κώδικα έχει καταργηθεί το άρθρο 74 που αφορά τις δικαστικές απελάσεις και πλέον ισχύουν μόνο οι διοικητικές απελάσεις. Επιπλέον, με το νέο ποινικό κώδικα έχει καταργηθεί και η απαγόρευση επανεισόδου αλλοδαπών που επιβαλλόταν με δικαστική απόφαση.

Ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου στη γνωμοδότησή του καταλήγει ότι ο ευμενέστερος νόμος ή διάταξη έχει αναδρομική ισχύ και ως εκ τούτου «οι εισαγγελικοί λειτουργοί επιβάλλεται να προβούν σε ανάκληση των σχετικών με τη δικαστική απέλαση παραγγελιών τους προς τις αρμόδιες Διευθύνσεις Αστυνομίας και ακολούθως να αρχειοθετήσουν, κατά το μέρος αυτό, την υπόθεση, εκδίδοντας σχετική προς τούτο αιτιολογημένη πράξη».

Ο κ.Βουρλιώτης επισημαίνει ότι η παράνομη επάνοδος στη χώρα αλλοδαπού που είναι καταχωρημένος στον Εθνικό Κατάλογο Ανεπιθύμητων Αλλοδαπών εξακολουθεί να αποτελεί αξιόποινη πράξη, «καθόσον η καταχώρηση του αλλοδαπού στο συγκεκριμένο κατάλογο δεν στηρίζεται αποκλειστικά στην περί απελάσεως και απαγόρευσης εισόδου διάταξη της σχετικής δικαστικής απόφασης».

Όμως μετά την κατάργηση της δικαστικής απέλασης, ο χαρακτηρισμός «ανεπιθύμητος» για αλλοδαπό με μόνη την απόφαση ή τη διάταξη δικαστηρίου «είναι νομικά ανεπέρειστη, αφόρητα δυσμενής και δοκιμάζει τα όρια της συνταγματικής τάξης και των διεθνών συμβατικών υποχρεώσεων της χώρας, γεγονός που καταδεικνύει την αναγκαιότητα νομοθετικής παρέμβασης για τον επαναπροσδιορισμό των όρων και προϋποθέσεων διαγραφής από τον ανωτέρω κατάλογο», καταλήγει η γνωμοδότηση του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το