Πολιτισμός

«Γλυκιά πατρίδα» και «Η σωτηρία της ψυχής» στις προβολές της κινηματογραφικής κοινότητας

Με την ταινία «Γλυκιά πατρίδα», σε σκηνοθεσία Γουόρικ Θόρντον, συνεχίζονται οι προβολές της κινηματογραφικής κοινότητας του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου αύριο Δευτέρα 13 Ιανουαρίου στο Αχίλλειο. Το πρόγραμμα συνεχίζεται με την ταινία «Η σωτηρία της ψυχής» σε σκηνοθεσία Σουμπασίς Μπουτιανί την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου στο Μεταξουργείο στη Ν. Ιωνία και τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου στο Αχίλλειο. Ώρα έναρξης 21.30.
«Γλυκιά πατρίδα» – «Sweet country», σκηνοθεσία: Γουόρικ Θόρντον, σενάριο: Ντέιβιντ Τράντερ, Στίβεν ΜακΓκρέγκορ, φωτογραφία: Γουόρικ Θόρντον, μοντάζ: Νικ Μέγιερς, πρωταγωνιστούν: Σαμ Νιλ, Μπράιαν Μπράουν, διάρκεια: 113 λεπτά.
Με αφετηρία αληθινά περιστατικά που συγκλόνισαν την Αυστραλία της δεκαετίας του 1920, ο Γουόρικ Θόρντον συνθέτει ένα μοντέρνο, απόλυτα επίκαιρο ύμνο στην ανθρωπιά και την ελευθερία και ταυτόχρονα αιχμηρή καταγγελία απέναντι στη βία κάθε μορφής εξουσίας.
Δεύτερη ταινία μυθοπλασίας του Γουόργουικ Θόρντον μετά το βραβευμένο με Χρυσή Κάμερα στις Κάνες «Samson and Delilah» του 2009, η «Γλυκιά πατρίδα» εμπνέεται και αυτή, σχεδόν όπως όλο το έργο (μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ, συμμετοχές σε σπονδυλωτά φιλμ) του 48χρονου Αυστραλού, από μια αληθινή ιστορία της πατρίδας του. Εκείνη του Αβορίγινα Γουιλαμπέρτα Τζακ, που τη δεκαετία του 1920 συνελήφθη και δικάστηκε για τον φόνο ενός λευκού στην Κεντρική Αυστραλία.
«Η σωτηρία της ψυχής» – «Hotel Salvation», Ινδία, 2016, σκηνοθεσία: Σουμπασίς Μπουτιανί, σενάριο: Σουμπασίς Μπουτιανί, φωτογραφία: Ντέιβιντ Χούγιλερ, Μάικλ ΜακΣουίνι, μοντάζ: Μανάς Μιτάλ, μουσική: Ταντζάρ Τζουνάιντ, πρωταγωνιστούν: Αντίλ Χουσέιν, Λαλίτ Μπελ, Γκιταντζάλι Κουλκάρνι, διάρκεια 102 λεπτά.
Ένας ηλικιωμένος Ινδός αποφασίζει ξαφνικά να εγκαταλείψει το σπίτι του και να ταξιδέψει μαζί με τον γιο του στο μυθικό Βαρανάσι, προκειμένου να αφήσει στην ιερή αυτή πόλη την τελευταία του πνοή.

Έχει περάσει πάνω από μισός αιώνας από τότε που οι ινδικές παραγωγές γεμίζαν με θεατές τις αίθουσες και της Ελλάδας.
Έκτοτε άλλαξαν πολλά, και εδώ, αλλά και εκεί, με την κινηματογραφική παραγωγή στην Ινδία να εξελίσσεται την τελευταία 30ετία στην πιο πλούσια παγκοσμίως, το γνωστό σε όλους Bollywood.
Στη συνείδηση των περισσοτέρων όμως, αυτός ο τίτλος έχει συνυφανθεί με πάμπλουτες, αλλά κιτς μουσικοχορευτικές μελό παραγωγές ή εξωφρενικές περιπέτειες δράσης.
Παρότι φυσικά υπάρχουν και αυτές, υπάρχουν και ταινίες όπως το Hotel Salvation που αξίζει να ανακαλύψουμε…
Ο 77χρονος Daya βλέπει ένα περίεργο όνειρο, που τον κάνει να πιστέψει ότι πλησιάζει το τέλος του.
Πιστός Ινδουιστής, εκφράζει την επιθυμία να πεθάνει στην ιερή πόλη Βαρανάσι, στις όχθες του ποταμού Γάγγη.

Ο γιος του, Rajiv, ένας μεσήλικας επιχειρηματίας, παρότι δεν έχει ιδιαίτερα καλές σχέσεις με τον πατέρα του, αποφασίζει να τον συνοδέψει.
Εκεί βρίσκουν καταφύγιο σε ένα «ξενοδοχείο», ένα μισοερειπωμένο κτίριο, στο οποίο ένας ιερέας υποδέχεται, με το αζημίωτο φυσικά, τους ηλικιωμένους που φτάνουν στην πόλη για να πετύχουν τη σωτηρία της ψυχής τους.
Το φιλμ, έχοντας ως επίκεντρο το αληθινό έθιμο αυτών των «ξενοδοχείων» στο Βαρανάσι, μας διηγείται μια γλυκόπικρη ιστορία για τη σχέση ενός πατέρα με τον γιο, αλλά και τη σχέση τους με τον θάνατο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το