Κόσμος

Γκορμπατσόφ: Ενας «νέος ψυχρός πόλεμος» έχει κηρυχθεί και κινδυνεύει να εξελιχθεί σε ένοπλη σύγκρουση

γκορμπατσώφ

Ένας «νέος ψυχρός πόλεμος» έχει κηρυχθεί μεταξύ Ρώσων και Αμερικανών και μπορεί να εξελιχθεί σε ένοπλη σύγκρουση, προειδοποίησε σήμερα ο τελευταίος σοβιετικός ηγέτης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

«Δεν ακούμε παρά να μιλούν για κυρώσεις της Αμερικής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της Ρωσίας. Έχουν χάσει το μυαλό τους;», δήλωσε ο Γκορμπατσόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax. «Η Αμερική έχει χαθεί στα βάθη της ζούγκλας και παρασύρει και εμάς. Και, για να μιλήσουμε ειλικρινά, η Αμερική μας παρασύρει σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο προσπαθώντας ανοικτά να ακολουθήσει την λαμπρή ιδέα που την θέλει πάντα να θριαμβεύει», πρόθεσε ο 83χρονος πρώην ηγέτης, πατέρας της περεστρόικας, ο οποίος έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην πτώση του τείχους του Βερολίνου το 1989.

«Που θα μας οδηγήσει αυτό; Ο ψυχρός πόλεμος έχει ήδη κηρυχθεί. Και μετά; Δεν είμαι σε θέση να πω με βεβαιότητα ότι ο ψυχρός πόλεμος δεν θα εξελιχθεί σε έναν πραγματικό πόλεμο. Φοβάμαι μήπως οι Αμερικανοί πάρουν το ρίσκο».

Οι προειδοποιητικές δηλώσεις του Γκορμπατσόφ διατυπώνονται μεσούσης της ουκρανικής κρίσης και της επιδείνωσης σε πρωτοφανές επίπεδο των σχέσεων μεταξύ Ρώσων και Δυτικών μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

Μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία και την έναρξη της σύγκρουσης στην οποία περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Απρίλιο στην ανατολική Ουκρανία, Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες υιοθέτησαν σειρά οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

Η Ουάσινγκτον προειδοποίησε χθες με νέες κυρώσεις δηλώνοντας ότι το τίμημα «θα συνεχίσει να αυξάνεται», αν η Ρωσία δεν σταματήσει να υποστηρίζει τους φιλορώσους αυτονομιστές στην Ουκρανία.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών συνεδριάζουν εκτάκτως σήμερα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τη στάση τους απέναντι στη Ρωσία μετά την αναζωπύρωση της βίας στην ανατολική Ουκρανία και τον βομβαρδισμό της Μαριούπολης το Σάββατο κατά τον οποίο 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Η ΕΕ εξετάζει απλώς το ενδεχόμενο να συμπεριλάβει και άλλα άτομα στη μαύρη λίστα των κυρώσεων που επιβάλλει, δήλωσε χθες ευρωπαϊκή πηγή. Σύμφωνα με πηγές στις Βρυξέλλες, οι 28 θα πρέπει επίσης να αποφασίσουν να ανανεώσουν την πρώτη σειρά των κυρώσεων σε βάρος Ουκρανών αυτονομιστών και Ρώσων αξιωματούχων, οι οποίες εκπνέουν τον Μάρτιο.

Πηγή:protothema.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το