Τοπικά

Γητευτής των αλόγων στο “βουνό των Θεών” με καταγωγή από το Στεφανοβίκειο

Ο Κωνσταντίνος Κύκλος με καταγωγή από το Στεφανοβίκειο, είναι πρώην στρατιωτικός. Στο παρελθόν θήτευσε στις δυνάμεις που ανέπτυξε ο ελληνικός στρατός σε Κόσοβο, Αφγανιστάν και Πακιστάν και έπειτα από την αποστράτευσή του, ασχολείται με την εκπαίδευση ίππων. «Γητευτής των αλόγων» είναι το προσωνύμιο που του έχουν προσάψει φίλοι και γνωστοί, με τον 44χρονο απόστρατο ανθυπασπιστή να έχει πλέον τη βάση του στο Λιτόχωρο Πιερίας και να δραστηριοποιείται στον Όλυμπο.

Καμπούλ, Πρίστινα, Λαχόρη, είναι ορισμένα μόνο από τα μέρη που υπηρέτησε ο Κωνσταντίνος Κύκλος, όταν οι μονάδες που ανήκε, στάθμευαν στις προαναφερθείσες πόλεις της Ασίας και των Βαλκανίων (στις διάφορες αποστολές που μετείχε, επισκέφτηκε επίσης το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα). Όμως, το κεφάλαιο που ο πρώην υπαξιωματικός βρισκόταν σε εμπόλεμες ζώνες, έκλεισε οριστικά πριν από μία τριετία. Από τότε που έπαψε να φοράει τη χακί στολή, επέστρεψε στο αγαπημένο του Λιτόχωρο, έναν τόπο που… ερωτεύθηκε με την πρώτη ματιά αφ’ ότου μετατέθηκε εκεί το 2001 από το ακριτικό Διδυμότειχο. Στην πανέμορφη κωμόπολη της Πιερίας, που αποτελεί και το ορμητήριο όσων επιθυμούν να εξερευνήσουν τον Όλυμπο, το βουνό των Θεών, πριν από λίγα χρόνια επένδυσε τους κόπους μίας ζωής και έφτιαξε ένα ράντζο σε έκταση πενήντα στρεμμάτων και διατηρεί άλογα, γαϊδούρια και πόνι. «Το Λιτόχωρο θυμίζει παραμύθι. Είναι ένα μέρος που συνδυάζει βουνό και θάλασσα και μου θυμίζει σε πολλά πράγματα τον Βόλο, στον οποίον επίσης έχω ζήσει πολλά χρόνια. Βέβαια, αγαπώ το Λιτόχωρο και για τη δυνατότητα που μου παρέχει να βγαίνω ελεύθερα βόλτες με τα άλογα», εκμυστηρεύθηκε στο ξεκίνημα της συζήτησης.

Θεωρείται από τους πλέον έμπειρους εκπαιδευτές αλόγων, κάτι που όμως δεν ήρθε ακοπίαστα. «Έφτασα μέχρι την Ολλανδία, όπου διδάχθηκα την ιππική γλώσσα, αλλά και σε διάφορα εκτροφεία», αποκάλυψε ο κ. Κύκλος, ο οποίος επισήμανε πως τα άλογα μπορούν να μας πούνε πολλά πράγματα μέσα από τη «γλώσσα» του σώματός τους και τις κινήσεις που κάνουν κατά περίσταση. «Για να ζητάς από ένα άλογο να κάνει μία υπόκλιση, πρέπει το ζώο να καταλαβαίνει την εντολή που του δίνεις. Υπάρχει ολόκληρος κώδικας επικοινωνίας και αυτό προϋποθέτει καθημερινή δουλειά με το κάθε άλογο», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Η πρόσφατη τηλεοπτική εμφάνιση που πραγματοποίησε στην επιτυχημένη εκπομπή του Νίκου Μάνεση στον Alpha «Σαββατοκύριακο με τον Μάνεση», έκανε γνωστό το όνομα του Βολιώτη εκπαιδευτή ανά το πανελλήνιο. «Δεν σταμάτησε να χτυπάει το τηλέφωνο τις τελευταίες ημέρες», παραδέχθηκε με χαμόγελο. Βέβαια, η δημοσιότητα δεν είναι άγνωστη έννοια για τον Κωνσταντίνο Κύκλο, ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια, έχει αναπτύξει πολλές φιλίες από τον χώρο της showbiz και όχι μόνο. Ο πρόεδρος του Ιππικού Ομίλου Λιτοχώρου απολαμβάνει τη δημοφιλία του, αλλά δεν επαναπαύεται. Καθημερινά πασχίζει να γίνεται καλύτερος πάνω στη δουλειά που έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια, προσέχοντας και την παραμικρή λεπτομέρεια: «Τους καλοκαιρινούς μήνες δουλεύω περισσότερο με τις άμαξες. Έχω τρεις στην κατοχή μου. Τον τελευταίο καιρό αναπαλαιώνουμε μία ζωήλατη άμαξα Victoria, ηλικίας τουλάχιστον εκατό ετών. Μοναδική αντίκα, με προέλευση από την Ιταλία. Έφτασε στα χέρια μου, μέσω ενός φίλου, ο οποίος την ανακάλυψε παρατημένη σ’ ένα χωριό και έχουμε ξεκινήσει εργασίες αποκατάστασης».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το