Οικονομία

Γιούνκερ και Σουλτς παίρνουν τη σκυτάλη από τον Ντράγκι

Ντράγκια και τραπεζίτες

Προπομπός μιας ευρύτερης τριπλής ευρωπαϊκής δράσης είναι, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, η κίνηση του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, να στηρίξει με 1 τρισ. ευρώ τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις της Ευρωζώνης.

Την υλοποίηση της τριπλής δράσης θα επιχειρήσουν άμεσα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρος της ΕΕ από την 1η Νοεμβρίου, ο Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ο Μάρτιν Σουλτς, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι τρεις Ευρωπαίοι έχουν αντιληφθεί, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, τους τεράστιους επερχόμενους κινδύνους που αντιμετωπίζει η οικονομία της Γηραιάς Ηπείρου. Οι κίνδυνοι αυτοί σχετίζονται με:

• Την υπερχρέωση των κρατών της Ευρωζώνης και τη διαρκή διεύρυνση των ελλειμμάτων τους

• Τη σαφή αδυναμία των ευρωπαϊκών οικονομιών για ανάπτυξη.

• Την απροθυμία των κρατών να περιορίσουν το προνοιακό κράτος, το οποίο αντανακλά και τον φόβο των πολιτικών για απώλεια της εξουσίας.

Ο Ντράγκι, εκ της θέσεώς του και των αρμοδιοτήτων του, μπορεί και δίνει ρευστότητα, καθώς επίσης μπορεί και αγοράζει κρατικά ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά. Ακόμη δύναται αργότερα και εφόσον χρειαστεί να αγοράσει κρατικά ομόλογα και απευθείας από τα κράτη. Αυτό όμως από μόνο του δεν λύνει το πρόβλημα, επισημαίνουν στο «Εθνος της Κυριακής» οι ίδιοι αναλυτές.

Η λύση αυτή από μόνη της, χωρίς συνδυαστικές ευρωπαϊκές κινήσεις, παρομοιάζεται από τους ίδιους σαν «αιμοδοσία», αλλά, όπως τονίζουν, ο «οργανισμός», για να… μακροημερεύσει, πρέπει να παράγει ο ίδιος το αίμα του. Το ίδιο συμβαίνει και στην οικονομία… Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ξέρει και μπορεί να εισηγηθεί μετά την 1η του επόμενου μήνα τη δημιουργία επενδύσεων πανευρωπαϊκού τύπου. Αλλά ούτε αυτό φτάνει από μόνο του. Και από τη δική του θέση ο Μάρτιν Σουλτς έχει κατανοήσει ότι οι χώρες-μέλη της Ευρωζώνης δεν μπορούν να συνεχίσουν να έχουν πολυτελή προνοιακά κράτη.

Γι’ αυτό εκτιμήθηκε από τους τρεις άνδρες, που βρίσκονται σε απόλυτη συνεννόηση και έχουν σε μεγάλο βαθμό συναντίληψη για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί στο σύνολό της η ευρωπαϊκή οικονομία, ότι θα πρέπει να προχωρήσουν, εκ παραλλήλου, σε τριπλή δράση.

Αναλυτικά στο ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το