Κόσμος

Γιούνκερ: Δεν θα υπάρξει Grexit αλλά η Αθήνα δεν συνεργάζεται

Γιούνκερ

Η ελληνική αδιαλλαξία κινδυνεύει να ωθήσει την ευρωπαϊκή ήπειρο προς την οικονομική καταστροφή, δήλωσε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ επέπληξε την Αθήνα για «απαράδεκτη» έλλειψη συνεργασίας. Προσθέτει ωστόσο, πως δεν θα υπάρξει Grexit.

Μία συμφωνία για ένα πακέτο οικονομικής διάσωσης παραμένει μακρινή, δηλώνει ο Γιούνκερ, αλλά αποκλείει το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας ή έξοδο από την ευρωζώνη. Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Politico, ο Γιούνκερ δηλώνει πως ο κύριος λόγος για την αισιοδοξία του έγκειται λιγότερο σε μια χειροπιαστή πρόοδο και περισσότερο στο απλό γεγονός ότι η εναλλακτική είναι αδιανόητη.

Μιλώντας από το γραφείο του στο κτίριο Berlaymont, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέρριψε την όλο και πιο διαδεδομένη άποψη μεταξύ των ηγετών της ευρωζώνης πως μια ελληνική χρεοκοπία θα μπορούσε να είναι ένας μοχλός που θα οδηγήσει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να πάρει στα σοβαρά τα οικονομικά της. Ο ίδιος αρνήθηκε να επεξεργαστεί τα εφιαλτικά σενάρια που βλέπει να ξεδιπλώνονται αλλά προειδοποίησε πως η αποτυχία να παραμείνει ζωντανή η Ελλάδα «θα μας οδηγήσει σε συνέπειες που οι άνθρωποι αγνοούν τις διαστάσεις τους».

«Είμαστε έτοιμοι για όλα αλλά αποκλείω 100% ένα Grexit, ή μια ελληνική έξοδο» τονίζει ο Γιούνκερ. «Δεν θα υπάρξει χρεοκοπία».

Ο Γιούνκερ αναφέρει επίσης πως οι διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της «αρχίζουν να κινούνται πως την σωστή κατεύθυνση, αλλά ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς». Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να επιμένει σχετικά με τα μέτρα λιτότητας, ενώ οι χώρες της ευρωζώνης αναμένουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε αντάλλαγμα για τα 7,2 δις. ευρώ.

«Περιμένω πως η ελληνική κυβέρνηση θα μας πει εγκαίρως το τι συμβαίνει» προσθέτει. «Χρειαζόμαστε σαφήνεια και δεν την παίρνουμε. Στο μεταξύ,έχασα την υπομονή μου. Τώρα πλέον την ανέκτησα και δεν θέλω να την ξαναχάσω».

Ο τόνος με τον οποίο μιλά ο Γιούνκερ αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη αγανάκτηση μεταξύ πολλών αξιωματούχων της ευρωζώνης με την ελληνική κυβέρνηση. Γνωστός για τις προσεκτικές του εκτιμήσεις, ο Γιούνεκρεπέπληξε την Αθήνα για τον αποκλεισμό των Ευρωπαίων πιστωτών της από την πρόσβαση σε κρίσιμα έγγραφα του Ελληνικού Δημοσίου.

«Ασχολούμαι με το λεγόμενο ελληνικό πρόβλημα εδώ και πολλά χρόνια τώρα» δηλώνει. Διορθώνοντας τον εαυτό του, προσθέτει: «Όχι το λεγόμενο πρόβλημα – είναι όντως πρόβλημα. Δεν συνεργάζονται με τον τρόπο που θα θέλαμε να συνεργαστούν γιατί η ομάδα μας στην Αθήνα, τα τεχνικά κλιμάκια δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στα υπουργεία, το οποίο δεν είναι απλά περίεργο αλλά και απαράδεκτο».

Πηγή:ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το