Οικονομία

Γιούνκερ: «Χάσιμο χρόνου» μια συνάντηση με Τσίπρα

Γιούνκερ

«Δηλητήριο» φέρεται να έσταξε για την Ελλάδα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ-Κ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τους ευρωπαίους επιτρόπους την Τρίτη στο Στρασβούργο.

Σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλούνται οι FT και οι οποίοι ενημερώθηκαν για τη συνάντηση, ο Ζ-Κ Γιούνκερ δήλωσε ότι η Αθήνα «έχασε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή». «Απέτυχαν να δουν ότι ο καλύτερος φίλος των μικρών και μεσαίων κρατών-μελών είναι η Κομισιόν», φέρεται να είπε ο Γιούνκερ, σύμφωνα με αξιωματούχο.

Όπως αναφέρουν αξιωματούχοι στους FT, ο κ. Γιούνκερ είπε πως δεν θα παραστεί σε μια συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ-Τσίπρα εάν ο έλληνας πρωθυπουργός «έλθει με την ίδια συμπεριφορά που είχε την περασμένη εβδομάδα».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑFP και του Alex Pigmann, ο κ. Γιούνκερ φέρεται ακόμη να είπε στους ευρωπαίους επιτρόπους, ότι μια νέα συνάντηση με τον Τσίπρα θα ήταν «χάσιμο χρόνου» και ότι θα ήταν καλύτερο να ασχοληθεί με τους Λατινοαμερικάνους ηγέτες, ανέφερε πηγή της ΕΕ.

Τι αναφέρει ο Peter Spiegel των Financial Times

Η πιο πρόσφατη ανταλλαγή προτάσεων μεταξύ Αθήνας και δανειστών είχε μια βασική διαφορά από τις προηγούμενες: η διάθεση μιας προσεκτικής αισιοδοξίας που επικρατούσε για τις συζητήσεις τις τελευταίες εβδομάδες δίνει τη θέση της στο φόβο και την καχυποψία, αναφέρει σε άρθρο του στους Financial Times o δημοσιογράφοςPeter Spiegel.

Αυτό που έλλειπε αυτή τη φορά -αναφέρει ο δημοσιογράφος- είναι οι ιδιωτικές διαβεβαιώσεις ότι μια συμφωνία θα επιτευχθεί εν τέλει, επιτρέποντας στην Ελλάδα να λάβει χρήματα πριν το τέλος του μήνα.

Αντιθέτως, αξιωματούχοι από διάφορους θεσμούς που εμπλέκονται στις συζητήσεις ανησυχούν ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας κάνει επικίνδυνα λάθος υπολογισμούς. Όπως πιστεύουν, η Αθήνα με πρόθεση παρατείνει τις διαπραγματεύσεις μέχρι την τελευταία στιγμή πιστεύοντας ότι οι δανειστές στο τέλος θα ανταποκριθούν και θα συμφωνήσουν στην ελάφρυνση χρέους και στην εκταμίευση χρημάτων.

«Δεν θέλουν μια συμφωνία με εμάς. Θέλουν απλώς μια ελάφρυνση του χρέους», ανέφερε ένας ανώτατος αξιωματούχος από ένα από τους Θεσμούς στους FT, αφού είδε την τελευταία πρόταση της Αθήνας.

«Δεν νομίζω να μετακινηθούν, νομίζω ότι περιμένουν από εμάς να υποχωρήσουμε, αλλά δεν θα το κάνουμε», πρόσθεσε ο αξιωματούχος. «Δεν καταλαβαίνουν ότι δεν βρισκόμαστε στο 2012 όταν οι ευρωπαίοι ήταν πρόθυμοι απλώς να πετάξουν χρήματα στο πρόβλημα», συμπλήρωσε.

Πηγή:thetoc.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το