Πολιτισμός

Γιώτα Κούγιαλη: Πολυσύνθετη αφήγηση για τη ζωή στις Παιδοπόλεις

Το τελευταίο μυθιστόρημα της Γιώτας Κούγιαλη με τίτλο «Τι βλέπεις γύρω σου;», υπήρξε η εκπλήρωση της υπόσχεσης που έδωσε στον εαυτό της να γράψει κάποτε για τα χρόνια που πέρασε στην Παιδόπολη «Απόστολος Παύλος» στη Λάρισα. Με έντονα τα αυτοβιογραφικά στοιχεία, η Πηλιορείτισσα συγγραφέας κατάφερε να μεταπλάσει τα βιώματά της σε ένα βιβλίο, το οποίο δύο χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία εξακολουθεί να συγκινεί τους αναγνώστες.

«Όταν ήμουν στην Παιδόπολη, καιγόταν η ψυχή μου. Ήθελα να φύγω, γύρευα το σπίτι μου. Ήθελα να μη διαφέρω από τα υπόλοιπα παιδιά του έξω κόσμου. Τώρα όμως, που έπειτα από τόσα χρόνια μπορώ να αποτιμήσω πιο ψύχραιμα την περίοδο εκείνη, είμαι πραγματικά ευγνώμων. Πηγαίνοντας στην Παιδόπολη κέρδισα τη ζωή μου», ανέφερε μεταξύ άλλων η Γιώτα Κούγιαλη στη συγκλονιστική παραδοχή που έκανε κατά τη διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ενώπιον πολυάριθμου κοινού.
H συγγραφέας, η οποία για την προσφορά της στα ελληνικά γράμματα το 2020 αναδείχθηκε Παιδοπολίτισσα της χρονιάς από τον Σύλλογο Αποφοίτων Παιδοπόλεων (η πρώτη γυναίκα που λαμβάνει τη συγκεκριμένη διάκριση), έστησε το τρίτο κατά σειρά μυθιστόρημά της «πατώντας» στις συνθήκες υπό τις οποίες ζούσαν τα παιδιά στις Παιδοπόλεις, τα ιδρύματα που έγιναν από τη βασίλισσα Φρειδερίκη το 1947 κι ενώ ο Εμφύλιος καλά κρατούσε. Χώρεσε στο βιβλίο της όσες αλήθειες μπορούσε να συμπεριλάβει για τη ζωή της, αν και επιλέγοντας τη μυθοπλασία – με ένα οικογενειακό δράμα να βρίσκεται στο επίκεντρο της ιστορίας – θέλησε να αμβλύνει τις αναμνήσεις της από την παιδική και εφηβική της ηλικία.
«Το συγκεκριμένο βιβλίο έχει ειδική βαρύτητα για μένα. Το είχα τάξει στον εαυτό μου, δίχως να το καταλάβω, απ’ όταν ήμουν οκτώ χρονών και βρέθηκα για πρώτη φορά στην Παιδόπολη. Χρειάστηκα δεκαπέντε χρόνια να το ολοκληρώσω (σ.σ. τόσο ήταν το διάστημα που μεσολάβησε από την κυκλοφορία του προηγούμενου μυθιστορήματός της, με τίτλο «Ερώτων τραύλισμα» το 2005), αφού πάνω απ’ όλα έψαχνα έναν τρόπο να αποστασιοποιηθώ», πρόσθεσε στη συνέχεια η έμπειρη λογοτέχνιδα.
Νωρίτερα, ο κ. Βασίλης Αναγνωστόπουλος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρόεδρος του Κέντρου Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων έκανε λόγο για μία πολυσύνθετη αφήγηση με πολλά επίπεδα ανάγνωσης, ενώ η εν ενεργεία συνάδελφός του, κ. Μαρίτα Παπαρούση, η οποία διδάσκει Νεοελληνική Λογοτεχνία στο Παιδαγωγικό Τμήμα, υπογράμμισε την αυθεντικότητα της γραφής στο «Τι βλέπεις γύρω σου;» που αποτυπώνει γενναιόδωρα τη ζωή στις Παιδοπόλεις τις δεκαετίας 1960 και ’70.
Χαιρετισμούς απηύθυναν η κ. Κλεοπάτρα Τσακίρη – Χατζηαγγέλου, πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων Παιδοπόλεων και η κ. Αννίτα Πρασσά, προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους στη Μαγνησία, ενώ την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος κ. Ροσσάνα Πώποτα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το