Τοπικά

Γιώτα Κατοίκου: Νέες μεταλλάξεις όσο κυκλοφορεί ο ιός

Η αβεβαιότητα χαρακτηρίζει τις συζητήσεις για τον εμβολιασμό των παιδιών κατά του κορωνοϊού, την ίδια στιγμή που ο «βομβαρδισμός» πληροφοριών – κυρίως μέσω διαδικτύου – να αποπροσανατολίζει την πλειοψηφία των γονέων. Ψυχραιμότερη αντιμετώπιση της κατάστασης συστήνει η παιδίατρος κ. Γιώτα Κατοίκου, η οποία μίλησε για το πόσο ασφαλές μπορεί να είναι στα παιδιά και τους εφήβους ένα εμβόλιο που προστατεύει από τον SARS-CoV-2.

«Υπάρχουν πολλές πληροφορίες στο διαδίκτυο και συχνά η μία αντικρούει την άλλη. Ίσως πρέπει να δούμε τα πράγματα πιο ψύχραιμα. Από τη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία και σταμάτησε τα πάντα, είναι φυσικό η επιστημονική κοινότητα να δράσει γρήγορα και να προσπαθήσει να βρει είτε φάρμακο είτε εμβόλιο. Φάρμακο δεν βρέθηκε, αφού οι δοκιμές δεν απέδωσαν και στραφήκαμε στα εμβόλια. Κάποιοι διαμαρτύρονται για το πόσο γρήγορα κυκλοφόρησαν. Όμως, δεν πρέπει να μας φαίνεται παράξενο αυτό, από τη στιγμή που όλοι ασχολούνται με αυτό. Ορισμένα είναι εμβόλια mRNA, αφού μπορούσαν να αναπτυχθούν πιο γρήγορα», τόνισε αρχικά η Βολιώτισσα παιδίατρος.
Βέβαια, με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν ξεκάθαρες απαντήσεις, σε αρκετά ζητήματα που αφορούν στον κορωνοϊό, η κ. Κατοίκου συνέστησε υπομονή: «Πρώτα πρέπει να μελετηθεί η κλινική πορεία της νόσου. Πώς μπορεί να αρρωστήσεις, ποιες επιπλοκές κάνει, π.χ. την αγγειίτιδα που προκαλεί στους πνεύμονες. Από την άλλη πλευρά όμως, ο κόσμος επειδή διψάει να μάθει όσο το δυνατόν περισσότερα για την Covid-19, οι επιστήμονες ανακοινώνουν αμέσως οτιδήποτε νέο που ανακαλύπτουν. Αν και πρώτα πρέπει να διασταυρώσεις πολλές φορές κάθε στοιχείο, προτού δημοσιοποιηθεί».

Ένα από τα πλέον εντυπωσιακά ευρήματα είναι τα χαμηλά ποσοστά επιβεβαιωμένων περιστατικών στα παιδιά, για το οποίο η Γιώτα Κατοίκου είπε: «Ο συγκεκριμένος ιός είναι παράξενος. Ανέτρεψε πολλά δεδομένα ο κορωνοϊός. Ακόμη και τα βρέφη, τα οποία δεν διαθέτουν ισχυρό ανοσοποιητικό και είναι πιο ευαίσθητα στις ιώσεις, βλέπουμε ότι επιβιώνουν από την Covid-19. Όπως και στα πιο μεγάλα παιδιά που νόσησαν, ακόμη και με υποκείμενα νοσήματα, τα συμπτώματα ήταν πιο ήπια. Κυρίως στο γαστρεντερικό π.χ. εμετοί και διάρροιες που μοιάζει με γαστρεντερίτιδα και πυρετό παρά βήχα, πνευμονία ή συνεχή πυρετό».
Η συγκεκριμένη ιδιαιτερότητα, φέρνει στο προσκήνιο το ζήτημα του εμβολιασμού των παιδιών και των εφήβων. «Στην αρχή αποφασίστηκε να εμβολιαστούν οι μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες. Όσο κατεβαίνουμε τα σκαλοπάτια της ανοσοποίησης, φτάσαμε στο τι θα γίνει με τα παιδιά. Δεν γνωρίζω εάν ο κόσμος φοβήθηκε μόλις άκουσε για τα εμβόλια mRNA. Όμως πόσοι ρωτούσαν μέχρι πρότινος π.χ. για τα εμβόλια του τέτανου, της μηνιγγίτιδας ή της ηπατίτιδας, τα οποία πάνω-κάτω λειτουργούν με τον ίδιο μηχανισμό;», διερωτήθηκε η κ. Κατοίκου.

«Η σύσταση είναι να εμβολιαστούν τα παιδιά, όπως και όσοι είναι κάτω των τριάντα ετών. Ειδάλλως μπαίνουμε σ’ έναν φαύλο κύκλο με τη συνέχιση της διασποράς του ιού στην κοινότητα. Εκεί είναι το πρόβλημα. Ο ιός δεν θα εξαφανιστεί από μόνος του τόσο εύκολα. Οι προβλέψεις κάνουν λόγο ότι το 2024 θα ελεγχθεί ο κορωνοϊός, κυρίως με την αύξηση του ποσοστού των εμβολιασθέντων. Όσο υπάρχουν κάποιοι που δεν εμβολιάζονται, επηρεάζεται όλη η κοινωνία. Όσο κυκλοφορεί ο ιός, θα έχουμε νέες μεταλλάξεις. Θα προσπαθήσουν στις άλλες παρτίδες εμβολίων να αλλάξουν σύσταση, για να πιάνουν και τις μεταλλάξεις, όσο θα συνεχίζουν να υπάρχουν κρυμμένες εστίες κορωνοϊού σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Όλα αυτά είναι θέματα γενετικής μηχανικής και κακώς υπάρχει δυσπιστία στον κόσμο. Γι’ αυτό και μπερδεύονται όλοι στο τέλος, επιστήμονες και κοινή γνώμη. Πρέπει να εμπιστευόμαστε τους ειδικούς», κατέληξε με νόημα η κ. Κατοίκου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το