Τοπικά

Γιορτή της παράδοσης και του τσίπουρου στο Μούρεσι

Η παράδοση της παραγωγής τσίπουρου αναδείχτηκε για ακόμη μια χρονιά προχθές στο Μούρεσι σε μια γιορτή η οποία διοργανώθηκε στην πλατεία του χωριού και προσέλκυσε πλήθος κόσμου, από ντόπιους και επισκέπτες.
Μετά από τρία χρόνια που λόγω πανδημίας δεν είχε πραγματοποιηθεί, η γιορτή επέστρεψε πιο δυναμικά αποδεικνύοντας πως έχει εξελιχθεί πλέον σε θεσμό, καθώς διοργανώνεται από το 2013.
Ο εξωραϊστικός πολιτιστικός σύλλογος Μουρεσιωτών Μαγνησίας με την ενεργοποίηση των μελών του αλλά και άλλων κατοίκων διοργάνωσαν μια εξαιρετική γιορτή με πλούσια πηλιορείτικα εδέσματα, την παραδοσιακή φασολάδα και γίδα που έβραζαν στα μεγάλα καζάνια και βέβαια με άφθονο τσίπουρο.
Την όμορφη ατμόσφαιρα φιλοξενίας πλαισίωσαν τα χορευτικά που έσυραν αρχικά τον χορό για να ακολουθήσουν στη συνέχεια και οι εκατοντάδες παρευρισκόμενοι.


Η γιορτή άρχισε στις 12 το μεσημέρι και κράτησε μέχρι τις βραδινές ώρες, καθώς ο καιρός ήταν «σύμμαχος’ για να περάσουν όμορφα στην κεντρική πλατεία οι εκατοντάδες παρευρισκόμενοι.
«Πάνω από 500 άτομα έδωσαν το «παρών» στην φετινή γιορτή τσίπουρου που έχει εξελιχθεί σε θεσμό» τόνισε ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου κ. Κώστας Καρκαλάς και πρόσθεσε πως «η γιορτή δεν είχε πραγματοποιηθεί το 2020 και το 2021 λόγω της πανδημίας. Και επέστρεψε φέτος δυναμικά με τα μέλη του συλλόγου να συμμετέχουν εθελοντικά στην διοργάνωσή της. Δημιουργήσαμε ένα μεγάλο μπουφέ με τσιπουρομεζέδες, βραστά κάστανα, λουκουμάδες και άλλα γλυκά».
Ο κ. Καρκαλάς ανέφερε πως «το Μούρεσι τους περισσότερους μήνες του χρόνου έχει κόσμο λόγω και των τουριστών. Με αυτές τις γιορτές που διοργανώνουμε, προσπαθούμε να κρατήσουμε την πολιτιστική μας παράδοση ζωντανή’
Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μουρεσίου κ. Ευάγγελος Μαμούρης ανέφερε πως η γιορτή τσίπουρου αναβαθμίζει το χωριό μας που πετυχαίνει έτσι την εξωστρέφεια. Το χωριό μας έχει περάσει τα τελευταία χρόνια δύσκολες καταστάσεις, με τις πλημμύρες, τις πανδημίες και όλοι είμαστε σε μια αγωνία για τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ και τα έργα ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί, καθώς είναι σε εξέλιξη».
Η ταμίας του συλλόγου κ. Ελένη Προκόπη ανέφερε πως το Μούρεσι ήταν από τα ελάχιστα χωριά του Πηλίου που παλιότερα γινόταν η παραγωγή τσίπουρου. Και υπάρχουν κάποια σπίτια στο χωριό, όπου συνεχίζεται αυτή η παράδοση, καθώς στην περιοχή μας υπάρχουν ακόμη κάποια αμπέλια. Η γιορτή είχε ως στόχο να αναδείξει ένα παραδοσιακό προϊόν. Ο σύλλογος είναι για το χωριό ένα κύτταρο για τη διοργάνωση εκδηλώσεων».
Η ίδια ασχολείται με τα αγροτικά από μικρή ηλικία λέγοντας πως της αρέσει πολύ να ζει στο Μούρεσι.
Από την πλευρά της η αγρότισσα κ. Κρυσταλία Καρκαλά είπε πως ‘ήταν χαρά μας που για ακόμη μια χρονιά ήρθε κόσμος στο χωριό και πέρασε όμορφα με τους τσιπουρομεζέδες, τους χορούς και το κέφι».
Η ίδια δραστηριοποιείται στον πρωτογενή τομέα καλλιεργώντας διάφορα είδη.
Άλλωστε το Μούρεσι έχει ελιές, καστανιές, μηλιές, ενώ ο κόσμος δραστηριοποιείται και με τον τουρισμό.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το