Πολιτισμός

Γιορτή Πεπονιού στο Διμήνι, Τσίπουρου στο Κατηχώρι, την Παρασκευή και το Σάββατο

Έχοντας ως στόχο τη διατήρηση της παράδοσης, αλλά και την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων της περιοχής, ο Δήμος Βόλου σε συνεργασία με τα Συμβούλια των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων της πόλης και τους κατά τόπους πολιτιστικούς συλλόγους, διοργανώνουν γιορτές στις κεντρικές πλατείες των ενοτήτων. Στο πλαίσιο της παραπάνω δράσης διοργανώνεται και αυτό το καλοκαίρι η Γιορτή Πεπονιού στο Διμήνι, καθώς και η Γιορτή Τσίπουρου στο Κατηχώρι.

Την Παρασκευή 28 και το Σάββατο 29 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί για 15η συνεχόμενη χρονιά η Γιορτή Πεπονιού στην κεντρική πλατεία του Διμηνίου. Την Παρασκευή η Γιορτή Πεπονιού θα περιλαμβάνει φεστιβάλ παραδοσιακών χορών, ενώ το Σάββατο 29 Ιουλίου, στον ίδιο χώρο της πλατείας, θα γίνει η κεντρική εκδήλωση της διοργάνωσης, με παραδοσιακό γλέντι από τοπική ορχήστρα και διανομή δωρεάν πεπονιού που προσφέρουν οι παραγωγοί της περιοχής. Το πεπόνι του Διμηνίου θεωρείται κορυφαίας ποιότητας και είναι αναγνωρισμένο όχι μόνο σε ελληνικό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Όπως δηλώνει ο πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Διμηνίου κ. Ι. Στρούγγης, «το πεπόνι του Διμηνίου είναι φημισμένο και με τη γιορτή αυτή θέλουμε αφενός να διαφημίσουμε το προϊόν και να στηρίξουμε τους παραγωγούς μας, αφετέρου, να κάνουμε γνωστό το χωριό στο κοινό». Επίσης τόνισε πως «κάθε χρόνο η ανταπόκριση του κόσμου στην εκδήλωση είναι όλο και πιο αυξημένη, καθώς η Γιορτή Πεπονιού αποτελεί, μετά από αυτή του κρασιού στη Ν. Αγχίαλο, μια από τις μεγαλύτερες γιορτές στη Μαγνησία. Ενδεικτικά πέρυσι η παρουσία των συμμετεχόντων στη γιορτή ξεπέρασε τους 2000». Η Γιορτή Πεπονιού υλοποιείται με τη συνεργασία του Δήμου Βόλου, του Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Διμηνίου, του Πολιτιστικού Συλλόγου Διμηνίου και με την πολύτιμη υποστήριξη των τοπικών παραγωγών.

Γιορτή Τσίπουρου

Στην πλατεία του Αγίου Αθανασίου στο Κατηχώρι το Σάββατο 29 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί για 19η χρονιά η Γιορτή Τσίπουρου, η γιορτή του τοπικού προϊόντος που χαρακτηρίζει την τοπική κοινότητα του Κατηχωρίου καθώς η περιοχή είναι γνωστή για το πρώτης ποιότητας τσίπουρο και κρασί που παράγει από προηγούμενες ακόμη εποχές.

Για να μη χαθεί η παραδοσιακή τέχνη παρασκευής τσίπουρου, στη Γιορτή Τσίπουρου παράγεται επί τόπου το προϊόν με την πατροπαράδοτη μέθοδο, της οποίας τη διαδικασία παρακολουθεί το κοινό, στο οποίο προσφέρεται στη συνέχεια δωρεάν το παραγόμενο προϊόν. Παράλληλα με τη γιορτή θα ακολουθήσει παραδοσιακό πανηγύρι με ορχήστρα της περιοχής. Ο πρόεδρος της Τ.Κ. Κατηχωρίου κ. Ε. Δέρβος δήλωσε ότι «στόχος της Γιορτής Τσίπουρου είναι να γνωρίσει ο κόσμος την παραδοσιακή μέθοδο απόσταξης του τσίπουρου, αλλά και να προβληθεί το χωριό, το οποίο έχει από παλιά μεγάλη παράδοση στην αμπελουργία και την παραγωγή του τσίπουρου».

Σχετικά με την απήχηση της γιορτής στον κόσμο ο κ. Δέρβος αναφέρει πως «πάντα η πλατεία γεμίζει καθώς υπάρχει μεγάλη συμμετοχή για τη γιορτή τόσο από ντόπιους όσο και από ξένους, οι οποίοι έρχονται αποκλειστικά για αυτήν. Παράλληλα παρατηρείται αύξηση των επισκεπτών χρόνο με τον χρόνο, καθώς η Γιορτή Τσίπουρου γίνεται όλο και πιο γνωστή». Όπως διευκρινίζει ο πρόεδρος της Τ.Κ. Κατηχωρίου, αυτή τη χρονιά η Γιορτή Τσίπουρου θα γίνει με καντίνα, καθώς το καθιερωμένο κατάστημα τελεί υπό ανακαίνιση. Την εκδήλωση διοργανώνουν ο Δήμος Βόλου και το Συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας Κατηχωρίου.

Χαράλαμπος Σοφιάδης

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το