Τοπικά

Γιορτή παραδοσιακών γεύσεων στον Βόλο από το οινοποιείο «Γλόμπος» και τα λουκάνικα Στράκα

Σήμερα Τσικνοπέμπτη πραγματοποιείται στο οινοποιείο «Γλόμπος», στην Κουντουριώτου 35, σε συνεργασία με την επιχείρηση Στράκα μια γιορτή με παραδοσιακή γεύση στις 9 μ.μ.
Στη γιορτή ο κόσμος που θα παρευρεθεί, πέρα από τα κρασιά του οινοποιείου που θα δοκιμάσει, θα έχει τη δυνατότητα να γευτεί και τα λουκάνικα Στράκα από την οικογένεια που κρατά για χρόνια τη μεγάλη παράδοση στα ντόπια λουκάνικα.
Μεταξύ άλλων, στο πεζοδρόμιο της Κουντουριώτου, όπου βρίσκεται το οινοποιείο «Γλόμπος», θα στηθούν σταντ και βαρέλια με τον κόσμο να ταξιδεύει στις γεύσεις του κρασιού του οινοποιείου «Γλόμπος» και των λουκάνικων Στράκα.
Όλοι είναι καλεσμένοι σε αυτή τη γιορτή της παραδοσιακής γεύσης, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στον Βόλο, μια γιορτή αποτέλεσμα της συνεργασίας του οινοποιείου «Γλόμπος» και της επιχείρησης λουκάνικα Στράκα.

Μαστοριά πάππου προς πάππου από το 1850 φτιάχνει η οικογένεια Στράκα

Από κρέας μοσχαρίσιο ή χοιρινό, μυρωδικά πολύτιμα και μπαχαρικά, με τέχνη, με μαστοριά πάππου προς πάππου από το 1850 φτιάχνει η οικογένεια Στράκα τα ονομαστά πηλειορίτικα λουκάνικα.
Από το μικρό καταπράσινο χωριό τους, τις Σταγιάτες, φορτώματα κατέβαιναν τα λουκάνικα του Στράκα στο λιμάνι στον Βόλο και από εκεί καραβιές ολόκληρες έφευγαν να μοσχοπουληθούν, φημισμένα, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.
Πέμπτη γενιά αφιερωμένη στη μερακλίδικη τέχνη, η οικογένεια Στράκα στέλνει και σήμερα στο τραπέζι σας την εξαίσια νοστιμιά και μαζί μερικές καλές, δοκιμασμένες συνταγές.
Ψητά ή τηγανιτά, στην κατσαρόλα ή στον φούρνο, με σάλτσες, λαχανικά, ζυμαρικά, τα λουκάνικα Στράκα πλουτίζουν τις καθημερινές σας χαρές εύκολα, γρήγορα και υγιεινά.
Τα λουκάνικα Στράκα είναι χωρίς γλουτένη, γευστικά και χρωστικές.
Λουκάνικο Σταγιατών βοδινό 80% και χοιρινό 20%, πράσο χοιρινό 70% και βοδινό 30%, παραδοσιακό καυτερό και λουκάνικο 100% βοδινό ελληνικό, αλλά και παστουρμά Στράκα κ.ά.
«Ο κόσμος στρέφεται στην ποιότητα και δίνει αξία στην τροφή του στην καλύτερη τιμή» επισημαίνει ο Γιώργος Στράκας.

Το ταξίδι του “Γλόμπου” ξεκινάει το 1891

Το ταξίδι του «Γλόμπου» ξεκινάει το 1891. Ο δεκάχρονος Γιάννης Β. Ζωιτόπουλος, ορφανός από πατέρα, ξεκινάει για το Κάιρο, όπου ο θείος του Δημήτρης Ζωιτόπουλος διατηρούσε μεγάλη ταβέρνα. Εκεί μυήθηκε στα μυστικά της ταβέρνας και του κρασιού.
Τη δεκαετία του ’10 έρχεται στην Ελλάδα εθελοντής στον Ελληνικό Στρατό και μετά την απόλυσή του ανοίγει την πρώτη ταβέρνα στον Βόλο, στην γωνία Κρίτσκη με Αλεξάνδρας, με όνομα «Η Πλατεία Μακρυνίτσης». Το κατάστημα ήταν νοικιασμένο από την οικογένεια Σοφιάδη. Σήμερα στο σημείο υπάρχει ένας εκαντονταετής πλάτανος από τότε.
Το 1939 στη γωνία Κουντουριώτου με Αριστοτέλους, ο Γιάννης Ζωϊτόπουλος, πραγματοποιώντας το όνειρό του, αποπερατώνει το χτίσιμο της ιδιόκτητης καινούργιας ταβέρνας του. Πέτρινης με υπόγεια κάβα κάτω από τη σάλα με το ξύλινο πάτωμα, την αυλή με την τουλούμπα και το σπίτι από πάνω. Το όνομα της ταβέρνας «Ο Γλόμπος» που ήταν και το παρατσούκλι του μπαρμπα-Γιάννη.
Σήμερα ο «Γλόμπος» πατώντας πάνω σε ακλόνητα θεμέλια τριών γενεών βαθιάς γνώσης του κρασιού, διαχείρισης και συντήρησης των βαρελιών, μακροχρόνιων επαγγελματικών σχέσεων «ζωής» με αμπελουργούς και καταναλωτές έχει μετεξελιχθεί σε ένα σύγχρονο οινοποιείο με τη σπάνια ιδιαιτερότητα να βρίσκεται στην καρδιά ενός αστικού ιστού.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το