Τοπικά

Γιορτές χωρίς μακρινές μετακινήσεις – Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται σύμφωνα με την Αστυνομία

Iδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι όλοι όσοι θέλουν να μετακινηθούν ανήμερα των Χριστουγέννων, προκειμένου να μη πιαστούν εξ απροόπτου βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη πληρώνοντας πρόστιμο 300 ευρώ για άσκοπη μετακίνηση. Όσοι σκοπεύουν να γιορτάσουν μαζί με συγγενικά τους πρόσωπα, θα πρέπει να γνωρίζουν πως απαγορεύεται να μεταβούν σε περιοχή που βρίσκεται σε άλλη Δημοτική Ενότητα από τον τόπο κατοικίας τους.
Σύμφωνα με πηγές από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας δεν επιτρέπεται μια οικογένεια που για παράδειγμα ζει μόνιμα στον Βόλο να πάει παραμονή ή ανήμερα Χριστουγέννων σε συγγενή τους στο Βελεστίνο, στον Αλμυρό ή να βγει πολύ περισσότερο εκτός ορίων Μαγνησίας, ακόμα και για τον λόγο της παροχής βοήθειας σε ηλικιωμένο. Ακόμα προβλέπεται η επιβολή προστίμου ύψους 300 ευρώ σε αυτόν που θα θελήσει να επισκεφθεί συγγενή που βρίσκεται σε χωριό του Πηλίου, όπως η Πορταριά ή η Μακρινίτσα άσχετα αν ανήκουν διοικητικά στον Δήμο Βόλου. Όπως ανέφεραν οι ίδιες αστυνομικές πηγές επιτρέπεται μόνο το να μεταβεί κάποιος σε σπίτι που βρίσκεται κοντά στο δικό του ή η απόσταση μεταξύ τους χαρακτηρίζεται ως μικρή.

Για παράδειγμα εάν κάποιος Βολιώτης η Βολιώτισσα μένει στο κέντρο και θέλει να επισκεφθεί συγγενή στη Νέα Ιωνία, στις Αλυκές, στην Αγριά ή στην Αγία Παρασκευή σε περίπτωση που ελεγχθεί από αστυνομικούς θα βρεθεί παραβάτης των μέτρων κατά της διάδοσης της πανδημίας και θα κληθεί να καταβάλει το πρόστιμο των 300 ευρώ. Οι έλεγχοι αναμένεται να είναι αυστηροί τόσο σε επίπεδο πόλης, όσο και σε επίπεδο Νομού με αρκετούς αστυνομικούς να σταματούν τους πολίτες κοιτώντας, εάν έχουν στείλει γραπτό μήνυμα με τον κωδικό 6, που αφορά στη μετάβασή τους σε συγγενή για το γιορτινό τραπέζι. Παράλληλα θα εξακολουθήσει να ισχύει αύριο και μεθαύριο η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ έως και τις 5 τα ξημερώματα. Υπενθυμίζεται πως για ανθρώπους, οι οποίοι δουλεύουν σε διαφορετικό Νομό απ’ αυτόν που είναι η οικογένειά τους και θα χρειαστεί να επιστρέψουν, μπορούν να το κάνουν με την προβλεπόμενη διαδικασία, με το Ε1 και το Ε9.

Τι ισχύει για αγορές σε άλλο Δήμο
Διευκρινίσεις σχετικά με τις μετακινήσεις σε άλλους δήμους για αγορές εν μέσω lockdown και την ενδεχόμενη επιβολή προστίμων έδωσε ο γ.γ. Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης. Όπως εξήγησε, η μετακίνηση από δήμο σε δήμο της ίδιας Περιφέρειας για αγορές είναι επιτρεπτή διαδικασία καλώντας όσους τους επιβλήθηκε πρόστιμο «επειδή πήγαν σε άλλο δήμο για ψώνια, να κάνουν ενστάσεις». Πολλά είναι τα περιστατικά που έχουν καταγγελθεί στις αρμόδιες αρχές, αν και ο κ. Σταμπουλίδης τόνισε ότι η μετακίνηση σε άλλον δήμο για αγορές είναι επιτρεπτή, εφόσον ακολουθούνται οι υπόλοιπες διαδικασίες.
Έτσι όσον αφορά στις μετακινήσεις, για παραλαβή παραγγελίας μέσω click away, επιτρέπεται η μετακίνηση εντός της ίδιας περιφέρειας μόνο όμως για ένα άτομο. Επιπλέον, το ωράριο των καταστημάτων τροφίμων είναι το εξής: από τις 21:00 αντί 20:30. Σημειώνεται ότι το ωράριο λειτουργίας είναι έως τις 21:00, με την εξαίρεση, ως προς τα καταστήματα τροφίμων, της λειτουργίας υπηρεσιών διανομής προϊόντων (delivery), η οποία επιτρέπεται να λειτουργεί έως τη 1:00. Υπενθυμίζεται ότι τα καταστήματα τροφίμων και τα click away θα λειτουργήσουν και στις 27 Δεκεμβρίου 2020.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το