Πολιτισμός

Γιορτάζει τα 100 τεύχη του «Ουρανού» η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Μαγνησίας

Οκτώβριος του 1991. Ακριβώς πριν από 25 χρόνια. Η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος, η οποία τότε έκανε τα πρώτα δειλά της βήματα, κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος του «Ουρανού», το τριμηνιαίο επιστημονικό περιοδικό που κυκλοφορεί ανελλιπώς από τότε. Το πρώτο τεύχος ήταν 12 σελίδες, που φωτοτυπήθηκε σε 60 περίπου αντίτυπα, όσα και τα μέλη που είχε η Εταιρεία Αστρονομίας εκείνη την εποχή. Με το θαλασσί εξώφυλλο και την ουράνια σφαίρα στο κέντρο, το τεύχος εκείνο του «Ουρανού» στάθηκε η αφετηρία μίας σημαντικής πορείας. Τον περασμένο Ιούλιο εκδόθηκε το 100ό τεύχος, το οποίο, όπως είναι φυσικό, είχε επετειακό χαρακτήρα, με τον «Ουρανό» να συγκαταλέγεται πλέον στον κατάλογο με τις μακροβιότερες περιοδικές εκδόσεις της χώρας.

 

Ο πρόεδρος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος κ. Κώστας Μαυρομμάτης, ο οποίος βρίσκεται στο «τιμόνι» της από το 1990 και φέτος συμπληρώνει 26 χρόνια στην προεδρία, μίλησε για τα εκατό τεύχη του περιοδικού και αποκάλυψε το μυστικό που κρατάει… ψηλά τον «Ουρανό» επί δυόμισι δεκαετίες. «Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για ένα από τα μακροβιότερα επιστημονικά περιοδικά στην Ελλάδα και δη αστρονομικό. Άλλοι σύλλογοι π.χ. σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κέρκυρα επιχείρησαν κάτι ανάλογο, τύπωσαν μέχρι πέντε-δέκα τεύχη και μετά σταμάτησαν την έκδοσή τους, δεν τα κατάφεραν. Οι μόνοι που συνεχίζουμε είμαστε εμείς», σημείωσε ο συνταξιούχος μαθηματικός και «ψυχή» της Εταιρείας Αστρονομίας.
Φυσικά η πορεία που διέγραψε ο «Ουρανός» όλα αυτά τα χρόνια δεν ήταν εύκολη, με τον κ. Μαυρομμάτη να λέει: «Υπήρχαν δυσκολίες στο ξεκίνημά μας. Ήμασταν και πιο λίγα τα μέλη τότε. Στην αρχή το περιοδικό έβγαινε πολυγραφημένο. Μέχρι και το 15ο τεύχος κινηθήκαμε έτσι. Στο 32ο τεύχος ο «Ουρανός» έγινε και έγχρωμος, ενώ σιγά-σιγά η ύλη του άρχισε να αυξάνεται. Φτάσαμε μέχρι και 120 σελίδες μία φορά. Το μυστικό είναι η επιμέλεια που δείχνουμε. Ένα τεύχος χρειάζεται δύο και τρεις χιλιάδες ευρώ για να τυπωθεί κάθε τρίμηνο. Πέρα από τη σωστή οικονομική διαχείριση που κάνουμε, έχουμε και πολλές προσφορές από φίλους της αστρονομίας, οι οποίοι μας στηρίζουν έμπρακτα όλα αυτά τα χρόνια».

Το εξώφυλλο του επετειακού 100ού τεύχους του «Ουρανού»
Το εξώφυλλο του επετειακού 100ού τεύχους του «Ουρανού»

Συνεχίζοντας την αναδρομή της επιτυχημένης κυκλοφορίας του περιοδικού, ο κ. Μαυρομμάτης στάθηκε στις συνεργασίες που είχε όλα αυτά τα χρόνια: «Από την εποχή που κρατήσαμε στα χέρια μας το πρώτο τεύχος μέχρι το 100ό, πέρασαν ουκ ολίγοι συνεργάτες. Από τις σελίδες του «Ουρανού» παρέλασε πολύς κόσμος. Ενεργοί παραμένουν αρκετοί. Από τα πρώτα τεύχη συνεχίζει μέχρι σήμερα για παράδειγμα ο κ. Χαρίτωνας Τομπουλίδης, αστροφυσικός από τη Νάουσα. Μπορώ επίσης να αναφέρω τον κ. Γιάννη Σειραδάκη, καθηγητή στο Τμήμα Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς και τον κ. Χαράλαμπο Βάρβογλη, συνάδελφό του στη Σχολή Φυσικών Επιστημών, ο οποίος έχει γράψει πολλά επιστημονικά άρθρα για λογαριασμό μας».
Κι εάν ο «Ουρανός» τρέχει πλέον με… εκατό, η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος, που έχει έδρα τον Βόλο από το 1990, παρουσιάζει εξίσου μεγάλη εκδοτική δραστηριότητα. «Τα Στοιχεία αστρονομίας, αστροφυσικής και διαστημικής είναι τα τρία βασικά μας βιβλία για τους μαθητές των Σχολών Αστρονομίας που λειτουργούμε», είπε ο κ. Μαυρομμάτης, για να συμπληρώσει: «Στο σύνολο 15-16 βιβλία έχουμε εκδόσει μέχρι τώρα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα πρακτικά συνεδρίων που έχουμε κάνει κατά καιρούς, τα λεξικά αστρονομίας και αστροφυσικής, αλλά κι ένα δίτομο έργο με τις απαντήσεις των πανελλήνιων διαγωνισμών».
Στο τελευταίο ο «αειθαλής» μαθηματικός, ο οποίος έφτασε αισίως τα 81 χρόνια του, στάθηκε ιδιαίτερα, υπογραμμίζοντας: «Ο πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός αστρονομίας που διοργανώνουμε σε ετήσια βάση είναι κάτι που υπερηφανευόμαστε, αφού είναι ο μοναδικός που έχει εξασφαλίσει το ταξίδι των δύο πρώτων στη NASA για εκπαίδευση. Αυτό έγινε το 2002 χάρη στον κ. Διονύση Σιμόπουλο, επίτιμο διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, ο οποίος βλέποντας τότε ότι ο διαγωνισμός μας απέκτησε στέρεες βάσεις, μεσολάβησε στη NASA. Γενικότερα, όχι μόνο εγώ, αλλά όλοι μαζί, έχουμε κάθε λόγο να αισθανόμαστε υπερήφανοι για τα επιτεύγματα της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος, τα οποία πρωτίστως οφείλονται στην άψογη συνεργασία μεταξύ των μελών μας. Το έργο μας είναι μοναδικό σε όλη την Ελλάδα».

Κι όσο για το τι είναι εκείνο που διατηρεί σε εγρήγορση τον πρόεδρο της Εταιρείας Αστρονομίας; Ο ίδιος εξομολογήθηκε αυτό που νιώθει κάθε φορά που υψώνει το βλέμμα του στον ουρανό: «Από μικρός ακόμη και τώρα που μεγάλωσα, δεν άλλαξαν τα συναισθήματά μου. Όταν κοιτάζω ψηλά, αισθάνομαι μόνος μπροστά στο σύμπαν και τον Δημιουργό μας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το