Τοπικά

Γιώργος Ξηραδάκης: “Για την Ελλάδα της επιχειρηματικότητας της καινοτομίας και της ανάπτυξης”

Στο όραμά του, που είναι η δημιουργία μιας Ελλάδας, που θα στηρίζεται στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία και η οποία θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, προκειμένου να είναι ανταγωνιστική επιχειρηματικά στο διεθνές περιβάλλον στηριζόμενη περισσότερο στις δικές της δυνάμεις, αναφέρεται σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στη «Θ» ο Βολιώτης υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Ξηραδάκης.
Ο κ. Ξηραδάκης αναφέρεται και στις παθογένειες της χώρας, που πρέπει να αλλάξει ριζικά, όπως είναι η εσωστρέφεια και η έλλειψη εθνικού οράματος και στρατηγικής.

Πώς εσείς, ένας άνθρωπος της ναυτιλίας, ένας καπετάνιος, αποφασίσατε να εμπλακείτε στην πολιτική; Τι είναι αυτό που σας έφερε στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ;
Όταν μεγάλωνα στον Βόλο, μέσα σε μία οικογένεια γιατρών, ποτέ δεν περίμενα ότι οι επιλογές της ζωής μου, θα με έφερναν σήμερα με την ιδιότητα του υποψηφίου ευρωβουλευτή με τη Νέα Δημοκρατία. Η πρόταση όμως του Κυριάκου Μητσοτάκη να κατέβω υποψήφιος στην ευρωπαϊκή πολιτική σκήνη ως εκπρόσωπος της Οικονομίας της Θάλασσας και της ελληνικής Ναυτιλίας ήταν τόσο τιμητική, που δεν μπορούσα να αρνηθώ.
Μετά από μία πορεία υπηρεσίας 30 ετών στον χώρο της θάλασσας από διάφορα πόστα και θέσεις ευθύνης, στα 55 χρόνια μου αποφάσισα λοιπόν να κατέβω στον στίβο της πολιτικής και να προσφέρω στη χώρα μου, κυρίως γιατί η ελληνική ναυτιλία, η οποία είναι όχι μόνο η μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας μαζί με τον τουρισμό αλλά αποτελεί το 50% της κοινοτικής ναυτιλίας, δεν έχει επαρκή εκπροσώπηση στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.
Δεν είναι επιδίωξή μου να πάω στην ευρωβουλή, ούτε για επαγγελματική καταξίωση, ούτε για αποκατάσταση. Στόχος μου είναι να προσελκύσω το ενδιαφέρον επενδυτών, στρατηγικών εταίρων μέσα από το κέντρο αποφάσεων της Ε.Ε. Γιατί η Ελλάδα χρειάζεται ανάπτυξη και δουλειά για όλους.

Ξεκινήσατε από τον Βόλο, έχετε έδρα της επιχείρησής σας τον Πειραιά, σας γνωρίζουν στην Κίνα. Είναι ο Γιώργος Ξηραδάκης ο άνθρωπος, που θα μεταφέρει την ελληνική άποψη στο ευρωκοινοβούλιο;
Εκπροσωπώντας τα τελευταία 20 χρόνια μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας τραπεζικής αγοράς, τόσο της Ευρώπης (Credit Lyonnais, Natixis), όσο και της Ανατολής (China Development Bank), μέσω της εταιρείας μου XRTC ΕΠΕ έχω αποκομίσει μεγάλη διεθνή εμπειρία και γνωρίζω πώς να συνδιαλλαγώ με τους Ευρωπαίους. Επί προσθέτως, έχοντας βαθιά γνώση των θεμάτων της οικονομίας της Θάλασσας και των 140 επαγγελμάτων, που συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν, τόσο στον ελλαδικό όσο και στο παγκόσμιο στερέωμα. Είμαι σε θέση να εκπροσωπήσω τα συμφέροντα της Ελλάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, με σκοπό να συμβάλλω στην πραγματική αλλαγή πορείας της ελληνικής οικονομίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας μέσω της ανάπτυξης των επενδύσεων, χρησιμοποιώντας τις γνώσεις μου και τη διεθνή μου εμπειρία.

Γιατί να ψηφίσει ο νεοδημοκράτης ή όποιος τέλος πάντων επιλέξει το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, εσάς;
Όλοι γνωρίζουμε τις δυνατότητες που χάθηκαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, τα μυαλά που έφυγαν, τις πόρτες που έκλεισαν, τις δυσκολίες των νοικοκυριών να βγάλουν τα έξοδα του μήνα.
Η Ευρώπη αλλά και η Ελλάδα, χρειάζονται ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης. Το όραμά μου είναι η δημιουργία μιας Ελλάδας που θα στηρίζεται στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία η οποία θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, προκειμένου να ανταγωνίζεται επιχειρηματικά στο διεθνές περιβάλλον στηριζόμενη περισσότερο στις δικές της δυνάμεις. Αξιοποιώντας τις δεξιότητες των παραγωγικών της συντελεστών χωρίς περιορισμούς αλλά και ενισχύοντας τις δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού της χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς. Πρέπει να ξεφύγουμε από τη σύγχρονη, κατασκευασμένη σε ένα μεγάλο βαθμό νοοτροπία να αναζητούμε τον εργοδότη μας στο ελληνικό δημόσιο και να επανέλθουμε στην πραγματική δύναμη του Έλληνα να δημιουργήσει και να παράξει.

Στις συγκεντρώσεις που κάνετε, επιλέγετε τον διάλογο με τους πολίτες. Θα συνεχίσετε να το κάνετε αυτό και στην ευρωβουλή, εφόσον φυσικά εκλεγείτε;
Είμαι υπέρ της αμεσότητας με τους φίλους και συμπολίτες μου. Σε όποια δραστηριότητα έχω πετύχει, αυτή οφείλεται στην ανοιχτή συμμετοχική διαδικασία των συνεργατών μου. Σε αυτή μου τη νέα προσπάθεια και εφόσον οι συμπολίτες μου με επιλέξουν να τους εκπροσωπήσω στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θεωρώ την ενεργή συμμετοχή τους όχι μόνο ευπρόσδεκτη, αλλά και δεδομένη. Ας μη γελιόμαστε, τα μεγάλα οράματα και στόχοι υλοποιούνται με τη συμμετοχή μεγάλων κοινωνικών ομάδων. Για αυτό και επιμένω τη συμμετοχή των συμπολιτών μου την αναμένω.

Είστε επιτυχημένος επιχειρηματίας και οικογενειάρχης. Η οικογένειά σας πως αντέδρασε στην υποψηφιότητά σας; Στηρίζει το εγχείρημα;
Η οικογένειά μου με στηρίζει απόλυτα, όπως έχει στηρίξει κάθε εγχείρημά μου μέχρι σήμερα. Με τη σύζυγό μου, είμαστε μαζί 35 χρόνια και ήταν εκείνη που με παρότρυνε να ξεμπαρκάρω από τα καράβια και να πάω στην Αγγλία, για να συνεχίσω τις σπουδές μου ως ναυτιλιακός οικονομολόγος. Έχουμε δύο παιδιά, τα οποία έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους στα ελληνικά πανεπιστήμια και εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, η Πολυξένη σε εταιρεία συντήρησης έργων τέχνης και ο Κωνσταντίνος σε εταιρεία πληροφορικής.

Αναφέρατε πέντε πράγματα, που σας πειράζουν σήμερα στην Ελλάδα και θα θέλατε να τα αλλάξετε.
-Έλλειψη εθνικού οράματος.
-Έλλειψη στρατηγικής για την υλοποίηση αυτού του οράματος.
-Παθογένεια ελληνικού πολιτικού συστήματος.
-Εσωστρέφεια.
-Αδυναμία αξιοποίησης εθνικών πόρων και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της πατρίδας μας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το