Τοπικά

Γιώργος Βασιλόπουλος: Ίσως και να μη χρειαστεί κάθε χρόνο να εμβολιαζόμαστε κατά του κορωνοϊού

Ακόμα και για τέσσερις μήνες μετά τον πρώτο εμβολιασμό καταγράφηκε αυξημένη προστασία του οργανισμού έναντι του SARS Cov-2, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιεύτηκαν την περασμένη Πέμπτη σε ένα από τα πιο έγκυρα επιστημονικά περιοδικά του κόσμου.

Όπως αναφέρει στη «Θ» ο αναπληρωτής καθηγητής Αιματολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας και της Ελληνικής Εταιρείας Γονιδιακής Θεραπείας και Αναγεννητικής Ιατρικής Γιώργος Βασιλόπουλος, ένα από τα σημαντικότερα επιστημονικά περιοδικά του πλανήτη (NEJM) δημοσίευσε δεδομένα από μια μελέτη που κατέγραψε την παρουσία αντισωμάτων σε εμβολιασμένους με mRNA εθελοντές. Τα προστατευτικά αντισώματα ήταν παρόντα σε υψηλούς τίτλους έως και 4 μήνες μετά.
«Προφανώς, η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι ότι είμαστε σε μια διαδικασία μάθησης. Εάν η παρουσία των αντισωμάτων «πολυχρονίσει», θα σημαίνει ότι το εμβόλιο χτίζει μνήμη και πιθανά μόνιμη προφύλαξη που σημαίνει ότι μπορεί και να μη χρειαστεί να εμβολιαζόμαστε κάθε χρόνο όπως γίνεται με τη γρίπη. Θα το δούμε σε βάθος χρόνου» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ασφαλή τα εμβόλια
Ο καθηγητής του Π.Θ. απαντώντας στο ερώτημα εάν υπάρχει κίνδυνος από τα εμβόλια που θα κυκλοφορήσουν το επόμενο διάστημα, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, λέγοντας πως για την παρασκευή τους ακολουθήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα στάδια, παρά το γεγονός πως οι συνήθεις διαδικασίες για την έγκριση φαρμάκων είναι χρονοβόρες. Συγκεκριμένα απαιτείται χρόνος για την 1η φάση (έλεγχος της απαιτούμενης δόσης), τη 2η φάση (αποτελεσματικότητα) και την 3η φάση (αποτελεσματικότητα και ασφάλεια).
Καμία όμως από αυτές τις φάσεις δεν παραλήφθηκε στη διαδικασία αδειοδότησης αυτών των εμβολίων, καθώς όλα τα εποπτικά κυβερνητικά όργανα που απαραίτητα παρακολουθούν την πρόοδο αυτών, αλλά και όλων των κλινικών μελετών, ήταν παρόντα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει τέτοια διαφάνεια σε όλα αυτά τα βήματα που η απόκρυψη δεδομένων ασφάλειας από την πλευρά των εταιρειών είναι πρακτικά αδύνατη.
«Αυτό που ήταν ιδιαίτερα πιεστικό και για το οποίο δεν υπήρχε η πολυτέλεια του χρόνου όπως σε άλλες εποχές, ήταν η ανάγκη να σπάσει ο κύκλος της πανδημίας ιδιαίτερα με το 2ο κύμα που έδειχνε πως το lockdown δεν επαρκούσε για να το ελέγξει» σημείωσε.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα συγκεκριμένα εμβόλια που θα διατεθούν προς χρήση το επόμενο διάστημα, έχει φανεί πως προσφέρουν υψηλό βαθμό προστασίας, αφού 9 στους 10 εμβολιασμένους είναι ασφαλείς, ενώ το βασικό ερώτημα που θα απαντηθεί εν ευθέτω χρόνω είναι η διάρκεια της παρουσίας των αντισωμάτων που δημιουργούν και η ανάπτυξη ανοσολογικής μνήμης, από τη στιγμή που πρακτικά τα αντισώματά μας, μετά από μία έκθεση σε ένα αντιγόνο, ζουν περίπου 6 εβδομάδες.

«Έχουν χάσει την ανθρωπιά τους…»
Ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημιακού απαντά σε αρνητές του εμβολιασμού, λέγοντας πως παρά τα όσα υποστηρίζουν έχουν δίκιο σε κάτι. Ότι ο ιός μεταλλάσσεται και σε λίγους ακόμα επιδημικούς κύκλους, θα έλθει σε μία κατάσταση ισορροπίας και ναι μεν θα προκαλεί ένα κρυολόγημα (όπως η γρίπη), αλλά δεν θα έχει θνητότητα 2% όπως έχει τώρα. Υπογραμμίζει πως αυτός ο συλλογισμός είναι σωστός και κατά πάσα πιθανότητα αυτό θα συμβεί. «Υπάρχει όμως το μάλλον και κάποια εκατομμύρια ζωές που θα χαθούν ενδιάμεσα για να φτάσουμε εκεί. Εάν αυτό το αντέχει η συνείδησή τους, τότε έχουν χάσει την ανθρωπιά τους» σημειώνει με νόημα ο κ. Βασιλόπουλος.

Ανάπτυξη ανασταλτικών αντισωμάτων
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γονιδιακής Θεραπείας και Αναγεννητικής Ιατρικής περιμένει τις επόμενες εβδομάδες να κυκλοφορήσουν ακόμα και φαρμακευτικά σκευάσματα που θα προστατεύουν τον οργανισμό απέναντι στον κορωνοϊό.
Τονίζει πως στην ανάπτυξη του εμβολίου ήμασταν τυχεροί, γιατί έφτασε ένα μικρό κομμάτι μίας από τις πολλές πρωτεΐνες του ιού, να μας φέρει τόσο δυνατή προφύλαξη. Υπάρχουν κλινικές δοκιμές με mRNA εμβόλια που εκφράζουν 2-5 πρωτεΐνες του ιού και είναι 100% αποτελεσματικά. Το πλεονέκτημα που προσφέρουν, είναι ότι δίνουν περισσότερες ευκαιρίες ανοσοποίησης σε περίπτωση που το μονοδύναμο εμβόλιο φανεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικό.
Ένα σημαντικό επίσης βήμα, σύμφωνα με τον κ. Βασιλόπουλο, είναι η ανάπτυξη ανασταλτικών αντισωμάτων, τα οποία εμποδίζουν την εξάπλωση του ιού στον ασθενή που βρίσκεται στα αρχικά στάδια της νόσου. Τα αντισώματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν και στον πρόεδρο των ΗΠΑ με καλά αποτελέσματα. «Εξ όσων γνωρίζω, είναι σε διαδικασία αδειοδότησης από το FDA. Τα καθαρά αντι-ιϊκά φάρμακα έχουν περάσει για λίγο στην αφάνεια κυρίως γιατί τα βιοτεχνολογικά προϊόντα είναι τόσο αποτελεσματικά, που η φαρμακοβιομηχανία κινείται προς αυτή την κατεύθυνση».

Έφταιξε η χαλαρότητα…
Ο καθηγητής Παθολογίας – Αιματολογίας σχετικά με την αυξημένη διασπορά του ιού σε Μαγνησία και Λάρισα εκτιμά πως έφταιξε το καλοκαίρι, το άνοιγμα της χώρας, η επιστροφή των ασυμπτωματικών φοιτητών από τις διακοπές και η σχετικά χαλαρότητα που υπήρχε στην αρχή με τους συγχρωτισμούς του χειμώνα. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι πλέον η κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα είναι μεγάλη, το στέλεχος που κυκλοφορεί έχει μεγάλη μεταδοτικότητα και πρακτικά είναι δύσκολο να φυλαχτούμε.
«Ας κάνει ο καθένας μας ό,τι μπορεί σύμφωνα με τις οδηγίες και την προσωπική του κρίση. Και να έχουν όλοι πίστη στην επιστημονική κοινότητα» κατέληξε ο κ. Βασιλόπουλος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το