Πολιτισμός

Γιώργος Βαγίτσης:Χορευτική παράδοση ενώνει δύο γενιές

 

Η χθεσινοβραδινή παράσταση στο «Αθανασάκειο» Αρχαιολογικό Μουσείο «Απ’ το Μουσείο δεν θέλω να βγω…», σήμανε το τέλος της χρονιάς για τα παιδιά που μαθαίνουν παραδοσιακούς χορούς στο Λύκειο Ελληνίδων Βόλου. Ανάμεσα στους θεατές ήταν και ο Γιώργος Βαγίτσης, ο οποίος απόλαυσε την προσπάθεια των δύο εγγονών του, ενώ ταυτόχρονα του δόθηκε η ευκαιρία να θυμηθεί την εποχή που υπήρξε μέλος των χορευτικών ομάδων του Λ.Ε.Β., στις αρχές της δεκαετίας του 1970.

«Αρχικά το 1972, μαθητής στην 5η τάξη του 2ου Γυμνασίου Αρρένων Βόλου, γράφτηκα σ’ ένα τμήμα ελληνικών χορών στην πρώην Νομαρχία, που είχε ιδρύσει ο τότε Νομάρχης Μαγνησίας, Κώστας Μπράβος (σ.σ. στρατιωτικός που διετέλεσε μέχρι και υπουργός επί χούντας), με πρωτοβουλία ενός καθηγητή σωματικής αγωγής, του Λάμπρου Παπαποστόλου, ο οποίος συγκέντρωσε μαθητές από σχολεία του Βόλου. Μεταξύ των δασκάλων που είχαμε, ήταν ο Παύλος Τιλελής, επίσης γυμναστής και σπουδαίος χορευτής από το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου. Όταν το νομαρχιακό συγκρότημα χορών έπαψε να λειτουργεί, εκείνος μας πρότεινε να συνεχίσουμε στο Λύκειο, που μας «αγκάλιασε» με μεγάλη ζέση», θυμήθηκε στην αρχή της συζήτησης ο 67χρονος, πλέον, Βολιώτης, ο οποίος στα νιάτα του ασχολήθηκε με περίσσιο μεράκι με τους παραδοσιακούς χορούς.
Έπειτα από την αποφοίτησή του από το σχολείο, ο κ. Βαγίτσης κλήθηκε να υπηρετήσει τη στρατιωτική θητεία του. Με την ολοκλήρωση των υποχρεώσεών του, άρχισε να εργάζεται, πρώτα ως σχεδιαστής στη ΜΕΤΚΑ και από το 1986 μέχρι πρόσφατα που συνταξιοδοτήθηκε στην Εθνική Ασφαλιστική. «Συνέχισα να χορεύω για τέσσερα – πέντε χρόνια μετά τον στρατό. Στο τέλος με απορρόφησαν οι υποχρεώσεις, οικογενειακές και επαγγελματικές, αλλά και η ενασχόλησή μου με το ποδόσφαιρο, φορώντας τη φανέλα του Μαγνησιακού Βόλου. Πάντως, το 2015, όταν γιορτάστηκαν τα πενήντα χρόνια λειτουργίας των χορευτικών τμημάτων του Λυκείου Ελληνίδων στον Βόλο, με κάλεσαν και χόρεψα τιμής ένεκεν. Φορέσαμε ξανά τις στολές μας και λάβαμε μέρος στην επετειακή παράσταση που δόθηκε τότε. Μοναδική εμπειρία και αναβίωσαν τα υπέροχα χρόνια που πέρασα, όταν ήμουν ενεργός χορευτής», είπε στη συνέχεια.
Το προ επταετίας αντάμωμα των παλιών χορευτών αναθέρμανε το ενδιαφέρον του Γιώργου Βαγίτση, ο οποίος υποσχέθηκε στον εαυτό του, να φροντίσει για την εγγραφή των εγγονών του στα χορευτικά τμήματα του Λυκείου Ελληνίδων. Κάτι που έγινε πραγματικότητα το φθινόπωρο του 2021. Έτσι, οι οκτάχρονες κόρες των παιδιών του, η Μαλένα Τσιώτα και η Δήμητρα Σιούλα, συνέχισαν την οικογενειακή παράδοση, παρότι μεσολάβησε ένα διάστημα τεσσάρων και πλέον δεκαετιών. «Τα δύο προηγούμενα χρόνια, εξαιτίας του κορωνοϊού, δεν είχαμε τέτοιες δραστηριότητες. Με το που άρθηκαν, όμως, οι περιορισμοί, στείλαμε τις εγγονές μου στο Λύκειο, κατόπιν δικής μου προτροπής, για να τις φέρουμε σε επαφή με τους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς. Τα κορίτσια έμειναν πολύ ευχαριστημένα και ειδικά το τελευταίο δίμηνο, που έκαναν πρόβες για την παράσταση, το χάρηκαν ακόμη περισσότερο», ανέφερε ο κ. Βαγίτσης, ο οποίος κλείνοντας αναφέρθηκε με θαυμασμό στον Γιάννη Πραντσίδη, δάσκαλο χορού στο Λ.Ε.Β. από το 1970. «Μοναδικός στο είδος του και μέχρι σήμερα είναι παράδειγμα προς μίμηση».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το