Τοπικά

Γιώργος Σούρλας: Μεγάλο ζητούμενο η γνώση της τοπικής Ιστορίας – Σήμερα η παρουσίαση του βιβλίου του 

«Τους ήρωες για να τους τιμήσεις, πρέπει πρώτα να τους γνωρίσεις». Η συγκεκριμένη φράση του κ. Γιώργου Σούρλα συμπυκνώνει την αξία του νέου βιβλίου – 17ου κατά σειρά – του Βελεστινιώτη πολιτικού με τίτλο «Η Μαγνησία στους απελευθερωτικούς αγώνες του έθνους. 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821» (εκδόσεις Παπαζήση) και το οποίο σήμερα στις 18.30 θα παρουσιαστεί διαδικτυακά για πρώτη φορά στο κοινό.

O Βελεστινιώτης πολιτικός με μακρά κοινοβουλευτική διαδρομή (συνολικά εκλέχθηκε εννέα φορές βουλευτής από το 1981), αλλά και υπουργική θητεία πέρα από τα αξιώματα που υπηρέτησε, στο τελευταίο του επετειακό πόνημα – με αφορμή και τον σημερινό εορτασμό των διακοσίων ετών από την Επανάσταση του 1821 – κάνει μία αποτίμηση της προσφοράς της Μαγνησίας στον αγώνα της Ανεξαρτησίας από τους Οθωμανούς. Ταξινόμησε πολύτιμα στοιχεία που κατέγραψε μετά από πολυετή και κοπιαστική έρευνα (ο πρώτος «σπόρος» της συγγραφής έπεσε το μακρινό 2004), αποθησαυρίζοντας όλη αυτή τη γνώση στις διακόσιες ογδόντα σελίδες του βιβλίου, το οποίο αποτυπώνει όλο το εύρος των εθνικών αγώνων στον τόπο μας, μέχρι που το 1881 η Θεσσαλία ενσωματώθηκε στη μητέρα – Ελλάδα.
Πλείστες οι λεπτομέρειες που παρουσιάζει ο κ. Σούρλας και κερδίζουν μεμιάς τον αναγνώστη. Από την εμπιστευτική επιστολή στήριξης του Αλή πασά στον Άνθιμο Γαζή, μέχρι τον ηγετικό ρόλο του τελευταίου στη Φιλική Εταιρεία και τη συμβολή του στο ξέσπασμα της Επανάστασης στις 7 Μαΐου 1821 στις Μηλιές, ο συγγραφέας φωτίζει όλες τις πτυχές των εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων στη Μαγνησία τον προπερασμένο αιώνα. «Ο Γαζής παρ’ ολίγον θα γινόταν αρχηγός των Φιλικών. Προτάθηκε για την ηγεσία της Φιλικής Εταιρείας, υπάρχουν έγγραφα που το αποδεικνύουν αυτό, αλλά αρνήθηκε. Ο Γαζής αν και υπήρξε φοβερός πατριώτης, λίγο έλειψε να τον δολοφονήσουν οι κοτζαμπάσηδες. Κάτι που δυστυχώς συνέβη με τον Γιάννη Δήμου, ο οποίος εκτελέστηκε», ανέφερε ο Γεώργιος Σούρλας.

Η γνώση της τοπικής Ιστορίας παραμένει το ζητούμενο για τον ευπατρίδη πολιτικό, ο οποίος υπογράμμισε: «Τους ήρωες για να τους τιμήσεις, πρέπει πρώτα να τους γνωρίσεις. Αυτό πώς μπορούμε να το πετύχουμε; Μέσα από την εκμάθηση της Ιστορίας του τόπου μας. Η γνώση της τοπικής Ιστορίας παραμένει το μεγάλο ζητούμενο. Αρκεί για παράδειγμα να θυμηθούμε πως από εδώ κατάγονται πολλοί Δάσκαλοι του Γένους: Ο Ρήγας, ο Φιλιππίδης, ο Κωνσταντάς, ο Γαζής και ο Κομμητάς, υπήρξαν κορυφαίοι εκ των Ελλήνων Διαφωτιστών που εμφανίστηκαν πριν την Επανάσταση του 1821. Ή μία άλλη σπουδαία περίπτωση έχει να κάνει με τους Πηλιορείτες που κατατάχθηκαν στον Ιερό Λόχο και πολέμησαν στο πλευρό του Υψηλάντη. Στο Δραγατσάνι θυσιάστηκε ο Ρήγας Πάντος από τη Ζαγορά, ο οποίος ξεκίνησε από εδώ και έφτασε τόσο μακριά, για να πολεμήσει για την πατρίδα. Σε συγκλονίζουν τέτοιες ιστορίες».

Κλείνοντας, ο κ. Σούρλας αποκάλυψε πως έχει υπό έκδοση ένα ακόμη βιβλίο, το οποίο είναι αφιερωμένο στη Μαργαρίτα Μπασδέκη, την αγωνίστρια από τη Μακρινίτσα που δοξάστηκε στη Θεσσαλική Επανάσταση του 1878: «Σύντομα θα σταλεί στο τυπογραφείο, πάλι από τις εκδόσεις Παπαζήση. Θα είναι αφιερωμένο σ’ αυτή τη σπουδαία ηρωίδα, η οποία ήταν Σαρακατσάνα και δυστυχώς πέθανε ξεχασμένη απ’ όλους. Θα περιλαμβάνει επίσης αναφορές στην οικογένεια Μπασδέκη, η οποία ανέδειξε συνολικά δώδεκα οπλαρχηγούς και οι περισσότεροι από αυτούς έπεσαν στα πεδία των μαχών».

* Η εκδήλωση της παρουσίασης του βιβλίου θα μεταδοθεί «ζωντανά» από το κανάλι Astra TV Greece στο Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=yqOlfcui3I0 σήμερα στις 6.30 το απόγευμα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το