Πολιτισμός

Γιώργος Γιαννούσης: Ψυχοθεραπευτικό ταξίδι στην αυτογνωσία

 

Η αγάπη για τη ζωή και η έμφυτη ικανότητα να επικοινωνεί με τους συνανθρώπους του τον οδήγησαν χωρίς ο ίδιος να το ορίσει ή να το επιδιώξει στη φυσική συνέργεια που οδηγεί η ψυχοθεραπεία… Με σπουδές και περγαμηνές, με πείρα και δράση ο Γιώργος Γιαννούσης μοιράζεται γνώση προσφέροντας ένα ξεχωριστό συγγραφικό πόνημα που συνδυάζει εξειδικευμένη επιστημονική γνώση με άμεσο και σαφή λόγο. Το βιβλίο με τίτλο «Βιωματικός οδηγός ψυχοθεραπείας – Η εξελεγκτική συστηματική προσέγγιση» από τις εκδόσεις «Αρμός» λειτουργεί συνδυαστικά: Προσφέρει την απόλαυση της ανάγνωσης και τη χαρά της γνώσης…

Ο δημιουργός και συγγραφέας Γιώργος Γιαννούσης με πολλή χαρά δέχθηκε την πρόταση της παρουσίασης του βιβλίου του στον Βόλο τονίζοντας πως «ένα βιβλίο σε φέρνει κοντά στους ανθρώπους, σε αυτούς που θα δεις μέσα από την ψυχοθεραπεία, αλλά για την ψυχοθεραπεία…». Η τάση που παρατηρείται και αφορά στην προτίμηση του κοινού για ανάλογου περιεχομένου βιβλία δεν τον εκπλήσσει: «Οι καταστάσεις οδηγούν στην αναζήτηση, στα αίτια των δεδομένων που έχουν δημιουργήσει προβλήματα και συνακόλουθα προβληματισμό».
Παράλληλα υπογραμμίζει ότι ο όρος «ψυχοθεραπεία» αφενός έχει απενοχοποιηθεί, καθώς έχει διαχωριστεί η τρέλα από την ψυχική ισορροπία και αφετέρου έχει γίνει και τάση που αγγίζει τα όρια της μόδας, του συρμού: «Υπάρχει διαφορά, μεγάλη διαφορά κι αυτή πιστοποιείται από τον ψυχαναλυτή και όσα ο ίδιος πρεσβεύει υλοποιώντας ειδικές συντεταγμένες προσέγγισης, διερεύνησης, αναζήτησης».

Έννοιες, όροι, ιδέες που φαντάζουν και είναι δυσνόητες, αποκτούν ερμηνεία και ορθή χρήση με την ανάγνωση του βιβλίου που λειτουργεί με την ανεξαρτησία ενός οδηγού καθώς διαβάζεται αποσπασματικά και κατά περίπτωση χάρη στην άρτια διάταξη θεματικών ενοτήτων. «Το συγκεκριμένο βιβλίο επιθυμεί να βοηθήσει τους αναγνώστες να εννοιολογήσουν τις εμπειρίες τους μέσα από συγκεκριμένες «βιωματικές» ασκήσεις και αφού τις μετασχηματίσουν σε νέα γνώση να επιχειρήσουν να την εφαρμόσουν στην καθημερινότητά τους» εξηγεί ο ίδιος.
Αρχή, μέση, τέλος με δύο ενότητες και υπο-ενότητες που αφορούν στην προσέγγιση στην ψυχοθεραπεία και σε αυτοαναφορικές ασκήσεις το βιβλίο καθιστά τον αναγνώστη κοινωνό δεδομένων με τον επιτυχή διαχωρισμό όρων και ερμηνειών, ενώ η βιωματική καταγραφή – παράθεση προσδίδει στο ανάγνωσμα την αμεσότητα της προσέγγισης θεμάτων που εύλογα απασχολούν τον καθένα.

Ο Γιώργος Γιαννούσης ζει και εργάζεται ως ψυχοθεραπευτής στη Λάρισα. Είναι ειδικευμένος στη συστημική οικογενειακή ψυχοθεραπεία και ασχολείται με τη συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία ενηλίκων. Δημιούργημά του είναι το «ΝΗΜΑ», το Ινστιτούτο Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας, που παρέχει υπηρεσίες Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας ατόμων, ομάδων, ζευγαριών και οικογενειών που αντιμετωπίζουν προβλήματα επικοινωνίας στην οικογένεια, τις προσωπικές και επαγγελματικές τους σχέσεις. Οι πολλαπλές δραστηριότητες τον οδήγησαν στη συγγραφή του βιβλίου που είναι όπως αναφέρεται και στον τίτλο ένας οδηγός ψυχοθεραπείας που απευθύνεται σε όλους όσοι βρίσκονται ή φιλοδοξούν να ξεκινήσουν ένα ψυχοθεραπευτικό ταξίδι προς την αυτογνωσία. Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με το οποίο συνεργάζεται ως ειδικός συνεργάτης παρέχοντας υπηρεσίες ψυχοθεραπείας σε μεταπτυχιακούς φοιτητές και εθελοντικά σε όλους τους φοιτητές του ιδρύματος, ο Γιώργος Γιαννούσης επέλεξε συνειδητά την επαγγελματική δραστηριότητα αποκτώντας γνώση από διάφορες και διαφορετικές προσεγγίσεις. Στις σχολές γονέων στο Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης συντονίζοντας ομάδες γονέων και εκπαιδευτικών, ως εκπαιδευτής στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Ψυχική Υγεία» του Τ.Ε.Ι. Λάρισας, συμμετέχοντας σε συνέδρια, ημερίδες και σεμινάρια ως εισηγητής, με άρθρα σε επιστημονικά έντυπα, ως ομιλητές σε ανοικτές για το κοινό εκδηλώσεις, ο Γιώργος Γιαννούσης φέρει τον τίτλο και το περιεχόμενο του «ψυχοθεραπευτή» με την απαιτούμενη τιμή και κυρίως την αγάπη. «Δεν γίνεσαι από ανάγκη, αλλά από αγάπη ψυχοθεραπευτής, είναι αγάπη για έννοιες όπως επικοινωνία και επαφή, συναίσθηση και συμπόρευση» τονίζει, υπογραμμίζοντας ότι η αγάπη αυτή ξεκινά ως έρωτας που μεταλλάσσεται στη βαθιά μορφή της απόλυτης αγάπης.
Η παρουσίαση του βιβλίου στον Βόλο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 30 Μαρτίου, στις 6.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Παρκ», με τη διοργάνωση του βιβλιοπωλείου Πλαστελίνη και των εκδόσεων Αρμός και την υποστήριξη της εταιρείας Remax. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι σύμβουλοι ψυχικής υγείας Άννα Κυπραίου, Ερμιόνη Γαβριήλ, Ευδοκία Βασιλού και ο ίδιος ο συγγραφέας. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη με την τήρηση των απαιτούμενων για την πανδημία μέτρων ασφαλείας.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Πειραιάς: Συλλήψεις για την κοκαΐνη στις γαρίδες – Ο αρχηγός και τα πακέτα που έγραφαν «Sparta»

Στη σύλληψη 4 μελών οργάνωσης που διακινούσε με κοντέινερ τεράστιες ποσότητες κοκαΐνης προχώρησαν τα στελέχη…

23 Μαΐου 2024

Διαδικτυακή στρογγυλή τράπεζα Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ: ΜΕΤΑΞΥ ΦΟΝΤΑΜΕΝΤΑΛΙΣΜΟΥ, ΛΑΪΚΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Η επόμενη εκδήλωση του κύκλου «Καιρός του ποιήσαι» θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα, 3 Ιουνίου 2024,…

23 Μαΐου 2024

Πρόγραμμα επιμόρφωσης «Εφαρμογή Παρεμβάσεων για την Αντιμετώπιση των Συμπεριφορικών & Συναισθηματικών Δυσκολιών των Μαθητών στη Σχολική Τάξη»

Το Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με το Τμήμα Εφαρμοσμένης &…

23 Μαΐου 2024

Ενημερωτική Ημερίδα για το πρόγραμμα “Απόλλων” από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας διοργανώνει το Σάββατο 25 Μαΐου 2024 από 11:00πμ έως 13:00μμ ενημερωτική Ημερίδα…

23 Μαΐου 2024

Δήμος Νοτίου Πηλίου: Νέα γεώτρηση στην Δημοτική Κοινότητα Προμυρίου

  Νέα γεώτρηση εγκατέστησε η Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου στον οικισμό Μούσγιες, στη θέση «Χαλού»,…

23 Μαΐου 2024

Αποψίλωση

Την ανάγκη να αποψιλωθούν τα χόρτα τα οποία έχουν φυτρώσει στα παρτέρια, επισημαίνουν περίοικοι στη…

23 Μαΐου 2024