Τοπικά

Γιώργος Δούμπλας: Να προβληματιστούν όσοι παραγγέλνουν μέσα στον χιονιά – Ο διανομέας φαγητού κινδυνεύει 

Εδώ και έναν χρόνο ο Γιώργος Δούμπλας, 45 ετών, εργάζεται ως διανομέας φαγητού. Τις τελευταίες ημέρες ήταν από τους τυχερούς, αφού τράβηξε… χειρόφρενο στα χιόνια, με τους εργοδότες του να περιμένουν την εξομάλυνση των καιρικών συνθηκών για να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους με delivery.

Οι εικόνες με τους διανομείς, οι οποίοι μετέφεραν με τα μηχανάκια τους παραγγελίες μέσα στους χιονισμένους και γεμάτους πάγο δρόμους, προκάλεσαν πλήθος αντιδράσεων. Τα κοινωνικά δίκτυα πήραν «φωτιά», με τα περισσότερα πυρά να συγκεντρώνουν όλοι όσοι δεν άντεξαν και παρήγγειλαν καφέ ή φαγητό, ενώ η κακοκαιρία σφυροκοπούσε τη Μαγνησία. Στο τσιπουράδικο «ΜεΖεν», πάντως, αφού εκεί εργάζεται ο κ. Δούμπλας, τα αντανακλαστικά των υπεύθυνων ήταν άμεσα. Δεν ρίσκαραν επ’ ουδενί λόγο να αφήσουν τους διανομείς τους να διακινδυνεύσουν τη σωματική τους ακεραιότητα και ανέστειλαν τη λειτουργία του καταστήματος μέχρι να κοπάσει το πέρασμα της «Μήδειας».

Με αφορμή την ολιγοήμερη παύση και την ανακοίνωση πως θα ξαναρχίσει τις κατ’ οίκον παραδόσεις μέχρι να ανέβει ο υδράργυρος (το βραβευμένο τσιπουράδικο και αγαπημένο στέκι πολλών Βολιωτών ανοίγει σήμερα έπειτα από πέντε ημέρες), ο Γιώργος Δούμπλας μίλησε για το επάγγελμά του και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει κάθε φορά που κυκλοφορεί στον δρόμο.

Σχολιάζοντας την έκθεση πολλών συναδέλφων του στον κίνδυνο, ο Βολιώτης οικογενειάρχης και πατέρας ενός κοριτσιού, ο οποίος προτού ασχοληθεί με τη διανομή φαγητού εργάστηκε επί μία 25ετία ως χειριστής γερανού στη Χαλυβουργία απ’ όπου αποχώρησε οικειοθελώς πέρυσι, είπε: «Είμαι της άποψης πως όσοι παραγγέλνουν μέσα στον χιονιά θα πρέπει να προβληματιστούν. Μία μερίδα έτοιμου φαγητού ή ένας καφές δεν θα λείψει σε κανέναν, ενώ έξω χιονίζει. Για τον απλούστατο λόγο πως για να φτάσει μία παραγγελία με τέτοιες συνθήκες, ο διανομέας θα κινδυνέψει σοβαρά στο παγωμένο οδόστρωμα. Κάποιοι, ευτυχώς μία μειοψηφία, λένε «Θέλω να φάω κάτι και θα το παραγγείλω. Ας κάνει ό,τι καιρό θέλει έξω». Αυτοί πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία και να μην κοιτάζουν μόνο την ευκολία τους».

Όμως, πέρα από τα αντανακλαστικά που πρέπει να δείχνει η κοινωνία και να σέβεται τις δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες εργάζονται χιλιάδες άνθρωποι στον συγκεκριμένο κλάδο, ιδίως στον καιρό της καραντίνας, την ίδια ευαισθησία οφείλουν να δείξουν και οι επιχειρήσεις. Δυστυχώς δεν παύουν να υπάρχουν εργοδότες που θυσιάζουν τα πάντα στον βωμό του κέρδους, ενώ πέρα από το ότι αυθαιρετούν, δεν διστάζουν να απειλούν με απόλυση όσους διανομείς αντιδρούν να δουλέψουν μέσα στα χιόνια.

«Τις προηγούμενες ημέρες επικράτησαν ακραίες καιρικές συνθήκες. Ευτυχώς, η επιχείρηση που εργάζομαι το αναγνώρισε. Όμως, πολλοί άλλοι συνάδελφοι βγήκαν για δουλειά τις προηγούμενες ημέρες. Έμαθα πως υπήρξαν κάποιοι που απλώς δεν εργάστηκαν για λίγες ώρες ή η διανομή έγινε με τα Ι.Χ. των ιδιοκτητών. Ο καθένας έκανε ό,τι μπορούσε» είπε στη συνέχεια ο κ. Δούμπλας, ο οποίος κλείνοντας, μίλησε για τις δυσκολίες του κλάδου του: «Τον τελευταίο χρόνο ο όγκος της δουλειάς μας αυξήθηκε κατακόρυφα. Ποτέ άλλοτε δεν είχα εργαστεί ως διανομέας, αλλά πρόκειται για ένα από τα δυσκολότερα και πιο παρεξηγημένα επαγγέλματα. Είσαι συνεχώς εκτεθειμένος στον δρόμο πάνω σ’ ένα δίκυκλο, ανεξάρτητα από τον καιρό που κάνει, ενώ καλείσαι να τελειώσεις όσο πιο γρήγορα γίνεται την παράδοση».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το