Πολιτισμός

Γιώργος Διαμαντόπουλος: Συλλογή τραγουδιών για παιδιά Δημοτικού

 

Το 9ο βιβλίο, με συλλογές και εναρμονίσεις τραγουδιών για χορωδίες, του μαέστρου κ. Γιώργου Διαμαντόπουλου, μόλις κυκλοφόρησε. Το Γ’ Τεύχος της «Συλλογής τραγουδιών για παιδιά Δημοτικού» ολοκληρώνει την τριλογία της εργασίας του μουσικού. Μια έκδοση που προλογίζει ο δρ Δημήτρης Κτιστάκης, επίκουρος καθηγητής Διεύθυνσης Μικτής Χορωδίας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιόνιου Πανεπιστημίου, στην Κέρκυρα.

Ο μαέστρος κ. Γιώργος Διαμαντόπουλος τόνισε πως «ολοκληρώθηκε η τριλογία της εργασίας», σημειώνοντας: «Με το Γ’ Τεύχος της σειράς «Τραγούδια για παιδιά του Δημοτικού» ολοκληρώνεται μια ιδέα που ξεκίνησε στην πρώτη καραντίνα του 2020 μετά την αδρανοποίηση των ερασιτεχνικών χορωδιών ενηλίκων, που ασχολούμαι όλα αυτά τα χρόνια της καλλιτεχνικής μου δραστηριότητας».
Όσον αφορά στις επιλογές που περιλαμβάνουν στις τρεις συλλογές, προέρχονται από το ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο, παραδοσιακών τραγουδιών, επίσης έντεχνων, με την πρόθεση να διευρυνθεί το πρόγραμμα των σχολικών και όχι μόνο χορωδιών, με μελωδίες και στίχους, που ελκύουν τις ηλικίες αυτές, όπως επισήμανε ο ίδιος.
«Μετά την ενθουσιώδη ανταπόκριση που είχαν οι δύο πρώτες συλλογές, από καθηγητές μουσικής διαφόρων βαθμίδων, έρχεται η γ’ συλλογή να ολοκληρώσει αυτό το εγχείρημα» εκμυστηρεύεται ο ίδιος, συμπληρώνοντας πως «ο κατάλογος τέτοιων επιλογών θα μπορούσε να συνεχιστεί, αλλά θεωρώ ότι αυτά τα τριάντα τραγούδια είναι μια καλή αρχή για την εξεύρεση ρεπερτορίου και μια καλή δεξαμενή άντλησης τραγουδιών για όλες τις ηλικίες, κυρίως παιδιών του Δημοτικού και μερικά ίσως και για μεγαλύτερης ηλικίας».
Όπως εξηγεί ο μαέστρος πρόκειται για τραγούδια με διαβαθμίσεις στην εκτέλεσή τους, προσεγμένα στην εναρμόνισή τους, ώστε να λειτουργούν σε όλα τα επίπεδα.
«Τα περισσότερα έχουν προσαρμοστεί ώστε να εκτελούνται είτε ως μονόφωνα ή δίφωνα και τρίφωνα, η δε γραφή του πιάνου είναι εύκολη, αλλά ευρηματική για να αναδεικνύεται και ο ρόλος της συνοδείας, ενώ σε δύο έγραψα τους στίχους (Ρώσικο και Αμερικάνικο)» ανέφερε.
Σε αυτό το τεύχος συμπεριλήφθηκε και μια ιστορική έκδοση του πολύ γνωστού παιδικού τραγουδιού των παλαιών κατηχητικών «Τα Χριστιανόπουλα». «Η φωτοτυπία της παρτιτούρας είναι από το παλιό χριστιανικό περιοδικό «Η Ζωή του παιδιού», έκδοσης του 1948, που υπάρχει στην οικογενειακή μας βιβλιοθήκη. Η μελωδία αυτή είναι ο Ύμνος της Κρήτης, όπως χαρακτηριστικά γράφει και παρούσα παρτιτούρα. Ο Σπύρος Καίσαρης είναι ο συνθέτης. Διασκευή της μελωδίας του εμβατηρίου «Από φλόγες η Κρήτη ζωσμένη στην Κρήτη». Στο νησί τραγουδιέται ακόμα» τόνισε.
«Τα παραδίδω δωρεάν, στους άξιους καθηγητές και δασκάλους μουσικούς, με όλη την αγάπη και τη συναδελφικότητα, συμβάλλοντας σ’ αυτή την ωραία τέχνη, που όλοι αγαπάμε και υπηρετούμε ο καθένας από τη μεριά του. Εύχομαι δημιουργία και γονιμότητα στη μουσική, τη φωνή, το τραγούδι και τη χορωδία» επισήμανε ο μαέστρος Γιώργος Διαμαντόπουλος.
Με την ευκαιρία ο ίδιος θα ήθελε να ευχαριστήσει τον φίλο Θωμά Ταμβάκο και το εξαιρετικό «Αρχείο Ελλήνων Μουσουργών Θωμάς Ταμβάκος», για την παραχώρηση της αυθεντικής παρτιτούρας του τραγουδιού «Σπουργίτες» του Αριστοτέλη Κουντούρωφ (1896-1969) και τον φίλο Γιάννη Μπεσκάκη που με τους στίχους του έντυσε το σέρβικο τραγούδι «Niška Banja» του Dušan Cvetković (1892-1978).
Να σημειωθεί πως μαζί με το βιβλίο, όπως και στις προηγούμενες εκδόσεις, δημιουργήθηκε και ένα CD-ROM που περιέχει τα τραγούδια σε μορφή pdf, αρχείο ήχου mp3 και το mscx για τυχόν αλλαγές των ενδιαφερομένων (τόνου κ.λπ.). Η γραφή των μουσικών στοιχείων έγινε με το πρόγραμμα musecore-3.
Το Γ’ Τεύχος της «Συλλογής τραγουδιών για παιδιά Δημοτικού» αποτελεί το 9ο βιβλίο του Γιώργου Διαμαντόπουλου, με συλλογές και εναρμονίσεις τραγουδιών για χορωδίες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το