Τοπικά

Γιώργος Ανυφαντής στη “Θ”: Στο 22% η επιτυχία γέννησης παιδιού με εξωσωματική

Το 22% αγγίζει το ποσοστό επιτυχίας γέννησης παιδιού στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή στην Ελλάδα, επισημαίνει μεταξύ άλλων ο επίκουρος καθηγητής Εμβρυολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργος Ανυφαντής, με αφορμή την ψήφιση στη Βουλή του νόμου για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και την αύξηση του ορίου ηλικίας των γυναικών που θέλουν να κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση, στα 54 έτη.

Όπως σημειώνει ο κ. Ανυφαντής, μιλώντας στη «Θ», «η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή απευθύνεται σε ζευγάρια, που δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν με φυσιολογικό τρόπο. Το ποσοστό υπογονιμότητας στα ζευγάρια αναπαραγωγικής ηλικίας παγκοσμίως κυμαίνεται από 15 έως 20% ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή. Από την άλλη, το ποσοστό επιτυχίας γέννησης παιδιού στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, στην Ευρώπη και άρα και στην Ελλάδα, αγγίζει το 22%, ανεξάρτητα εάν πραγματοποιείται με τη μεθοδολογία της μικρογονιμοποίησης (της τοποθέτησης του σπερματοζωαρίου μέσα στο ωάριο) ή με την απλή γονιμοποίηση (όπου σπερματοζωάρια αφήνονται να πλησιάσουν και να γονιμοποιήσουν το ωάριο). Αξίζει να σημειωθεί ότι παλαιότερα, στην αρχή της εφαρμογής της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, περίπου αρχές της δεκαετίας του ’80 (λίγο μετά τη γέννηση της Louis Brown, το 1978), τα ποσοστά επιτυχίας ήταν απελπιστικά χαμηλά και επιπλέον δεν είχε ανακαλυφθεί η καινοτομία της μικρογονιμοποίησης και πολλά ζευγάρια με αίτιο υπογονιμότητας τον ανδρικό παράγοντα δεν κατάφερναν να τεκνοποιήσουν. Σήμερα χάρη στην αλματώδη ανάπτυξη της κλινικής εμβρυολογίας, αλλά και στην τεχνολογία, το πρόβλημα της υπογονιμότητας δεν φαίνεται να είναι δισεπίλυτο.

Έντονο πρόβλημα
Ο επίκουρος καθηγητής Εμβρυολογίας τονίζει ότι «τα δεδομένα που έχουν δημοσιευτεί σε έγκριτο ξενόγλωσσο περιοδικό και αφορούν σε χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, δείχνουν ότι όλο και περισσότερα ζευγάρια κάθε χρόνο υποβάλλονται σε τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Πιο συγκεκριμένα, την τελευταία δεκαετία ο αριθμός κύκλων που πραγματοποιήθηκαν στην Ευρώπη (από τις χώρες που έστειλαν δεδομένα), ήταν περίπου 500.000 και μόλις πρόσφατα ο αριθμός αυτός άγγιξε το 1.000.000, δηλαδή την τελευταία δεκαετία ο αριθμός των ζευγαριών που υποβάλλονταν σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, διπλασιάστηκε. Τα παιδιά που γεννήθηκαν αντίστοιχα ήταν 95.000 και 200.000 αντίστοιχα, ποσοστά που δεν φαίνεται να έχουν διαφορά, αποδεικνύοντας ότι το ποσοστό γέννησης παιδιών είναι αμετάβλητο, καθώς αυτό είναι λογικό, διότι το ποσοστό επιτυχίας στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή δεν μπορεί να ξεπεράσει το ποσοστό επιτυχίας από τη φυσική σύλληψη». Ο κ. Ανυφαντής επισημαίνει ότι «στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον αριθμό των κλινικών που απέστειλαν δεδομένα, ο αριθμός των κύκλων εξωσωματικής που πραγματοποιήθηκε, έφτασε τις 27.000 σε μια ηλικιακή ομάδα γυναικών μεταξύ 15 και 45. Από τις 27.000, οι 22.000 αφορούν ζευγάρια που πραγματοποίησαν τη μεθοδολογία της απλής εξωσωματικής (13.500), της μικρογονιμοποίησης (3.500) και της μεταφοράς κατεψυγμένων εμβρύων (περίπου 5.000). Ο αριθμός των παιδιών που έχουν γεννηθεί από αυτές τις προσπάθειες, είναι περίπου 6.000, ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου στο 24%. Η γέννηση παιδιών στην Ελλάδα που προέρχονται από μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, είναι περίπου στο 6,5% του συνόλου των παιδιών που γεννιούνται και το ποσοστό αυτό έχει ανοδικές τάσεις, όπως τουλάχιστον καταγράφεται από διάφορες στατιστικές υπηρεσίες». Τέλος ο επίκουρος καθηγητής Εμβρυολογίας επισημαίνει ότι «η κλινική εμβρυολογία βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών των εξελίξεων, καθώς ως η κύρια επιστήμη συνεισφοράς στο εργαστήριο εμβρυολογίας των μονάδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία των ζευγαριών, εφόσον όλες οι διαδικασίες της γονιμοποίησης, της κατάψυξης και της αξιολόγησης των εμβρύων πραγματοποιούνται αποκλειστικά από τους εργαστηριακούς εμβρυολόγους. Σήμερα εάν και αναγνωρισμένη ως βασική ειδικότητα στο εξωτερικό, στην Ελλάδα εκκρεμεί η νομοθέτηση της ειδικότητας των κλινικών εμβρυολόγων. Αυτό το αίτημα φαίνεται να δρομολογείται από το αντίστοιχο υπουργείο, μετά την τοποθέτηση του βουλευτή Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Μαραβέγια σχετικά με την αναγνώριση της εργαστηριακής ειδικότητας του κλινικού εμβρυολόγου στην ομιλία του επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το