Τοπικά

Γιατροί του Βόλου ελέγχονται για κατευθυνόμενη συνταγογράφηση υπέρ της «Novartis»

Έξι τουλάχιστον γιατροί από τη Μαγνησία, φέρονται να βρίσκονται στο στόχαστρο της Οικονομικής Αστυνομίας, που ερευνά την παράνομη συνταγογράφηση υπέρ της φαρμακοβιομηχανίας «Novartis».

Οι εν λόγω γιατροί, μαζί με άλλους 222 σε όλη τη χώρα και συγκεκριμένα από 32 Νομούς, φέρονται να έχουν εμπλοκή στην υπόθεση της παράνομης συνταγογράφησης υπέρ της «Novartis», αντιμετωπίζοντας διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για παθητική δωροδοκία κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Σχετική εντολή έχει δώσει η Εισαγγελία Διαφθοράς. Τη σχετική προκαταρκτική εξέταση διεκπεραιώνει στον Βόλο η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας, στην οποία και κατέθεσαν ανωμοτί οι έξι γιατροί.
Στο πλαίσιο της έρευνας, έχουν ήδη ανοίξει τραπεζικοί λογαριασμοί και έχουν βρεθεί εμβάσματα, από 15.000 μέχρι 300.000 ευρώ, με το συνολικό ποσό μέχρι στιγμής να αγγίζει τα 5 εκατ. ευρώ σε τράπεζες της Βασιλείας στην Ελβετία και της Αθήνας.
Η έρευνα αφορά στην περίοδο από το 2006 και μετά, ενώ στο στόχαστρο των αστυνομικών έχουν μπει και 13 συνέδρια της «Novartis», στα οποία ήταν προσκεκλημένοι συγκεκριμένοι γιατροί και λάμβαναν αμοιβές χιλιάδων ευρώ για την παρουσία τους.

Με την ολοκλήρωση της έρευνας από την Αστυνομία, η υπόθεση αναμένεται να παραληφθεί από τον Εισαγγελέα Διαφθοράς, ο οποίος και θα ασκήσει διώξεις για καθένα ξεχωριστά από τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους γιατρούς και η υπόθεση θα οδηγηθεί ενώπιον του ανακριτή, όπου πλέον θα δώσουν ένορκες καταθέσεις οι κατηγορούμενοι. Υπολογίζεται η υπόθεση να έχει πάρει τον δρόμο της κύριας ανάκρισης μέχρι τέλος Δεκεμβρίου, καθώς λόγω της καραντίνας σημειώνεται καθυστέρηση, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος παραγραφής των αδικημάτων, που τελέστηκαν πριν το 2010. Άγνωστο είναι αν η έρευνα θα επεκταθεί και σε άλλους γιατρούς, που συνταγογραφούσαν υπέρ της «Novartis», καθώς οι ελεγκτές του ΕΟΠΥΥ συνεχίζουν το έργο της έρευνας στις συνταγογραφήσεις γιατρών, που συνεργάζονται με τον Οργανισμό. Οι ελεγκτές του ΕΟΠΥΥ ερεύνησαν τις υποθέσεις των 228 γιατρών, εκ των οποίων 100 στην Αττική και 128 στην υπόλοιπη Ελλάδα και τους 6 στη Μαγνησία για κατευθυνόμενη συνταγογράφηση. Οι ειδικότητές τους είναι διάφορες, από καρδιολόγους και ορθοπεδικούς μέχρι παθολόγους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι συγκεκριμένοι γιατροί φέρονται να είχαν προσεγγιστεί από στελέχη και υπαλλήλους της «Novartis», οι οποίοι είχαν οργανώσει για λογαριασμό της φαρμακοβιομηχανίας δίκτυο εντοπισμού γιατρών με μεγάλο συνταγογραφικό όγκο και είχαν πειστεί να συνταγογραφούν με την καταβολή και χρηματικών ανταλλαγμάτων. Χρήματα τα οποία κατέθεταν σε λογαριασμούς της Βασιλείας (έμβασμα τύπου Β) και της Αθήνας (έμβασμα τύπου Α).

Οι εμπλεκόμενοι γιατροί καλούνται να απαντήσουν, σε ποια συνέδρια συμμετείχαν, ποια ήταν η αμοιβή τους, να καταθέσουν τις επιστημονικές και ιατρικές έρευνες που έκαναν για λογαριασμό της «Novartis» και επιπλέον να αιτιολογήσουν, γιατί συνταγογραφούσαν αποκλειστικά φάρμακα από τη συγκεκριμένη φαρμακοβιομηχανία. Αντίγραφα της δικογραφίας φέρεται να έχουν λάβει και οι δικηγόροι των έξι γιατρών από τη Μαγνησία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το