Τοπικά

Γιατροί του Νοσοκομείου Βόλου: Περνάμε το μαρτύριο της σταγόνας για να κρατήσουμε ζωντανό το ΕΣΥ

“Μόνοι μας οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι εργαζόμενοι του Αχιλλοπούλειου δεν μπορούμε να κρατήσουμε ζωντανό το εθνικό σύστημα υγείας. Χρειαζόμαστε βοήθεια” δήλωσε σήμερα κατά την κινητοποίηση των γιατρών ο πρόεδρος της τοπικής Ένωσης Παύλος Mαλινδρέτος, σημειώνοντας ότι το σύστημα υγείας πρέπει να διατηρήσει τον δημόσιο χαρακτήρα του, να γίνουν προσλήψεις ώστε να λειτουργήσουν οι δομές που δημιουργήθηκαν για να εξυπηρετήσουν τους πολίτες.
“Τόσο οι συμβασιούχοι γιατροί, οι εκπαιδευτικοί, οι νοσηλευτές όσο και το υπόλοιπο προσωπικό δεν μπορούν να περνούν συνεχώς το μαρτύριο της σταγόνας. Πρέπει να αποφασίσουμε πόσους χρειαζόμαστε και να προσληφθούν. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μαλινδρέτος σημείωσε ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο το Νοσοκομείο Βόλου. “Είμαστε μια μικρογραφία του εθνικού συστήματος υγείας. Πρέπει με σοβαρό τρόπο να συνεχίσουμε την πίεση προς την κεντρική εξουσία. Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα και πρέπει η κεντρική διοίκηση να το καταλάβει αυτό και να ενισχύσει την περιφέρεια”. Ακόμη ο κ. Μαλινδρέτος δήλωσε ότι υπάρχουν δομές που δεν λειτουργούν, καθώς δεν έχει προσληφθεί το προσωπικό. “Είναι κρίμα να έχουμε κάνει τόσο μεγάλο αγώνα στο Νοσοκομείο, να έχουμε αλλάξει σχεδόν όλο τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και να μην έχουμε το προσωπικό για να τον λειτουργήσουμε”.

Αναφορικά με το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στα χειρουργεία καθώς δεν επαρκούν οι αναισθησιολόγοι και τα προγραμματισμένα χειρουργεία έχουν φτάσει μέχρι τον Μάρτιο, ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών τόνισε ότι έχει ζητηθεί να έρθουν με απόσπαση συνάδελφοί τους από τη Λάρισα. “Υπάρχουν συνάδελφοι που για οικογενειακούς λόγους θέλουν να έρθουν στον Βόλο. Από τις δύο τακτικές αίθουσες που είχαν οι χειρουργοί, έχει χαθεί η μία. Από τις έξι φορές την εβδομάδα που είχαν αίθουσες χειρουργείου, τώρα έχουν τρεις. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε φτιάξει μία από τις πιο σύγχρονες αίθουσες χειρουργείου και τελικά να την κοιτάζουμε απ΄έξω” δήλωσε, σημειώνοντας ότι δεν λειτουργεί ο μαγνητικός τομογράφος ενώ, όπως είπε, έχει γίνει σύμβαση για την εγκατάσταση της μονάδας εμφραγμάτων.

 

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, χρειάζονται ενίσχυση οι οφθαλμίατροι, οι γαστρεντερολόγοι, από την αιμοδοσία θα φύγει η μία από τις δύο γιατρούς. Μεγάλα προβλήματα υπάρχουν στην παιδιατρική, ενώ θα υπάρξουν επίσης μεγάλα προβλήματα στην ουρολογική κλινική.
Ωστόσο, όπως δήλωσε δεν τον εκπλήσσει η μικρή συμμετοχή στην κινητοποίηση, καθώς “τέτοιου είδους κινητοποιήσεις έχουν χάσει την αίγλη που είχαν κάποτε”.

Στην κινητοποίηση των γιατρών συμμετείχαν και οι συνταξιουχικές οργανώσεις. Ο πρόεδρος των συνταξιούχων ΙΚΑ Μαγνησίας Γιώργος Ρούσσας ανέφερε ότι το πρόβλημα στο χώρο της Υγείας είναι πολύ σοβαρό. “Αν δεν υπάρχει θαρραλέα κρατική χρηματοδότηση και στελέχωση των γιατρών, δεν διορθώνεται το πρόβλημα. Οι οργανωτικές θέσεις είναι 160 και είναι καλυμμένες οι 93 ενώ οι επικουρικοί γιατροί φεύγουν και δεν ξέρουμε αν θα αναπληρωθούν. Οι επιπτώσεις θα φανούν όχι μόνο στους συνταξιούχους αλλά σε όλη την κοινωνία”. Τόνισε ότι ο αγώνας που γίνεται πρέπει να αντισταθεί στις πολιτικές και πρόσθεσε ότι οι συνταξιούχοι αναμένουν να μάθουν το ποσό στον κρατικό προϋπολογισμό για τη δημόσια υγεία.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων του Νοσοκομείου Ντίνος Μηνδρινός υπογράμμισε ότι οι συνθήκες χειροτερεύουν μέρα με τη μέρα καθώς το προσωπικό δεν επαρκεί και η στελέχωση σε μόνιμο προσωπικό, που ζητούν οι εργαζόμενοι εδώ και χρόνια, δεν έχει γίνει. “Πρέπει να προκηρυχθούν επιτέλους όλες οι θέσεις που λείπουν. Έχουμε συνεργεία στην καθαριότητα, στη φύλαξη και στην τεχνική υποστήριξη που καλύπτουν πάγιες ανάγκες και όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι πρέπει να ανήκουν στο μόνιμο προσωπικό του Νοσοκομείου”.
Την ίδια στιγμή, όπως δήλωσε ο κ. Μηνδρινός το 1/3 του οργανισμού λειτουργίας του Νοσοκομείου είναι ακάλυπτο καθώς από τους περίπου 1000 που προβλέπονται, εργάζονται οι 700.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το