Επιστήμη, Θ Plus

Γιατί υψηλότερο ζώο του κόσμου κινδυνεύει με εξαφάνιση

Σιωπηρά οδηγείται στην εξαφάνιση το υψηλότερο ζώο του πλανήτη μας, με οικολόγους να προειδοποιούν ότι ο πληθυσμός των καμηλοπαρδάλεων έχει μειωθεί κατά 40% μέσα στα τελευταία 30 χρόνια.

Οι ευγενικοί «γίγαντες» θεωρούνται πλέον «ευαίσθητο είδος» και κατέχουν μια θέση στην «κόκκινη» λίστα απειλούμενων ειδών της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο συνεχώς αυξανόμενος ανθρώπινος πληθυσμός, η «καπήλευση» των εδαφών για καλλιέργειες και το παράνομο κυνήγι των πανέμορφων ζώων οδήγησαν στην μείωση των καμηλοπαρδάλεων κατά 66.000 από το 1985.
Υπολογίζεται ότι πλέον ζουν ελεύθερα μόλις 97.000 καμηλοπαρδάλεις.
«Παρότι βλέπουμε συχνά καμηλοπαρδάλεις σε σαφάρι, στα ΜΜΕ και σε ζωολογικούς κήπους, οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι τα πανέμορφα ζώα έχουν υποστεί “σιωπηρή” εξαφάνιση» δήλωσε ο Τζούλιαν Φένεσι, ένας εκ των προέδρων του IUCN.
«Με μείωση του πληθυσμού τους κατά 40% τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, το υψηλότερο ζώο του κόσμου πιέζεται ακόμη και στο σπίτι του, τις περιοχές της ανατολικής, κεντρικής και δυτικής Αφρικής» δήλωσε ο ίδιος.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το