Κόσμος

Γιατί στην ίδια θερμοκρασία άλλοι ζεσταίνονται και άλλοι… κρυώνουν;

Το θερμόμετρο δείχνει 27 βαθμούς στη σκιά. Εάν αυτή δεν είναι μια καλή θερμοκρασία, τότε ποια; Ναι και όχι, λέει ο βιομετεωρολόγος Ανδρέας Ματζαράκης. Είναι Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Ανθρωποβιομετεωρολογίας της Γερμανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. «Ακόμα και την ευχάριστη θερμοκρασία των 20 βαθμών Κελσίου υπάρχει πάντα ένα πέντε με δέκα τοις εκατό που τη βρίσκει πολύ ζεστή ή πολύ κρύα».

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τον τρόπο, με τον οποίο κάποιος αισθάνεται μια θερμοκρασία. Ο βιομετεωρολόγος μιλά για μια επίσκεψη σε ένα σχολείο. Ρώτησε τους μαθητές πόσο ζεστό ήταν έξω εκείνο το πρωί. «Οι απαντήσεις κυμαίνονταν από 12 έως και 20 βαθμούς Κελσίου. Στην πραγματικότητα ήταν 14», απαντά.

Από 70 στοιχεία εξαρτάται η αίσθηση της θερμοκρασίας

Η επιστήμη εκτιμά ότι υπάρχουν περίπου 70 στοιχεία που επηρεάζουν την αίσθηση που έχουμε για τη θερμοκρασία, εξηγεί ο κ. Ματζαράκης. Η κατάσταση της υγείας και της φυσικής κατάστασης παίζουν επίσης ρόλο. Για παράδειγμα, εάν κάποιος δεν αισθάνεται ιδιαίτερα καλά, η θερμοκρασία που αισθάνεται μπορεί να είναι διαφορετική από κάποιον που είναι σε φόρμα και καλή διάθεση. Επίσης οι ορμόνες και το ποσοστό σωματικού λίπους μπορεί να επηρεάσουν την αίσθηση της ζέστης και του κρύου.

Επίσης εάν προηγουμένως αθλούνταν ή όχι και φυσικά τι ρούχα φοράει. Υπάρχουν και καιρικοί παράγοντες όμως που επηρεάζουν την αίσθηση της ζέστης. Για παράδειγμα πόσο δυνατός είναι ο άνεμος; Πόσο υγρός είναι ο αέρας, αν είσαι στον ήλιο.

Όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος

Τι συμβαίνει με το σώμα όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος και τι γίνεται με την κανονική «λειτουργία» του, των περίπου 37 βαθμών Κελσίου; Το σώμα δεν μπορεί απλά να απαλλαγεί από την υπερβολική θερμότητα. Μπορεί να το κάνει μέσω της εφίδρωσης, η οποία ελέγχεται από το νευρικό σύστημα. Οι ιδρωτοποιοί αδένες παράγουν υγρό που εξατμίζεται στην επιφάνεια του δέρματος κι έτσι το σώμα δροσίζεται. «Ωστόσο, αν σκουπίσεις αμέσως τον ιδρώτα με μια πετσέτα η εξάτμιση και η ψύξη δεν λειτουργούν, εξηγεί ο Βιομετεωρολόγος. Σε μεγάλη ηλικία, ο μεταβολισμός δεν λειτουργεί πλέον τόσο καλά. Ως εκ τούτου οι ηλικιωμένοι συνήθως ζεσταίνονται αργότερα από τους νέους. Επιπλέον οι ηλικιωμένοι δεν ιδρώνουν τόσο πολύ.

Όσο για το εάν κάποιος μέσω προπόνησης μπορεί να αισθάνεται πιο άνετα με θερμοκρασίες που παλιότερα του φαίνονταν δυσάρεστες, ο κ. Ματζαράκης αμφιβάλλει. Ίσως κάποιος να μπορεί να συνηθίσει λίγο, αλλά σίγουρα δεν θα λύσει το πρόβλημά του.

Πηγή: Deutsche Welle

Share
Ετικέτες: θερμοκρασία

Πρόσφατα άρθρα

Κατάρ: Οι επίσημοι έστησαν για μισή ώρα τον πρόεδρο της Γερμανίας που περίμενε στο αεροπλάνο

Ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε τρία αλλά συνολικά 30 λεπτά χρειάστηκε να περιμένει ο πρόεδρος…

30 Νοεμβρίου 2023

Δίκη για την 21χρονη Έμμα: «Του είπα άσε με να πάω στην κοπέλα, με τράβηξε», κατέθεσε η συνοδηγός

Με την κατάθεση της νεαρής συνοδηγού στο μοιραίο αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 27χρονος κατηγορούμενος που…

30 Νοεμβρίου 2023

Έναρξη χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στη Σκιάθο με συναυλία Δημήτρη Μπάση

  Ο Δήμος Σκιάθου και ο Δημοτικός Οργανισμός Αθλητισμού Πολιτισμού και Νεολαίας διοργανώνει μια μεγάλη…

30 Νοεμβρίου 2023

Άγριο έγκλημα – 42χρονο μοντέλο και η 15χρονη κόρη της δολοφονήθηκαν από τον πρώην σύζυγό της

Δολοφονημένες βρέθηκαν η 42χρονη Ιρίνα Ντβίζοβα και η 15χρονη κόρη της Νταγιάνα, οι σοροί των…

30 Νοεμβρίου 2023

Στα προημιτελικά του Κυπέλλου ΕΠΣΘ Α.Ε. 2002 και Τοξότης

Δύο αγώνες είχαμε χθες για το Κύπελλο της ΕΠΣΘ με την Α.Ε. 2002 και τον…

30 Νοεμβρίου 2023

Εβδομάδα Αγίου Νικολάου στον Μητροπολιτικό μας Ναό

Την μνήμη του Πολιούχου και Προστάτου μας ετοιμάζεται να εορτάσει και φέτος μεγαλοπρεπώς η Ιερά…

30 Νοεμβρίου 2023