Ελλάδα

Γιατί κινδυνεύουν να κλείσουν όλα τα καφεκοπτεία στην Ελλάδα

kafekopteio
Πώς ένας – ακόμη – παράλογος φόρος χτυπάει την ελληνική επεξεργασία και ευνοεί τις εισαγωγές. Δες γιατί θα πίνεις τον καφέ σου τουλάχιστον 30% ακριβότερα από το 2017

Τα τελευταία χρόνια διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις έχουν περάσει φορολογικά μέτρα τα οποία θίγουν την ελληνική παραγωγή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περσινή περίπτωση με τις μικρές ελληνικές ζυθοποιίες που χάρη στην ανάδειξη του θέματος από το news247 η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί και να το πάρει πίσω.

Το φαινόμενο επαναλαμβάνεται και τώρα με αυτή την φορά πρωταγωνιστή τον καφέ. Πρόκειται σχεδόν για φωτοτυπική περίπτωση καθώς με βάση τον νέο νόμο 4389/2016 που προβλέπει μεταξύ άλλων και την επιβολή φόρου στην κατανάλωση του καφέ και στα παρασκευάσματα με βάση το εκχύλισμα του καφέ αυτοί που καλούνται να πληρώσουν περισσότερα είναι τα καφεκοπτεία της γειτονιάς, τις βιοτεχνίες και τα εργοστάσια που παράγουν τον ελληνικό και άλλους τύπους καφέ στην Ελλάδα ενώ πολύ λιγότερο επηρεάζονται οι εταιρείες που εισάγουν τον καφέ σε κάψουλες και σε εκχύλισμα. Ουσιαστικά με τον νέο νόμο “τιμωρούνται” όσοι επένδυσαν στην Ελλάδα και δεν επέλεξαν να εισαγάγουν επεξεργασμένο προϊόν από το εξωτερικό.

Με βάση τον νόμο που θα ισχύσει από 1 Ιανουαρίου του 2017 επιβάλλεται φόρος 2 ευρώ ανά κιλό καθαρού βάρους, στον εισαγόμενο ωμό καφέ κατά την εισαγωγή του, 3 ευρώ στον ψημένο καφέ και 4 ευρώ στον στιγμιαία καθώς και στο τελικό προϊόν, στον συσκευασμένο και στα παρασκευάσματα που περιέχουν καφέ. Φαινομενικά μπορεί να φαίνεται ότι ο η πρώτη ύλη – αυτή που φορολογείται με 2 ευρώ – είναι η “ευνοημένη” σε σχέση με τις υπόλοιπες κατηγορίες στην πράξη δεν συμβαίνει όμως αυτό. Αυτό έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό ότι σε αντίθεση με τις άλλες κατηγορίες μιλάμε για ένα προϊόν που δεν έχει επεξεργαστεί, διαδικασία στην οποία ήδη μειώνεται το βάρος του κατά 30% περίπου.Το news247 ζήτησε από καφεκόπτες να προσδιορίσουν το κόστος παραγωγής τους με βάση την νέα φορολογία. Όπως προκύπτει από τον παρακάτω πίνακα οι επιχειρήσεις αυτές ήδη λειτουργούν με πολύ μικρό περιθώριο κέρδους στον ελληνικό καφέ, που αποτελεί το βασικό τους προϊόν, το οποίο ήδη γίνεται ζημιογόνο σε επίπεδο μεικτής κερδοφορίας με την επιβολή την νέας φορολογίας. Όπως φαίνεται και στον πίνακα θα πρέπει να υπάρξει αύξηση της τάξης του 30% για να επανέλθει η κερδοφορία στα σημερινά επίπεδα.

Μιλώντας στο news247 o Κων. Κωνσταντινόπουλος, πρόεδρος για την Ελλάδα της Specialty Coffee Association of Europe και μέλος της Ένωσης Καφεκοπτών ανέφερε ότι “ο φόρος στρέφει εταιρείες που είναι παραγωγικές να μετατραπούν σε εισαγωγικές καθώς είναι τεράστιο το ποσό που καλούνται να πληρώσουν οι μεταποιητικές εταιρείες του κλάδου. Πρόκειται για ένα φόρο που τιμωρεί αυτούς που δίνουν προστιθέμενη αξία μέσω της επεξεργασίας και προσφέρουν τεχνογνωσία, εξειδίκευση και θέσεις εργασίας στην Ελλάδα“.  Παράλληλα και καθώς ο κ Κωνσταντινόπουλος γνωρίζει καλά και την αγορά της μαζικής εστίασης μιας και  είναι CEO της Coffee Island, της μεγαλύτερης αλυσίδας καφεκοπτείων και πώλησης ροφημάτων καφέ στην Ελλάδα ανέφερε ότι υπάρχει μία λανθασμένη εικόνα για τον κλάδο καθώς σε σχέση με την προ κρίση περίοδο οι τιμές έχουν μειωθεί κατά 50% τουλάχιστον ενώ αντίστοιχα έχουν αυξηθεί όλα τα υπόλοιπα κόστη. “Πρόκειται για ένα φορολογικό μέτρο που θα πλήξει κυρίως τις οργανωμένες αλυσίδες, αυτές που φροντίζουν να κόβουν αποδείξεις και να είναι τυπικές με τις εργοδοτικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις και να ευνοηθούν πάλι όσοι φοροδιαφεύγουν. Είναι γνωστό και από το παρελθόν και από άλλες κατηγορίες προϊόντων ότι όταν αυξάνεται η φορολογία σε ένα προϊόν και οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται και αυξάνονται τα κρούσματα λαθρεμπορίας, παραοικονομίας και φοροδιαφυγής“. Εδώ θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο ΦΠΑ στον καφέ μεταφέρθηκε από την κατηγορία του 9% στο 24% μειώνοντας δραματικά το περιθώριο κέρδους σε όλη την αλυσίδα παραγωγής και εκμετάλλευσης.

Ο νέος φόρος επιβαρύνει κυρίως τον ελληνικό καφέ όπου η φορολογία αυξάνεται κατά 70%

Το 2012 πραγματοποιήθηκε μία σημαντική επένδυση στην Ελλάδα στον χώρο του καφέ. Πρόκειται για την επένδυση 8 εκατομμυρίων που πραγματοποίησε σε εργοστάσιο στο Κορωπί η βραζιλιανή Ipanema σε συνεργασία με τους αντιπροσώπους της στην Ελλάδα, την εταιρεία Kawacom. Όταν έκοβε την κορδέλα τον Οκτώβριο του 2012 ο Διευθυντής της Ipanema στην Εύρωπη μιλούσε για την κομβική θέση που έχει η Ελλάδα και για τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης των δραστηριοτήτων στην χώρα μας.

Το news247 μίλησε σήμερα με τον κ. Δημήτρη Ξυδώνα, Πρόεδρο και Διευθύνων Σύμβουλο της Kawacom Hellas για το αν έχουν μετανιώσει μετά την επένδυση που έχουν κάνει μαζί με τους Βραζιλιάνους στην Ελλάδα

Εαν γνωρίζαμε για την φορολόγηση αυτή δεν θα είχαμε κάνει την επένδυση

Δεν μπορούμε να το μετανιώσουμε γιατί πλέον δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω” διευκρινίζει και τονίζει ότι μετά από την ανακοίνωση του φόρου έχουν αλλάξει εντελώς τα σχέδια της εταιρείας. ” Έχει παγώσει οποιοδήποτε αναπτυξιακό σχέδιο είχαμε. Την τελευταία χρονιά είχαμε διπλασιάσει τις εξαγωγές που κάναμε από Ελλάδα και πλέον παγώνουμε νέες αγορές που είχαμε στον ορίζοντα και κοιτάμε πως θα θωρακίσουμε την εταιρεία απέναντι στην νέα φορολογία“.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Kawacom Hellas πραγματοποιεί σήμερα εξαγωγές καφέ Ipanema σε Τουρκία, Ρουμανια, Κύπρο, Βρετανία, Ισπανία κ.α. ενώ έχει αντικαταστήσει τον επεξεργασμένο καφέ που έρχονταν από την Βραζιλία στα 1.200 σημεία που συνεργάζεται ανα την επικράτεια με αυτόν που παράγει στο εργοστάσιο της στο Κορωπί. Ένα εργοστάσιο το οποίο πέρα από τις θέσεις εργασίας που προσφέρει, ενισχύει την ελληνική παραγωγή μέσα από τις συνεργασίες της στον τομέα της συσκευασίας.

Ο νέος  φόρος είναι ταφόπλακα για τα καφεκοπτεία

ισχυρίζεται ο Γιάννης Δανδάλης Γενικός Διευθυντής της ομώνυμης και μεγαλύτερης εταιρείας επεξεργασίας καφέ στην Κρήτη. Ο ίδιος αναφέρει ότι στην πόλη του “στο Ηράκλειο υπάρχουν σήμερα 5-6 μικρά καφεκοπτεία, όταν πριν από μερικά χρόνια ήταν περίπου 40. Ζήτημα εάν θα μπορέσουν να αντέξουν και αυτά καθώς στον ανταγωνισμό που δέχονται έρχεται να προστεθεί και η νέα φορολογία“. Σε ότι αφορά την επιχείρηση του  οποία έχει ως βασικό προϊόν τον ελληνικό καφέ, εκτιμάει ότι το κόστος πρώτης ύλης θα διπλασιαστεί από τις αρχές του νέου έτους οπότε και τίθεται σε εφαρμογή το μέτρο.

Απο την πλευρά του ο Κώστας Καλαφατάς, ιδιοκτήτης της Samba Cafe Coffee Rosters, τονίζει στο news247 μία άλλη διάσταση που δημιουργεί πρόβλημα ασφυξίας στις επιχειρήσεις του κλάδου. ” Ως εισαγωγείς πρώτης ύλης καλούμαστε οι μικρομεσαίες εταιρείες του χώρου να πρέπει να επιβαρύνουμε με επιπλέον κόστη της τάξης των 30 χιλ. ευρώ τον μήνα καθώς προπληρώνουμε το προϊόν στο λιμάνι της Βραζιλίας και τελικά εισπράττουμε μετά από ένα διάστημα 3-4 μηνών όταν και πωληθεί το προϊόν“.  Σύμφωνα με τον κ. Καλαφατά, αλλά και τους άλλους συνομιλητές μας θα εκτοξευθεί το φαινόμενο της λαθρεμπορίας που ήταν άγνωστο έως σήμερα στον κλάδο.

Πηγή: news247
Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το