Κόσμος

Γιατί κάποιοι φιλιούνται κάτω από το γκι

gki-fili-istoria

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί λένε, ότι το βράδυ της Πρωτοχρονιάς πρέπει να φιλιόμαστε κάτω από το γκι, και ποια είναι η ιστορία πίσω από αυτό το εορταστικό έθιμο;

Το γκι στην αρχαία Ελλάδα θεωρούνταν ως αφροδισιακό φυτό, που βοηθούσε στη γονιμότητα, ενώ όπως αναφέρει δημοσίευμα του Today I Found Out, η παράδοση του φιλιού κάτω από το γκι έχει τις ρίζες της σε ένα θρύλο της Αρχαίας Βαβυλώνας, σύμφωνα με τον οποίο οι ανύπαντρες γυναίκες που έψαχναν για σύντροφο έστεκαν έξω από το ναό της θεάς του έρωτα στην είσοδο του οποίου ήταν κρεμασμένο ένα γκι. Όταν ένας πιθανός μνηστήρας προσέγγιζε κάποια από τις κυρίες, εκείνες «ενώνονταν» μαζί του.

Οι λαοί της Σκανδιναβίας έχουν επίσης τις δικές τους «εκδοχές» και θρύλους για την παράδοση αυτή. Σύμφωνα με μία από αυτές, το γκι ήταν το φυτό της ειρήνης και όποτε κάποιοι εχθροί συναντιόντουσαν κάτω από ένα γκι, ήταν αναγκασμένοι να σταματούν τις εχθροπραξίες τουλάχιστον για μία ημέρα. Τελικά, αυτό εξελίχθηκε στη συνέχεια σε παράδοση και πλέον συνηθίζεται να κρεμά κανείς γκι στις πόρτες των σπιτιών ως σύμβολο ειρήνης και καλής τύχης.

Το 18ο αιώνα η παράδοση του «φιλιού κάτω από το γκι» εξελίχθηκε στη Μ. Βρετανία. Εκείνη την εποχή συνηθιζόταν να φτιάχνουν μπάλες από γκι, τις οποίες κρεμούσαν σα χριστουγεννιάτικα στολίδια. Αν κάποιο ζευγάρι στεκόταν κάτω από μια τέτοια μπάλα ήταν αναγκασμένο να φιληθεί, αν η μπάλα του γκι είχε ακόμη επάνω της καρπούς. Για κάθε φιλί, έπρεπε να αφαιρέσουν έναν καρπό. Όταν αφαιρούνταν όλοι, τότε η συγκεκριμένα μπάλα από γκι δεν είχε πια την ίδια «τύχη» στον έρωτα και το γάμο και μάλιστα, θεωρούνταν κακός οιωνός να φιληθείς κάτω από αυτό, καταλήγει το δημοσίευμα.

πηγή www.newsbeast.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το