Οικονομία

Γιατί η Τρόικα απορρίπτει τη λοταρία αποδείξεων

apodeixeis708

Δύο εμπόδια θα πρέπει να ξεπεράσει το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να υλοποιήσει το σχέδιο της… λοταρίας αποδείξεων. Το πρώτο είναι τα τεχνικά προβλήματα που υπάρχουν και το δεύτερο- και πιο ψηλό- η επιφυλακτικότητα, αν όχι επιθετικότητα των δανειστών στο σχέδιο των κληρώσεων για την αντιμετώπιση της κλοπής ΦΠΑ.

Η τελευταία φορά που ακούστηκε το σχέδιο των κληρώσεων αποδείξεων δεν είναι πολύ μακρινή. Μόλις μερικοί μήνες πριν. O πρώην υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης το είχε βάλει στο τραπέζι των συζητήσεων στο αποκαλούμενο “Παρίσι Ι”, για να επανέλθει στο “Παρίσι ΙΙ” και στο περιβόητο e- mail. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τρόικα δεν φάνηκε να συμμερίζεται τον…ενθουσιασμό της ελληνικής πλευράς για την ιδέα των κληρώσεων, θεωρώντας ότι άλλο Πορτογαλία- που εφαρμόστηκε με επιτυχία- και άλλο Ελλάδα.

Το σχέδιο του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών ομολογουμένως είναι πιο απλό από το αντίστοιχο πορτογαλικό. Συγκεκριμένα, οι καταναλωτές θα στέλνουν με SMS το μοναδικό αριθμό της απόδειξης σε ειδικό κέντρο που θα στηθεί στη ΓΓΔΕ. Όπως έχει γράψει το iefimerida, κάθε μήνα θα γίνονται κληρώσεις και το έπαθλο, στην αρχή τουλάχιστον, θα είναι 500- 1.000 ευρώ, αλλά οι τυχεροί θα είναι αρκετές χιλιάδες, ενώ δεν αποκλείεται να προβλεφθεί και μεγαλύτερο έπαθλο έως 10.000 ευρώ για κάποιους υπερτυχερούς. Ο πήχης των προσδοκώμενων εσόδων έχει τεθεί στα 500 εκατ. ευρώ και μάλιστα με συντηρητικές προβλέψεις, αφού στην Πορτογαλία το αντίστοιχο μέτρο έχει αποδώσει περίπου 800 εκατ. ευρώ μέσα σε ένα εξάμηνο, ενώ από τη στιγμή της ανακοίνωσης του, καταγράφηκε στη χώρα της Ιβηρικής, αύξηση κατά 45% στη ζήτηση αποδείξεων.

Το πορτογαλικό μοντέλο, που είναι εμπνευσμένο από μέτρο που εφαρμόζεται στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, προβλέπει ότι ο καταναλωτής ανάλογα με το ύψος του ποσού της απόδειξης παίρνει κουπόνια, υπό την προϋπόθεση ότι η απόδειξη συνοδεύεται από τον ΑΦΜ του. Η κλήρωση είναι εβδομαδιαία και το έπαθλο είναι ένα πολυτελές αυτοκίνητο. Ανάλογα συστήματα εφαρμόζονται στη Σλοβακία, στη Μάλτα, στην Ταϊβάν, στην Αργεντινή, στην Κολομβία και στο Πόρτο Ρίκο.

Πηγή:iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το