Ελλάδα

Γιατί η Θεσσαλονίκη «πνίγεται» στα σκουπίδια: Στο δρόμο 700 τόνοι – Μετωπική Ζέρβα με εργαζόμενους στην καθαριότητα

Βουνό οι κάδοι των σκουπιδιών στη Θεσσαλονίκη μετά την αποχή για τέταρτη ημέρα των εργαζομένων στην καθαριότητα του δήμου Θεσσαλονίκης. Την Παρασκευή, οι εργαζόμενοι θα συνεδριάσουν εκ νέου για να αποφασίσουν για τη συνέχιση ή μη των κινητοποιήσεων τους. Με κατάθεση αγωγής απάντησε σήμερα ο δήμος προκειμένου να σταματήσει η αποχή.

Καθημερινά ο δήμος Θεσσαλονίκης συλλέγει 350 τόνους σκουπιδιών ενώ όπως δήλωσε στο ethnos.gr ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Κωνσταντίνος Ιακώβου υπολογίζεται ότι στους δρόμους της πόλης στοιβάζονται 700 τόνοι σκουπιδιών. Ήδη βγαίνουν κάποιοι οδηγοί και εργάτες και μαζεύουν απορρίμματα από δύσκολα σημεία της πόλης, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο. Ωστόσο, εκτιμάται, ότι μια παρατεταμένη αποχή των εργαζομένων ενδέχεται να μετατρέψει τα βουνά των σκουπιδιών σε υγειονομική βόμβα.

Τι διεκδικούν οι εργαζόμενοι
Οι εργαζόμενοι διεκδικούν χορήγηση όλων των Μέσων Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.) και αποζημίωση των Μ.Α.Π. παρελθόντων ετών που δεν τους χορηγήθηκαν. Ζητούν, παράλληλα, άμεση πληρωμή δεδουλευμένων, εξαιρέσιμων και νυχτερινών και επανακαθορισμό των προγραμμάτων εργασίας για Σάββατο-Κυριακή. Για τους λόγους αυτούς θα απέχουν από την εργασία και όλες τις Κυριακές μέχρι την 15η Ιανουαρίου. Οι εργαζόμενοι βάζουν επίσης και το θέμα της ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας η οποία, όπως λένε, έχει ξεκινήσει με την ανάθεση πλυσίματος των κάδων από ιδιώτες.

Τι απαντά ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας
Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr η διοίκηση Ζέρβα δεν πρόκειται να κάνει πίσω και τονίζει ότι είναι θέμα χρόνου η καταβολή των ΜΑΠ. «Το χω πει χιλιάδες φορές ότι στις 3 Δεκεμβρίου οι 8 ανάδοχοι που έχουν εγκριθεί από το διαγωνισμό υπογράφουν τη σύμβαση για τα ΜΑΠ» απαντά στο ethnos.gr o κ. Ιακώβου. Ερωτηθείς αν κρύβεται πίσω από τις κινοτοποιήσεις των εργαζομένων και πολιτικός δάχτυλος τονίζει ότι όλα είναι μέσα στο παιχνίδι. «Πρέπει να αφήσουμε τις πολιτικές διαμάχες και να δούμε την πόλη πάνω απ’ όλα και για αυτό ο δήμος κινείται νομικά για να προστατεύει την πόλη. Είμαστε σε συνεχείς διαβουλεύσεις».

Την ίδια ώρα με μια οργισμένη δήλωση ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας τόνισε χθες ότι όσοι πιστεύουν ότι μικρές μειοψηφίες μπορούν να κρατούν όμηρο την πόλη και να θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια Υγεία κάνουν ολέθριο σφάλμα. Έδωσε, μάλιστα, στη δημοσιότητα στοιχεία από τη συνέλευση των εργαζομένων σύμφωνα με τα οποία «από ένα σύνολο 2.300 μελών του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Θεσσαλονίκης, 124 ψήφισαν και αποφάσισαν να αφήσουν για μία εβδομάδα τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας χωρίς αποκομιδή απορριμμάτων».

Νοτοπούλου: Σταματήστε τον εμπαιγμό και ασχοληθείτε με τα προβλήματα και δώστε λύσεις
Με ανακοίνωσή της η παράταξη «Θεσσαλονίκη Μαζί» με επικεφαλής την Κατερίνα Νοτοπούλου αναφέρει ότι στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων, καλώντας τη Διοίκηση να σταματήσει τον εμπαιγμό, να ασχοληθεί με τα προβλήματα και να δώσει λύσεις. Οπως τονίζει χαρακτηριστικά η παράταξη, «η καθαριότητα στη Θεσσαλονίκη επιδεινώνεται συνεχώς με ευθύνη της Διοίκησης του κ. Ζέρβα, όπως αναδεικνύεται σε όλες τις έρευνες της κοινής γνώμης που πραγματοποιούνται στον δήμο μας».

Τι λέει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης (ΣΕΔΘ)-Νέα σύσκεψη την Παρασκευή
Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα αποφάσισαν την Τρίτη τη συνέχιση της αποχής έως την Παρασκευή όπου θα πραγματοποιήσουν νέα σύσκεψη. Ωστόσο, και από την πλευρά των εργαζομένων ενδεχομένως να υπάρξουν εντός της ημέρας εξελίξεις.

«Στην σημερινή προγραμματισμένη Γενική Συνέλευση του ΣΕΔΘ, λεγινε για πρώτη φορά επίσημη ενημέρωση από τον Γενικό Γραμματέα του ΔΘ σε ολοκλήρωση της διαβούλευσης με τον ίδιο και τον Δήμαρχο πριν μιαν εβδομάδα, για όλα τα θέματα και τις διεκδικήσεις που έχουν τεθεί στο αγωνιστικό πλαίσιο του ΣΕΔΘ εδώ και πολλούς μήνες! Στην συνέχεια έγινε εκτεταμένη συζήτηση με όλους τους εργαζόμενους και κατατέθηκαν δυο προτάσεις προς ψήφιση!

Η μια από την ΔΑΣ ΠΑΜΕ για συνέχιση των αποχών Τετάρτη 30/11 και Πέμπτη 1/12 με ΓΣ πάλι την Παρασκευή 2/12 στον ίδιο χώρο και ώρα 9.00. Η άλλη πρόταση κατατέθηκε από την πλειοψηφία του ΔΣ του ΣΕΔΘ για συνέχιση των αποχών μόνο για τις Κυριακές μέχρι και τις 15/1/2023. Σε περίπτωση που δεν υλοποιηθούν μέχρι τότε οι υποσχέσεις της διοίκησης (καταβολή ποσού αναδρομικών ΜΑΠ, χρωστούμενες υπερωρίες και νυχτερινά, νέο ΦΕΚ λειτουργίας της υπηρεσίας και Σαββατοκύριακου, χορήγηση νέων ΜΑΠ του διαγωνισμού, ανακατανομή του προσωπικού στην καθαριότητα κλπ) να προχωρήσουμε σε αποχή και από όλα τα Σάββατα και Κυριακές στην συνέχεια τηρώντας αυστηρά μόνο το υποχρεωτικό πενθήμερο! Ψήφισαν 205 εργαζόμενοι στο τέλος της ΓΣ και πέρασε κατά πλειοψηφία με 124 ψήφους η πρόταση της ΔΑΣ ΠΑΜΕ ενώ η πρόταση της πλειοψηφίας του ΔΣ του ΣΕΔΘ πήρε 78 ψήφους και βρέθηκαν 3 άκυρα! Κατά συνέπεια συνεχίζουμε…»

Πηγή:ethnos

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το