Πολιτισμός

Γιάννης Καρκάλας: Όταν αγαπάς αυτό που κάνεις, με υπομονή, επιμονή, μεθοδικότητα, βγαίνεις πάντα κερδισμένος

Ο μαέστρος Γιάννης Καρκάλας με την 55χρονη διαδρομή του στο χορωδιακό τραγούδι και ενόψει της ανώτατης τιμητικής διάκρισης από την Πανελλήνια Ένωση Διευθυντών Χορωδιών Ελλάδας, προχωρά σε απολογισμό της δημιουργικής του πορείας. Η προσφορά του στον μουσικό πολιτισμό συνεχίζεται με τον νέο κύκλο εκδηλώσεων της Πολυφωνικής Χορωδίας.

«Στις 30 Σεπτεμβρίου και στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Ν. Ιωνίας, θα πραγματοποιηθεί μια ακόμη συναυλία της Πολυφωνικής Χορωδίας του Δήμου Βόλου με ιδιαίτερη σημασία για μένα. Η Πανελλήνια Ένωση Διευθυντών Χορωδιών Ελλάδας (ΠΕΔΙΧΟ) θα με τιμήσει με την ανώτατη τιμητική διάκρισή της για την πολυετή προσφορά μου στο χορωδιακό τραγούδι. Ως μαέστρος έχω τιμηθεί από πολλές χορωδίες της χώρας μας, καθώς και από την Ένωση Χορωδιών Ελλάδας (ΕΧΕ). Αυτή όμως η διάκριση με συγκινεί ιδιαίτερα, καθώς προέρχεται από συναδέλφους – μαέστρους και τους ευχαριστώ από καρδιάς».

Αναφερόμενος στην καλλιτεχνική του πορεία ο Γιάννης Καρκάλας σημειώνει:
«Η επαφή μου με το χορωδιακό τραγούδι ξεκίνησε από την ηλικία των 7, όπου ένας εξαιρετικός δάσκαλος μάς μύησε σ’ αυτό. Τα τελευταία 55χρόνια της ζωής μου ασχολούμαι επαγγελματικά με αυτό. Η καλλιτεχνική μου πορεία δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα. Όμως όταν αγαπάς αυτό που κάνεις και έχεις υπομονή, επιμονή και μεθοδικότητα, βγαίνεις πάντα κερδισμένος.
Στον Βόλο ήρθα το 1975 και ανέλαβα τη Δημοτική Χορωδία. Με σκληρή δουλειά και με πολύ όμορφες φωνές, που είχα την τύχη να συναντήσω, κατάφερα να χαρίσω στην πόλη πολλά πρώτα και δεύτερα βραβεία και πολλές διακρίσεις από Φεστιβάλ και Χορωδιακούς Διαγωνισμούς εντός και εκτός Ελλάδας.

Η προσφορά μου στο χορωδιακό τραγούδι περιλαμβάνει συναυλίες στα μεγαλύτερα θέατρα της Ελλάδας και του εξωτερικού, συνεργασίες με μεγάλους δημιουργούς και καλλιτέχνες, καθώς και 12 βιβλία με συνθέσεις και εναρμονίσεις δικές μου, τα οποία έχουν σταλεί σε όλες της ελληνικές χορωδίες αφιλοκερδώς.
Στη συνέχεια υπογραμμίζει τη σημαντική συμβολή των χορωδών στο έργο του:
«Να σημειώσω εδώ ότι τα τελευταία 6 χρόνια μαέστρος και χορωδοί εργάζονται και πραγματοποιούν αυτές τις εκδηλώσεις βάζοντας οι ίδιοι χρήματα από το υστέρημά τους, χωρίς καμία βοήθεια και υποστήριξη από κάποιο φορέα.
Τελειώνοντας θέλω να πω σε όλους τους φίλους της χορωδίας ότι θα χαρώ πολύ αν με τιμήσουν με την παρουσία τους την Κυριακή το βράδυ (30/9)».

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Πολυφωνικής Χορωδίας Βόλου
Οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις της χορωδίας μέχρι το τέλος του 2018 είναι:
– 30/09: Λειτουργία σύνθεση Γιάννη Καρκάλα στον Καθολικό Ναό Βόλου στις 11.00: Συναυλία και διάκριση του μαέστρου στην αίθουσα του Πολ/κού Οργανισμού Ν. Ιωνίας στις 20.30 (είσοδος ελεύθερη). – 2/12: Συναυλία στους Σοφάδες Καρδίτσας. – 9/12: Λειτουργία στον Καθολικό Ναό Βόλου – 17/12: Συμμετοχή στις εκδηλώσεις μνήμης στη Δράκεια. – 19/12: Συναυλία στο Κινηματοθέατρο «Αχίλλειον» με τη συμμετοχή της Χορωδίας Σοφάδων. – 22/12: Φεστιβάλ Εκκλησιαστικής Μουσικής στον Ι.Ν. των Αγίων Κων/νου και Ελένης Βόλου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το