Τοπικά

Για την αντιμετώπιση σεισμών συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε Μαγνησίας

Υπό την προεδρία της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων κ. Δωροθέας Κολυνδρίνη και παρουσία των Θεματικών Αντιπεριφερειαρχών Θεσσαλίας κ. Ιγγλέση και κ.Μόρρα, του Εντεταλμένου Σύμβουλου B.Σποράδων κ. Ζλατούδη, του Περιφερειακού Συντονιστή Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Μιχαλάκη, εκπροσώπων της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Στρατού, της Αεροπορίας, του Δημάρχου Αλμυρού, του Δημάρχου Αλοννήσου, εκπροσώπων των Δήμων Ζαγοράς-Μουρεσίου, Ρήγα Φεραίου, Νοτίου Πηλίου, της Σκιάθου και Σκοπέλου, της Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, της Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων, της ΔΕΔΔΗΕ, της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων, της Εθελοντικής Ομάδας Άμεσης Επέμβασης Πολιτικής Προστασίας, του Συλλόγου Ραδιοερασιτεχνών Μαγνησίας, συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης την Τρίτη 05-10-2021, το Συντονιστικό Όργανο της Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΟΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του συντονισμού και της επίβλεψης του έργου της πολιτικής προστασίας για την ετοιμότητα αντιμετώπισης κινδύνων από την εκδήλωση σεισμών, της καταγραφής των δεδομένων και της επισήμανσης των αρμοδιοτήτων του κάθε φορέα.

Αρχικά η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων κ. Κολυνδρίνη τόνισε ότι “προσφάτως ψηφίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών για την Διαχείριση των Συνεπειών από την Εκδήλωση των Σεισμών με την κωδική ονομασία «Εγκέλαδος».

Είναι γνωστό ότι η περιοχή της Μαγνησίας και των Σποράδων είναι μία σεισμογενής περιοχή και μετά από τους πρόσφατους σεισμούς της Κρήτης και της σεισμογενής δραστηριότητας που παρουσιάζεται γενικά σε όλο τον Ελλαδικό χώρο, επιβάλλεται να είμαστε συντονισμένοι και έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενο σεισμικό φαινόμενο, που όλοι απευχόμαστε. Ως ΠΕΜΣ έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα που προβλέπονται από την πλευρά μας και παρόλο που ο ρόλος μας βάσει του Σχεδίου, είναι κυρίως συντονιστικός, βρισκόμαστε και πρακτικά σε ετοιμότητα για οτιδήποτε προκύψει.

Η Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων είναι σε ετοιμότητα (ανθρώπινο δυναμικό και μέσα).
Βασικό εργαλείο είναι το μητρώο μηχανημάτων ιδιωτών.

Έχουμε ήδη προμηθευτεί κουβέρτες και γεύματα, σύμφωνα με όσα ορίζει η νομοθεσία.
Το κυριότερο προπαρασκευαστικό ζήτημα που προκύπτει από το σχέδιο «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ», είναι ότι όλοι οι Δήμοι πρέπει να συντάξουν σχέδιο δράσης, όπου ενδεικτικά θα πρέπει να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων α) τη προσωρινή/αμεση στέγαση των πληγέντων σε τουριστικά καταλύματα, τουριστικούς χώρους κλπ, β) τον προσδιορισμό και την οργάνωση των υπαίθριων χώρων ικανών για την διαβίωση των πληγέντων μετά από σεισμό (χώρος καταυλισμού), γ) την υλοποίηση της δράσης της οργανωμένης απομάκρυνσης των πολιτών κ.α.. Για το λόγο αυτό ο κάθε Δήμος οφείλει να συστήσει Ομάδα Εργασίας που θα ασχοληθεί με αυτά τα ζητήματα, καθώς επίσης και με τον προσεισμικό έλεγχο των κτιρίων της κάθε περιοχής. Μετά την εκπόνηση των σχεδίων δράσης θα επαναληφθεί συνεδρίαση του Σ.Ο.Π.Π. για να συζητηθούν πρακτικά θέματα που θα έχουν στο μεταξύ προκύψει και οφείλουν να διευκρινιστούν. Και τα ολοκληρωμένα σχέδια δράσης των Δήμων θα συμπεριληφθούν στον σχεδιασμό μας.

Βάση του «ΕΓΚΕΛΑΔΟΥ», είναι ξεκάθαρες οι αρμοδιότητες και οι δράσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων”.

Η κα Αντιπεριφερειάρχης, Κολυνδρίνη Δωροθέα, κλείνοντας τόνισε ότι “η απρόσκοπτη επικοινωνία μέχρι στιγμής όλων των εμπλεκόμενων φορέων, έχει αποδείξει την άριστη συνεργασία μας και την επιτυχή αντιμετώπιση οποιαδήποτε έκτακτου φαινομένου”.

Οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αναφέρθηκαν στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που ισχύουν για τις έκτακτες ανάγκες σε περίπτωση εκδήλωσης σεισμού, τονίζοντας ότι είναι έτοιμοι από κάθε άποψη και σε μηχανολογικό εξοπλισμό και σε ανθρώπινο δυναμικό και θα επέμβουν για βοήθεια όποτε και αν κληθούνε. Οι Δήμαρχοι που συμμετείχαν ενημέρωσαν για την κατάσταση που επικρατεί στους Δήμους και δήλωσαν ότι θα προχωρήσουν άμεσα στην σύνταξη του σχεδίου δράσης τους.

Συνημμένα σας παραθέτουμε και τις γενικές οδηγίες της Γ.Γ.Π.Π. όσον αφορά το έκτακτο φαινόμενο του σεισμού.
ΣΕΙΣΜΟΙ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ
Μέσα στο σπίτι
Στερεώστε γερά στους τοίχους τα ράφια και τις βιβλιοθήκες. Απομακρύνετε από τις πόρτες τα ψηλά έπιπλα που μπορούν να ανατραπούν και να εμποδίσουν την έξοδο.
Βιδώστε καλά στους τοίχους το θερμοσίφωνα και τις δεξαμενές καυσίμων και νερού.
Τοποθετείστε τα βαριά αντικείμενα στα χαμηλότερα ράφια.
Απομακρύνετε τα βαριά αντικείμενα πάνω από κρεβάτια και καναπέδες.
Στερεώστε καλά τα φωτιστικά σώματα και τους ανεμιστήρες οροφής.
Προσδιορίστε καλά προφυλαγμένους χώρους σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού:-κάτω από ανθεκτικά γραφεία ή τραπέζια.-μακριά από γυάλινες επιφάνειες και βιβλιοθήκες.-μακριά από εξωτερικούς τοίχους.
Ελέγξτε τη σωστή λειτουργία του δικτύου παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.
Ενημερώστε τα μέλη της οικογένειας για το πώς κλείνουν οι γενικοί διακόπτες ηλεκτρικού, νερού και φυσικού αερίου και για τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης (112, 199, 166, 100 κλπ.)
Προμηθευτείτε φορητό ραδιόφωνο με μπαταρίες, φακό και βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών.
Έξω από το σπίτι
Επιλέξτε ένα ασφαλή χώρο συνάντησης μετά το σεισμό ο οποίος να βρίσκεται:-μακριά από κτίρια και δέντρα-μακριά από τηλεφωνικά και ηλεκτρικά καλώδια

.ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕΙΣΜΟΣ
Αν είστε μέσα στο σπίτι
Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.
Καλυφθείτε κάτω από κάποιο ανθεκτικό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο), γονατίστε και κρατήστε με τα χέρια σας το πόδι του.
Αν δεν υπάρχει ανθεκτικό έπιπλο, γονατίστε στο μέσον του δωματίου, μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σας και προστατέψτε με τα χέρια τοκεφάλι και τον αυχένα σας. Απομακρυνθείτε από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, γυάλινα χωρίσματα) ή έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σας τραυματίσουν.
Μην προσπαθήσετε να απομακρυνθείτε από το σπίτι.
Μην βγείτε στο μπαλκόνι.
Αν είστε σε ψηλό κτίριο
Απομακρυνθείτε από τζάμια και εξωτερικούς τοίχους.
Αν είστε σε χώρο ψυχαγωγίας, εμπορικό κέντρο ή μεγάλο κατάστημα
Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.
Μείνετε στο χώρο μέχρι να τελειώσει η δόνηση.
Μην παρασυρθείτε από το πανικόβλητο πλήθος που κινείται άτακτα προς τις εξόδους γιατί κινδυνεύετε να ποδοπατηθείτε.
Αν βρίσκεστε σε ανοιχτό χώρο
Απομακρυνθείτε από χώρους που βρίσκονται κάτω από κτίρια, τηλεφωνικά ή ηλεκτρικά καλώδια.
Αν έχετε μαζί σας τσάντα ή χαρτοφύλακα, καλύψτε το κεφάλι σας με αυτά.
Αν βρίσκεστε μέσα στο αυτοκίνητο
Καταφύγετε σε ανοιχτό χώρο και σταματήστε με προσοχή το αυτοκίνητο ώστε να μην εμποδίζει την κυκλοφορία.
Αποφύγετε να περάσετε από σήραγγες, γέφυρες ή υπέργειες διαβάσεις.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ
Αν είστε μέσα στο σπίτι
Προετοιμαστείτε για τυχόν μετασεισμούς.
Ελέγξτε προσεκτικά τον εαυτό σας και τους γύρω σας για πιθανούς τραυματισμούς.
Αν υπάρχουν βαριά τραυματισμένοι μην τους μετακινείτε.
Εκκενώστε το κτίριο από το κλιμακοστάσιο (μην χρησιμοποιείτε τον ανελκυστήρα), αφού πρώτα κλείσετε τους διακόπτες του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και του νερού.
Καταφύγετε σε ανοιχτό και ασφαλή χώρο.
Ακολουθείστε τις οδηγίες των Αρχών και μην δίνετε σημασία σε φημολογίες.
Μην χρησιμοποιείτε άσκοπα το αυτοκίνητό σας ώστε να μην γίνετε εμπόδιο στο έργο των συνεργείων διάσωσης.
Χρησιμοποιείστε το σταθερό ή κινητό τηλέφωνό σας σε εξαιρετικές περιπτώσεις, γιατί προκαλείται υπερφόρτωση των τηλεφωνικών δικτύων.
Αποφύγετε να μπείτε στο σπίτι σας αν βλέπετε βλάβες, κομμένα καλώδια, διαρροή υγραερίου ή φυσικού αερίου

.ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΤΕ ΣΕΕΠΕΡΧΟΜΕΝΟ ΚΥΜΑ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ (ΤΣΟΥΝΑΜΙ)
Αν βρίσκεστε σε περιοχή παραθαλάσσια με χαμηλό υψόμετρο
Παρότι δεν προκαλούν τσουνάμι όλοι οι σεισμοί μείνετε σε εγρήγορση.
Παρατηρείστε αν υπάρχει σημαντική αύξηση ή πτώση της στάθμης του ύδατος, γεγονός που αποτελεί φυσική προειδοποίηση.
Απομακρυνθείτε από τη θάλασσα και κατευθυνθείτε σε περιοχές της ενδοχώρας με μεγαλύτερο υψόμετρο. Ένα τσουνάμι μικρού μεγέθους σε ένα σημείοτης ακτής μπορεί να μεταβληθεί σε μεγάλο τσουνάμι, σε απόσταση χιλιομέτρων.
Μείνετε μακριά από την ακτή. Το τσουνάμι δεν αποτελείται μόνο από ένα μόνο κύμα αλλά από μια σειρά από κύματα οπότε επιστρέψτε μόνο αφού ενημερωθείτε από τις αρμόδιες Aρχές ότι δεν υπάρχει κίνδυνος.
Μην πλησιάζετε τις ακτές για να παρακολουθήσετε ένα επερχόμενο τσουνάμι. Όταν το δείτε ίσως είναι αργά για να το αποφύγετε

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το