Θ Plus, Υγεία

Για πρώτη φορά θεραπεία για τον καρκίνο με εξατομικευμένο εμβόλιο

Ενα πειραματικό εμβόλιο, που στοχεύει στη μη επανεμφάνιση του καρκίνου στον πνεύμονα μετά από χημειοθεραπεία και χειρουργείο, χορηγήθηκε σε Έλληνα ασθενή για πρώτη φορά πανευρωπαϊκά σε μεγάλο ιδιωτικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. Το εμβόλιο εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα με τρόπο ώστε να αναγνωρίζει τις πρωτεΐνες, που παράγονται από μεταλλάξεις του καρκίνου.

Ο ασθενής, αφού υποβλήθηκε σε χειρουργική αφαίρεση του καρκίνου, έλαβε στη συνέχεια έναν κύκλο χημειοθεραπείας. Τμήμα του όγκου εστάλη στα κεντρικά εργαστήρια, που χρησιμοποιούνται για τη μελέτη, ώστε να δημιουργηθεί η νέα ενέσιμη θεραπεία.

Αυτή η νέα μέθοδος, που εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα να μην επιτρέπει να δημιουργηθούν άλλοι ίδιοι όγκοι συνδυάζεται με ανοσοθεραπεία και έχει εφαρμοστεί πειραματικά και σε περιπτώσεις μελανώματος. Μάλιστα, ήδη αρκετοί ασθενείς έχουν λάβει το εμβόλιο και στη Θεσσαλονίκη.

Οι κλινικές μελέτες έχουν δείξει μέχρι στιγμής πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα και στην παρούσα φάση βρίσκονται σε εξέλιξη νέα εμβόλια τέτοιου τύπου κατά καρκίνων, όπως αυτός, που εμφανίζεται στο πάγκρεας.

Ήδη πέντε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα έχουν ενταχθεί στη κλινική μελετη και έχουν λάβει την ενέσιμη θεραπεία.

Πηγή: ΕΡΤ

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το