Τοπικά

Για πρώτη φορά στο “φως” άγνωστα ντοκουμέντα για την ιστορία της πόλης του Βόλου

 

IMG_0320

Η ιστορία του Βόλου ξεδιπλώνεται μέσα από φωτογραφίες, 800 λήμματα, 152 προφορικές μαρτυρίες αλλά και 2000 αποσπάσματα από διάφορες πηγές, που σήμερα παρουσιάστηκαν στην ημερίδα με θέμα “Σχεδιάζοντας το Μουσείο Πόλης”, την οποία οργάνωσε ομάδα του Τμήματος Ιστορίας Ανθρωπολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (ΙΑΚΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Μουσείο της Πόλης. Πρόκειται ουσιαστικά για μια τεράστια βάση δεδομένων που δημιούργησαν οι ερευνητές, ιστορικοί και ανθρωπολόγοι του τμήματος, οι οποίοι κατέγραψαν την ιστορία της πόλης με κριτήρια το χώρο, τους ανθρώπους, την αστική ανάπτυξη και τις εποχές κρίσης.

IMG_0310

Η καθηγήτρια Ιστορίας του Τμήματος Ρίκυ Βαν Μπουσχότεν εξηγεί ότι από τη βάση αυτή μπορεί το Μουσείο της Πόλης να αντλήσει υλικό για τις εκθέσεις του, κάτι που ήδη έχει γίνει, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και ένα χρήσιμο εργαλείο για τους ερευνητές.
“Σήμερα πραγματοποιείται μία από τις τρεις ημερίδες που υλοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος “Σχεδιάζοντας το Μουσείο Πόλης” και εδώ είναι η ομάδα του ΙΑΚΑ που ασχολήθηκε με την ιστορική και την ανθρωπολογική έρευνα. Η βάση δεδομένων που δημιουργήσαμε περιλαμβάνει φωτογραφίες κείμενα και προφορικές μαρτυρίες. Ένα κομμάτι είναι η ιστορική έρευνα με 800 λήμματα για την ιστορία της πόλης, οι προφορικές μαρτυρίες, 152 στο σύνολό τους, καθώς και 2000 αποσπάσματα που έχουμε συγκεντρώσει μέχρι στιγμής”.

IMG_0312
Όπως προκύπτει και από τη βάση δεδομένων, ο Βόλος δημιουργήθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα, είναι μια σχετικά καινούργια πόλη και η ιστορική έρευνα ξεκινά από την ίδρυση του, αλλά το μεγαλύτερο κομμάτι της αφορά τον 20ο αιώνα μέχρι και το 1970. Η σύγχρονη εποχή θα εξεταστεί αργότερα. “Το βασικό ήταν να καταγραφούν οι μνήμες των ανθρώπων, πέρα από τα κείμενα ή τις φωτογραφίες. Έχουμε συνεντεύξεις από τρεις αιωνόβιους Βολιώτες, που σήμερα βέβαια δεν ζουν, αλλά ευτυχώς καταφέραμε να σώσουμε ένα κομμάτι της μνήμης αυτής”, επισημαίνει η κα Μπουσχότεν.
Η ίδια εξηγεί ότι η έρευνα σχεδιάστηκε το 2012 και το βασικό της κομμάτι έχει ολοκληρωθεί. “Τώρα είμαστε στη φάση της επεξεργασίας και παρουσίασης των πρώτων αποτελεσμάτων”. Στο πρόγραμμα συνολικά, εκτός από το ΙΑΚΑ, συμμετέχει επίσης το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Π.Θ. και το αντίστοιχο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Επιπλέον η κ. Μπουσχότεν ανέφερε ότι επειδή υπάρχει σημαντικό και πλούσιο υλικό από τη δεκαετία του 1940, θα πραγματοποιηθεί μια ξεχωριστή έκθεση στο Μουσείο της Πόλης που θα αποτελεί ουσιαστικά ένα φωτογραφικό και ηχητικό μονοπάτι το οποίο θα οδηγεί στους χώρους μαρτυρίων και μνήμης της πόλης.
Το Μουσείο της Πόλης επισκέφθηκαν σήμερα μαθητές Γυμνασίου της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο εκπαιδευτικής εκδρομής και εντυπωσιάστηκαν από τους ανακαινισμένους χώρους του νεοκλασικού κτιρίου επί της οδού Φερών στα Παλιά.

IMG_0319

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το