Κόσμος

Για πρόκληση «διατροφικών διαταραχών» κατηγορούνται Instagram και Tik Tok

Εντονες ανησυχίες έχουν προκύψει για τις εφαρμογές επεξεργασίας σώματος που διαφημίζονται σε πλατφόρμες όπως το TikTok και το Instagram, καθώς ενδέχεται να «προκαλούν» διατροφικές διαταραχές στους νέους.
Για την ακρίβεια, διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις, που ασχολούνται με διατροφικές διαταραχές δήλωσαν ότι οι εταιρείες τεχνολογίας θα πρέπει να εξετάσουν τον αντίκτυπο, που έχουν στα ευάλωτα άτομα. Από τη πλευρά τους, οι πλατφόρμες, ισχυρίζονται ότι οι εφαρμογές τηρούν τις οδηγίες της διαφήμισης. Το TikTok πρόσθεσε επίσης ότι ελέγχει τις πολιτικές του. Ανέφερε μάλιστα πως «συνεχώς ψάχνει να βελτιώσει» το πλαίσιο για την «υποστήριξη ενός θετικού προτύπου για το σώμα».

Ο υπεύθυνος εκστρατείας διατροφικής διαταραχής, Hope Virgo από τη μεριά του τόνισε: «Οι εταιρείες των social media πρέπει να λογοδοτήσουν και να σταματήσουν τα ανθυγιεινά και μη βοηθητικά μηνύματα. Τον τελευταίο χρόνο, έχουμε δει μια τεράστια αύξηση στον αριθμό των ατόμων με διατροφικές διαταραχές και ενώ οι διαταραχές αυτές δεν προκαλούνται απαραίτητα από την κακή εικόνα του σώματος, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ορισμένοι εγγενείς δεσμοί. Το γεγονός ότι το Instagram και το TikTok διαφημίζουν επί του παρόντος εφαρμογές που αλλάζουν το σώμα θα τροφοδοτήσουν περαιτέρω αυτήν την επιδημία των διατροφικών διαταραχών».

Από τη μεριά της, η φιλανθρωπική οργάνωση κατά της διατροφικής διαταραχής, Seed, δήλωσε ότι έχει σημειώσει αύξηση 68% σε παιδιά και εφήβους ηλικίας μεταξύ 10 και 19 ετών που αναζητούν υποστήριξη εν μέσω πανδημίας. «Ξοδεύουμε περισσότερο χρόνο σε αυτές τις πλατφόρμες από ποτέ», δήλωσε η διευθύντρια της οργάνωσης, Gemma Oaten.
«Επιστρέφοντας όμως στην κανονική ζωή, δεν θα μπορέσουμε να κρυφτούμε πίσω από οθόνες ή εφαρμογές. Στους χρήστες προσφέρονται τρόποι για να παραμορφώσουν την εικόνα τους στο διαδίκτυο, αλλά αυτό ασκεί πίεση στον πραγματικό κόσμο» τονίζει.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το