Τοπικά

«Για πόσο ακόμα το Νοσοκομείο Βόλου θα διαχειρίζεται την πανδημία στηριζόμενο στο φιλότιμο του προσωπικού;»

Κατεπείγουσα Επιστολή απέστειλε προς τον Υπουργό Υγείας και τον Διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Υ.ΠΕ.) ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος ζητώντας να διαχειριστούν επιτέλους, με την υπευθυνότητα που απαιτεί η κρισιμότητα της κατάστασης, την οριακή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Νοσοκομείο Βόλου εν μέσω της δεύτερης φάσης της πανδημίας.

«Η διαχείριση της πανδημίας δεν μπορεί να εξακολουθεί να στηρίζεται στην αυτοθυσία και το φιλότιμο του προσωπικού του Νοσοκομείου, όταν από την έναρξη της πανδημίας δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για να στελεχωθεί επαρκώς το Νοσοκομείο και οι υπόλοιπες δημόσιες δομές υγείας της περιοχής», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Βουλευτής
«Για πόσο καιρό θα συνεχίζετε να εμπαίζετε το προσωπικό του Νοσοκομείου και τους πολίτες της Μαγνησίας;», ρώτησε ευθέως τους αρμόδιους.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Βόλος, 05.11.2020
-ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ-
Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχω απευθύνει προς το Υπουργείο Υγείας πάνω από 10 κοινοβουλευτικές ερωτήσεις, που είχαν όλες έναν κοινό παρονομαστή και μία κοινή αγωνία: ότι εν μέσω του δεύτερου κύματος της έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού, η Μαγνησία παραμένει υγειονομικά εκτεθειμένη, χωρίς καμία ουσιαστική ενίσχυση από το Μάρτιο και την έξαρση του πρώτου κύματος της πανδημίας μέχρι και σήμερα, σε καμία δημόσια υγειονομική δομή.

Με βάση τις οδηγίες του Υπουργείου και της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Υ.ΠΕ.) στο Νοσοκομείο του Βόλου ξεκίνησε να λειτουργεί νέα κλινική κορωνοϊού, ώστε να διενεργούνται εξετάσεις Covid σε ύποπτα κρούσματα και να νοσηλεύονται στην κλινική τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που χρειάζονται νοσηλεία.
Ωστόσο, πέρα από την οδηγία, καμία απολύτως άλλη ενέργεια δεν έγινε για την επαρκή στελέχωση της κλινικής κορωνοϊού του Αχιλλοπουλείου. Αυτή τη στιγμή στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου νοσηλεύονται 22 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού.

Ωστόσο, για την εξυπηρέτησή τους αναγκάζονται να μετακινούνται ιατροί από τις άλλες κλινικές του Νοσοκομείου, οι οποίες με τη σειρά τους είναι ήδη υποστελεχωμένες. Συγκεκριμένα, για την εξυπηρέτηση της κλινικής κορωνοϊού μετακινούνται παθολόγοι από τις δύο Παθολογικές Κλινικές του Νοσοκομείου, οι οποίες αντιμετωπίζουν ήδη σημαντικές ελλείψεις, δουλεύοντας με το μισό ιατρικό προσωπικό από αυτό που προβλέπει το Οργανόγραμμά τους (υπηρετούν 7 παθολόγοι και υπολείπονται άλλοι 7).

Από την προκήρυξη των 14 θέσεων ειδικευμένων ιατρών για το Νοσοκομείο του Βόλου, η οποία είχε δρομολογηθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ακόμα, μετά την παρέλευση άνω του ενός έτους και εν μέσω τεράστιων αναγκών που έχουν προκύψει για το δημόσιο σύστημα υγείας, κανένας ιατρός δεν έχει αναλάβει υπηρεσία στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο.
Μεγάλο μέρος των θέσεων αυτών αποτελούν ιατροί παθολόγοι, οι οποίοι θα μπορούσαν να ενισχύσουν την κλινική κορωνοϊού υπηρετώντας αποκλειστικά τις ανάγκες των νοσηλευόμενων ασθενών. Εντούτοις, παρά τη μεγάλη ανάγκη και την πραγματική «ανάσα» που θα έδινε στο προσωπικό του Νοσοκομείου η ολοκλήρωση των εν λόγω προσλήψεων, αυτή συνεχίζει εν μέσω πανδημίας να καθυστερεί αδικαιολόγητα, σπρώχνοντας στα όριά του το υπάρχον προσωπικό.

Αποτελεσματική ενίσχυση στη διαχείριση των κρουσμάτων κορωνοϊού δεν μπορεί να έρθει για το Αχιλλοπούλειο ούτε από τα Κέντρα Υγείας (Κ.Υ.).
Όπως έχω ήδη επισημάνει στο Υπουργείο με πρόσφατη ερώτησή μου, το Κέντρο Υγείας Βόλου ξεκίνησε από τον Οκτώβριο τη λειτουργία του Κέντρου Ελέγχου εμπύρετων νοσημάτων για κορωνοϊό. Ωστόσο, για να πραγματοποιηθεί το εβδομαδιαίο πρόγραμμα λειτουργίας του ιατρείου κορονοϊού στο Βόλο, υπογράφηκε η μετακίνηση γενικών γιατρών από το Κέντρο Υγείας Αργαλαστής, από το Κέντρο Υγείας Βελεστίνου και από το Κέντρο Υγείας Αλμυρού. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και για τον τρέχοντα μήνα, με τις βάρδιες να συνεχίζουν να καλύπτονται με μετακινήσεις από περιφερειακά Κ.Υ. και από τους ελάχιστους ιατρούς του Κ.Υ. Βόλου.
Ο εμπαιγμός ωστόσο από Υπουργείο και 5η Υ.ΠΕ. συνεχίζεται, καθώς με βάση την οδηγία που δόθηκε από την Υ.ΠΕ. , ο αριθμός των εξετάσεων Covid που θα πραγματοποιεί το Κ.Υ. Βόλου θα πρέπει να φτάνει μέχρι τις 10 ημερησίως και να πραγματοποιούνται μόνο μετά από ραντεβού.

Πώς η συμμετοχή των Πρωτοβάθμιων Δομών Υγείας στη διαχείριση της πανδημίας θα συμβάλλει στην αποσυμφόρηση του Νοσοκομείου του Βόλου, αν τα ίδια τα Κέντρα Υγείας δεν έχουν ούτε προσωπικό να στελεχώσουν τα Κέντρα Ελέγχου κορωνοϊού, ούτε διενεργούν τον αναγκαίο αριθμό εξετάσεων ημερησίως;
Η κατάσταση στην οποία λειτουργεί το Νοσοκομείο του Βόλου είναι πλέον οριακή. Το γεγονός αναγνωρίζουν και δημόσια τοπικοί βουλευτές της συμπολίτευσης.
Η διαχείριση της πανδημίας δεν μπορεί να συνεχίζει να στηρίζεται στην αυτοθυσία και το επαγγελματικό φιλότιμο του προσωπικού του Νοσοκομείου.

Από την έναρξη της πανδημίας δεν έχει γίνει καμία ενέργεια επαρκούς στελέχωσης του Νοσοκομείου και των υπόλοιπων δημόσιων δομών υγείας της περιοχής.
Αν΄αυτού οι αποφάσεις που λαμβάνονται έχουν να κάνουν με τη παραχώρηση μόλις δύο ιατρών έκτακτου προσωπικού για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τη συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση του Νοσοκομείο και τη διαρκή υποβάθμιση των αναγκών του.
Για πόσο καιρό θεωρείτε ότι θα συνεχίζετε να εμπαίζετε το προσωπικό του Νοσοκομείου του Βόλου και τους πολίτες της Μαγνησίας;
Παρακαλείσθε επιτέλους να λειτουργήσετε με την υπευθυνότητα που απαιτεί η κρισιμότητα της κατάστασης και να επιληφθείτε άμεσα του θέματος, κάνοντας τις απαραίτητες ενέργειες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το