Άρθρα

Για να υπάρχουν μεγάλοι ποιητές, πρέπει να υπάρχουν και μεγάλοι αναγνώστες

Της Χαριτίνης Μαλισσόβα

Όταν διαβάζουμε ένα καλό ποίημα, φανταζόμαστε πως κι εμείς θα μπορούσαμε να το έχουμε γράψει, πως το ποίημα προϋπήρχε μέσα μας.
Η οικειοποίηση της ποιητικής τέχνης διά της πένας του Μπόρχες, ο πιο πάνω τίτλος.
Ποίηση είναι η τέχνη που περισσότερο γράφεται και λιγότερο διαβάζεται, άκουσα να λέει ο μεγαλύτερος εν ζωή Έλληνας ποιητής Τίτος Πατρίκιος προ ημερών σε τηλεοπτική εκπομπή.
Από την άλλη, πολλά χρόνια πριν, ο Φρόυντ διαπίστωνε: Όπου και αν με πήγαν οι θεωρίες μου, βρήκα ότι ένας ποιητής ήδη είχε πάει εκεί.
Μας διώχνουνε τα πράγματα, κι η ποίησις είναι το καταφύγιο που φθονούμε, κατά τον Καρυωτάκη.
Αν άφεση δεν είναι η ποίηση, τότε, από πουθενά μην περιμένουμε έλεος, είπε ο Ρίτσος.
Ένα ποίημα δεν τελειώνει ποτέ, μόνο εγκαταλείπεται, κατά τον Πωλ Βαλερί.
Ποιητής δεν είναι ο εμπνευσμένος, είναι εκείνος που εμπνέει, κατά τον Paul Eluard.
Η αμοιβή της ποίησης δεν είναι η φήμη ή ο έπαινος, αλλά η μέθη. Αυτός είναι ο λόγος που τόσοι ατάλαντοι ποιητές αρνούνται να ζήσουν χωρίς αυτήν, διατύπωσε μεταξύ σοβαρού και αστείου ο Χάρης Βλαβιανός.
Το ζήτημα της επικοινωνίας ποιητή με αναγνώστη προσεγγίζει με την πιο κάτω φράση του ο Έλιοτ: Η γνήσια ποίηση μπορεί να επικοινωνήσει πριν γίνει νοητή. Το νόημα θα το συλλάβει πρώτα η ψυχή κι έπειτα ο νους.
Ο κατάλογος των αποφθεγμάτων με λόγια που διατύπωσαν ή ποιήματα που απήγγειλαν για την κορυφαία λογοτεχνική φόρμα γνωστοί ποιητές θα μπορούσε να συνεχιστεί γεμίζοντας σελίδες βιβλίων.
Το ίδιο θα συνέβαινε αν προσπαθούσαμε να φτιάξουμε μια λίστα με ονόματα Ελλήνων και αλλοδαπών ποιητών που έβαλαν τη δική τους σφραγίδα στον ποιητικό λόγο.
Το φθινόπωρο του 1997 ο προσφάτως εκλιπών ποιητής Μιχαήλ Μήτρας (με καταγωγή από τον Βόλο) πρότεινε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Συγγραφέων να οριστεί μια ημέρα για τον εορτασμό της ποίησης στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες.
Η πρώτη Ημέρα Ποίησης στην Ελλάδα γιορτάστηκε από την Εταιρεία Συγγραφέων το 1998 στο παλιό ταχυδρομείο της πλατείας Κοτζιά με μεγάλη επιτυχία. Την επόμενη χρονιά ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO και αργότερα πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων, εισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Οργανισμού η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.
Σε αντίθεση με μερίδα αναγνωστικού κοινού που συγχέει τις φανφάρες με την ποιητική τέχνη οι απανταχού λάτρεις της ποιητικής φόρμας απαντάμε με τα λόγια του Φλωμπέρ:
Η Ποίηση είναι μια ακριβής επιστήμη, όπως η Γεωμετρία.
Εξάλλου, για να υπάρχουν μεγάλοι ποιητές, πρέπει να υπάρχουν και μεγάλοι αναγνώστες, όπως σοφά διατύπωσε ο Walt Whitman.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το