Τοπικά

Για κρεβάτι το παγκάκι… Αυξάνονται καθημερινά οι άστεγοι στην πόλη του Βόλου 

Καθημερινό φαινόμενο τείνουν να γίνουν εικόνες, όπως η χθεσινή που αποτύπωσε ο φωτογραφικός φακός της «Θ» και απεικόνιζε έναν άστεγο, να κοιμάται στην πλατεία Τζόρτζιο Ντε Κίρικο. Ρακένδυτος και βρώμικος, ο μεσήλικας άνδρας βρήκε καταφύγιο σ’ ένα από τα κεντρικότερα σημεία της πόλης, ακριβώς απέναντι από το Δημοτικό Ωδείο Βόλου.

Η οικονομική κρίση, που πλήττει τη χώρα κι έχει φέρει αρκετούς κάτω από τα όρια της φτώχειας, είναι ορατή πλέον και στους δρόμους του Βόλου, όπως ακριβώς συμβαίνει και στις περισσότερες πλέον πόλεις της Ελλάδας. Εκτός από τους συμπατριώτες μας, που δεν έχουν στέγη, καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός των αλλοδαπών, οι οποίοι έχουν χτυπηθεί από την ανέχεια και δεν διστάζουν να ψάχνουν μέχρι και στα σκουπίδια, για να βρούνε κάτι φαγώσιμο ή προσφεύγουν στην επαιτεία, ακόμη και στο έγκλημα.

Αμέτρητα είναι τα σημεία εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος, στα οποία καταγράφονται άστεγοι, με μοναδική θαλπωρή μια κουβέρτα ή άλλα πρόχειρα σκεπάσματα, ακόμη και χαρτόκουτα. Μην μπορώντας να εξασφαλίσουν κάποιο χώρο διαβίωσης, καταφεύγουν σε παγκάκια, εγκαταλειμμένα κτίρια και πάρκα, έχοντας χάσει κάθε διάθεση για ζωή. Στο κέντρο της πόλης, αλλά και σε εμπορικές οδούς, όπως για παράδειγμα στην Ερμού, καθημερινά «ξεφυτρώνουν» επαίτες και άστεγοι, με το συγκεκριμένο φαινόμενο να προκαλεί έντονες αντιδράσεις και στους καταστηματάρχες.

Η λύση στο πρόβλημα των αστέγων, οι οποίοι υπάρχουν σε Βόλο και Νέα Ιωνία, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το ζήτημα είναι σύνθετο, αφού ο αριθμός τους αυξάνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και η επίσημη Πολιτεία παραμένει εκκωφαντικά απούσα. Τρανή απόδειξη αποτελούν τα συνεχώς αυξανόμενα συσσίτια, κυρίως στις ενορίες της Μητρόπολης Δημητριάδος, αλλά και άλλους φορείς που ασκούν εθελοντικό έργο, για την ανακούφιση των αναξιοπαθούντων. Αρκετοί είναι και οι ιδιώτες, που βοηθούν με τρόφιμα, είδη υγιεινής και ρούχα, ενώ και ο Δήμος Βόλου με διάφορες δομές (π.χ. Κοινωνικό Παντοπωλείο) προσπαθεί να συνδράμει, με όσες δυνάμεις διαθέτει.
Και φυσικά, εξυπακούεται πως πίσω από κάθε άστεγο, κρύβεται και ένα δράμα. Σοβαρά οικογενειακά προβλήματα, ανεργία και ακόμη πιο συχνά αξεπέραστα προβλήματα υγείας συνθέτουν το προφίλ των ανθρώπων, οι οποίοι δεν διαθέτουν που την κεφαλήν κλίνη…

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το