Τοπικά

Για έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας καταγγέλλουν τη δημοτική αρχή Βόλου οι «έξι» με αφορμή τα ανταποδοτικά του 2017

Κριτική στη δημοτική αρχή Βόλου για άνιση αντιμετώπιση των δημοτικών ενοτήτων άσκησαν οι «έξι» ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι, με αφορμή τον καθορισμό των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού έτους 2017. Οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι επισήμαναν για μία ακόμη φορά την ανάγκη εξορθολογισμού των ζωνών χρήσης προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα επιβάρυνσης των κατοίκων ορισμένων περιοχών έναντι άλλων.

Επίσης, κατηγόρησαν τη δημοτική αρχή για έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας, καθώς δεν υπήρξε μέριμνα για σοβαρή μείωση των τελών ή ακόμη και πλήρους απαλλαγής σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, οι οποίες έχουν πληγεί περισσότερο από τον καθένα και που αποδεδειγμένα δεν είναι σε θέση να πληρώνουν τα τέλη αυτά σε αυτά τα ύψη.

Ολόκληρη η τοποθέτηση των ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων:
΄΄Στην όλη συζήτηση για τον καθορισμό των τελών αυτού του είδους θα έπρεπε πάντα να προηγείται μια ανάλυση του τι πόλη έχουμε, πόσο έχει αλλάξει το τελευταίο διάστημα και πόσο πρόκειται να αλλάξει. Η πόλη δεν είναι κάτι το στατικό αλλά είναι ένα δυναμικό στοιχείο. Πάνω σε αυτό δεν βλέπουμε από αυτή την δημοτική αρχή να επιχειρεί έναν εξορθολογισμό των ζωνών χρήσης. Με συνέπεια να επιβαρύνονται παραπάνω από το ΄΄δίκαιο΄΄ περιοχές ενώ άλλες να φαίνεται πως έχουν ΄΄καλύτερη΄΄ αντιμετώπιση.
Δεύτερον φαίνεται πως υπάρχει είτε έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας είτε απλά διάθεση συνέχισης τιμολογιακής πολιτικής σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Καθορισμός τελών με απλά λογιστικούς όρους. Και όμως η πόλη μαραζώνει και εξαιτίας της γενικότερης κατάστασης, της ανεργίας της ύφεσης κλπ. Θα έπρεπε να υπάρχει μέριμνα για σοβαρή μείωση των τελών ή ακόμα και πλήρους απαλλαγής σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, οι οποίες έχουν πληγεί περισσότερο από τον καθένα και που αποδεδειγμένα δεν είναι σε θέση να πληρώνουν τα τέλη αυτά σε αυτά τα ύψη.
Για ποιες κοινωνικές ομάδες θα μπορούσαμε να μιλήσουμε; Δυστυχώς στην Ελλάδα του σήμερα, στον Δήμο Βόλου του σήμερα με τους συγκεκριμένους υπηρεσιακούς μηχανισμούς και υπηρεσιακές δυνατότητες η καταγραφή με αξιόπιστα δεδομένα ώστε να ωφελούνται αυτοί που πραγματικά πρέπει στοχευόμενα ( για να έχουμε πχ άτομα από Τρίκερι να απογράφονται στον Βόλο) είναι αρκετά δύσκολη. Θα μπορούσαμε λοιπόν να ξεκινήσουμε από την πλέον αξιόπιστη καταγραφή που έχει να κάνει με τους δικαιούχους της κάρτας σίτισης. Είναι πρόγραμμα που έτρεξε κεντρικά, σπάνιες είναι ίσως οι περιπτώσεις που κάποιοι να βρήκαν ΄΄τρύπα΄΄ και να χαλάνε το αξιόπιστο δείγμα. Μπορούμε να πούμε πως οι εκτιμήσεις λένε για 95% σωστή καταγραφή ( δεν έχουμε δηλαδή δήθεν ρακένδυτους με περιουσιακά στοιχεία. Στην περιοχή του Καλλικρατικού Δήμου Βόλου μιλάμε για 2820 δικαιούχους . Εκεί εμπεριέχονται οι τρίτεκνοι που πραγματικά έχουν ανάγκη, οι πολύτεκνοι που πραγματικά έχουν ανάγκη κλπ. ειναι μια καλή βάση για αρχή.’’
Φέτος το αξιόπιστο δείγμα θα μπορούσε να είναι οι δικαιούχοι του ΤΕΔΑ ( πρόγραμμα σίτισης) που είναι κάτι παραπάνω από 3700 περίπου άτομα. Πως διασφαλίζεται αλλιώς ένα αξιόπιστο δείγμα αν όχι με αυτό τον τρόπο;
Τέλος μια παρατήρηση. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος τα έξοδα εμφανίζονται στα ίδια επίπεδα και λίγο παραπάνω για ανακούφιση συμπολιτών μας. Συνεπώς η στόχευση ώστε να μην πάει χαμένο ούτε ένα ευρώ ήταν ακόμα πιο επιτακτική φέτος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το