Τοπικά

Γεύμα αγάπης για δεκάδες Βολιώτες από τους “Μάγειρες  χωρίς σύνορα»

Ο Δημήτρης Καλιάκης, σεφ από τον Βόλο, το φετινό καλοκαίρι εργάστηκε σε ξενοδοχείο της Κω. Στο αιγαιοπελαγίτικο νησί γνωρίστηκε με τον Σακελλάρη Κοκκινίδη, έναν συνάδελφό του που είναι μέλος των «Μαγείρων χωρίς σύνορα». Πρόκειται για μία ομάδα, που εργάζεται σε εθελοντική βάση από το 2013 και διοργανώνει δράσεις ανά το πανελλήνιο μαγειρεύοντας για ευπαθείς πληθυσμούς. Ο Βολιώτης άνδρας πριν από λίγους μήνες εντάχθηκε στους «Μάγειρες χωρίς σύνορα» και ήταν εκείνος που προγραμμάτισε την πρώτη επίσκεψη της ομάδας στην πόλη του Βόλου. Έτσι την προσεχή Κυριακή 3 Δεκεμβρίου μαζί με άλλους τρεις σεφ, θα ετοιμάσουν δεκάδες μερίδες για το γεύμα που θα προσφερθεί στο «Δος Ημίν Σήμερον», το κέντρο σίτισης που λειτουργεί στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου.

Όλοι όσοι μαγειρεύουν εθελοντικά στην ομάδα είναι μέλη της Ομοσπονδίας Διευθυντών Αρχιμαγείρων Ελλάδας, μέσα από τους κόλπους της οποίας προέκυψαν και οι «Μάγειρες χωρίς σύνορα», σημείωσε ο κ. Καλιάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στο πολύπλευρο έργο τους: «Η ομάδα ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2013 κι έκτοτε έχει διοργανώσει πολλές δράσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Οι «Μάγειρες χωρίς σύνορα» πρωτοεμφανίστηκαν πριν από μία τετραετία στην Κάλυμνο, όπου μαγείρεψαν για τους πρόσφυγες, την εποχή που άρχισαν να φτάνουν μαζικά στα νησιά του Αιγαίου. Έκτοτε έχουν προσφέρει γεύματα αγάπης σε ευπαθείς ομάδες σε πολλά μέρη της Ελλάδας, όπως είναι η Κως, τα Ιωάννινα, η Αθήνα, ενώ πρόσφατα βρέθηκαν και στη Μάνδρα Αττικής, όπου μαγείρεψαν για τους πληγέντες από τις φονικές πλημμύρες. Ετοίμασαν κοντά στα 350 γεύματα».

Σε λίγες ημέρες και χάρη στη μεσολάβηση του σεφ, ο οποίος είναι και ο μοναδικός Βολιώτης που υπάρχει στις τάξεις των «Μαγείρων χωρίς σύνορα», θα καταστεί δυνατή η βοήθεια στο κέντρο σίτισης «Δος Ημίν Σήμερον». Ο Δημήτρης Καλιάκης δεν έκρυψε τη χαρά του για τη δράση της 3ης Δεκεμβρίου, λέγοντας: «Έπειτα από τη συνεννόηση που είχαμε με τους ιερείς του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου, την Κυριακή 3/12 θα είμαστε στον Βόλο και θα ετοιμάσουμε ένα πλήρες γεύμα για τους ανθρώπους, οι οποίοι σιτίζονται από την εκκλησία. Θα ξεκινήσουμε νωρίς το πρωί, γύρω στις 08.00-08.30 περίπου και θα είμαστε εκεί μέχρι την ώρα που θα ξεκινήσει το σέρβις στο «Σπίτι Γαλήνης» του Αγίου Νικολάου».

Το γεύμα αγάπης θα ετοιμαστεί χάρη στις προσφορές τοπικών επιχειρήσεων, με το μέλος των «Μαγείρων χωρίς σύνορα», να επισημαίνει: «Οι πρώτες ύλες θα χορηγηθούν από επιχειρηματίες της Μαγνησίας, όπως πράττουμε πάντοτε σε κάθε περιοχή που επισκεπτόμαστε». Στο πλευρό του Δημήτρη Καλιάκη θα βρεθούν άλλοι τρεις σεφ, αφού στο μαγειρείο του «Δος Ημίν Σήμερον» θα τον πλαισιώσουν οι Σακελλάρης Κοκκινίδης, Γιώργος Καλομοιρόπουλος και Πάρις Αξιώτης: «Πρόκειται για τρεις εξαιρετικούς συναδέλφους, που «τρέχουν» αρκετά για τους «Μάγειρες χωρίς σύνορα». Εμείς προσφέρουμε αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες μας, έχοντας τη βοήθεια των επιχειρήσεων που χορηγούν τις πρώτες ύλες. Υπολογίζουμε πως θα ετοιμάσουμε περίπου 200 μερίδες. Κι επειδή είναι Σαββατοκύριακο, η Μητρόπολη Δημητριάδας τροφοδοτεί και τους φιλοξενούμενους από τη Μονάδα Αντιμετώπισης Νόσου Αλτσχάιμερ Βόλου. Άρα θα είναι διπλό το καλό, διπλή και η προσφορά μας».

Εκείνο δε που τόνισε ο κ. Καλιάκης είναι πως μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν και άλλες δράσεις από τους «Μάγειρες χωρίς σύνορα» σε τοπικό επίπεδο: «Υπάρχουν κι άλλοι στόχοι για τον Βόλο. Για παράδειγμα το μεγάλο χριστουγεννιάτικο τραπέζι που θα γίνει στον Άγιο Νικόλαο παραμονές των εφετινών Χριστουγέννων, ενώ αμέσως μετά θα μαγειρέψουμε για κάποιο φιλανθρωπικό ίδρυμα της πόλης του Βόλου».

Με δεδομένο μάλιστα ότι μέσω του φαγητού και των γεύσεων, οι άνθρωποι έρχονται και πιο κοντά, ο Δημήτρης Καλιάκης θυμήθηκε μία χαρακτηριστική παροιμία: «Οι παλιοί τι μας έλεγαν; «Όταν μοιράζεσαι το φαγητό, τότε είναι πιο νόστιμο». Αυτό λοιπόν κάνουμε κι εμείς, βοηθώντας με πράξεις τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη αυτή την εποχή».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το