Οικονομία

Γερμανός οικονομολόγος: Η Ελλάδα δεν θα σωθεί με περικοπές συντάξεων και αυξήσεις φόρων

Την άποψη ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να σωθεί με τις νέες αυξήσεις σε φόρους και μειώσεις εξέφρασε Γερμανός οικονομολόγος.

«Αυτό το πακέτο λιτότητας ακολουθεί παλιές παραδόσεις και είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να θέσει και πάλι εμπόδια στην κατανάλωση. Αφορά ευρύτερα στρώματα του ελληνικού πληθυσμού. (…) Mε επιπρόσθετες αυξήσεις στους φόρους και μειώσεις στις συντάξεις δεν θα μπορέσει σε καμία περίπτωση να σωθεί η Ελλάδα», τόνισε ο Γκούσταβ Χορν, αναφερόμενος στην αποτελεσματικότητα του νέου πακέτου μέτρων.

Ο καθηγητής Δημόσιων Οικονομικών στο Ινστιτούτο Μακροοικονομίας του Ντίσελντορφ και επιστημονικός διευθυντής του Hans Böckler Stiftung,που πρόσκειται στα γερμανικά συνδικάτα, μιλώντας στην Saarbrücker Zeitung, σημείωσε ότι οι ελληνικές συντάξεις ήταν υψηλές, ακόμη και σε σχέση με τη Γερμανία, πρόσθεσε ωστόσο «το νέο πακέτο είναι κακό διότι μπορεί να οδηγήσει σε ακραία συνακόλουθα φαινόμενα: από υψηλή ανεργία μέχρι την εξαθλίωση ευρύτερων κοινωνικών ομάδων».

Ο Χορν εκτίμησε ότι η Ελλάδα πράγματι χρειάζεται μεταρρυθμίσεις και στο συνταξιοδοτικό με παράλληλη όμως συγκρότηση ενός σταθερού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης για όλους. Για τον ίδιο η συνολική σύλληψη των μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων της Ελλάδας κινείται σε λάθος βάση διότι οδηγούν μόνο σε νέα ελλείμματα στον ελληνικό προϋπολογισμό.

Οταν ρωτήθηκε αν θεωρεί ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο πακέτο βοήθειας, απάντησε ότι σε κάθε περίπτωση μέχρι τώρα η χώρα «με την στρατηγική των περικοπών δεν έχει σταθεί στα πόδια της. Χωρίς την αλλαγή αυτής της λάθος στρατηγικής, η οικονομική ύφεση απειλεί να γίνει μια μόνιμη κατάσταση για τη χώρα».

Πηγή: Deutsche Welle

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το