Τοπικά

Γερμανός φιλέλληνας αναδεικνύει τα μονοπάτια της Σκιάθου – Δημιούργησε πεζοπορικό δίκτυο 200 χλμ “Θ”

Σ02 Φ1 ΠΡΟΣΩΠΟ (16)

Ζει μόνιμα στην Σκιάθο τα τελευταία 19 χρόνια και άφησε τη Γερμανία, όπου πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του και δηλώνει ερωτευμένος με τις ομορφιές του νησιού του Παπαδιαμάντη. Ο λόγος για τον 68χρονο, πλέον, Όρτβιν Βίντμαν, ο οποίος, όμως, όχι μόνο έστησε το σπιτικό του στην περιοχή Πούντα μαζί με την σύζυγό του, Ούρσουλα, αλλά δείχνει εμπράκτως ότι αγαπάει την Σκιάθο. Φρόντισε να αναδείξει το πεζοπορικό δίκτυο στο νησί, έναν ανεκμετάλλευτο θησαυρό, ο οποίος κατατάσσει την Σκιάθο στους δημοφιλέστερους περιπατητικούς προορισμούς της χώρας. Ο φιλέλληνας Γερμανός μεριμνά για τον έλεγχο και τον καθαρισμό των μονοπατιών της Σκιάθου, δημιούργησε ένα δίκτυο συνολικού μήκους 200 χιλιομέτρων με σήμανση που βοηθά τους πεζοπόρους, ενώ το τελευταίο διάστημα φροντίζει να κάνει γνωστό και τον πλούτο των βοτάνων που φύονται σ’ αυτή την γωνιά των Βορείων Σποράδων.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’90 επισκέφτηκε την Σκιάθο ως τουρίστας και από την πρώτη ματιά γοητεύθηκε από το κάλλος του νησιού. Με την επιστροφή του στη Χαϊλμπρόν, μία πόλη έξω από την Στουτγάρδη, χτισμένη στις όχθες του ποταμού Νέκαρ, πούλησε τα υπάρχοντά του και την επιχείρηση με φίλτρα νερού που διατηρούσε εκεί. Έτσι, το ζεύγος Βίντμαν αποχαιρέτησε τα παιδιά του και άφησε τη Γερμανία, μετακομίζοντας μόνιμα στον τόπο που λάτρεψε.
Με την άφιξή του στο νησί, άρχισε να εξερευνεί τις κρυμμένες γωνιές της Σκιάθου. Πρόσκοπος από μικρό παιδί, λάτρευε πολλά χρόνια την πεζοπορία κι έπεσε με τα μούτρα στην ανάδειξη των μονοπατιών του νησιού. «Είναι στο χαρακτήρα μου να μη θέλω να καθίσω μέσα στο σπίτι», είπε σε άπταιστα ελληνικά ο κ. Όρτβιν Βίντμαν, για να συμπληρώσει: «Όταν πρωτοήρθα, πήγα στον τότε δήμαρχο και του ζήτησα να με βοηθήσει να καθαρίσουμε τα μονοπάτια, τα οποία ήταν κρυμμένα από τη βλάστηση. Έτσι μου έδωσε δύο εργάτες και αρχίσαμε τις εργασίες. Στη συνέχεια περιποιόμουν μόνος μου όλο το δίκτυο και κάλυπτα το κόστος για τη συντήρηση των διαδρομών με προσωπικά μου έξοδα. Δύο φορές τον χρόνο τα καθαρίζουμε, ώστε να είναι επισκέψιμα. Ευτυχώς φέτος ο Δήμος Σκιάθου με βοηθάει και πάλι, διαθέτοντας προσωπικό και θέλω να ευχαριστήσω τόσο τον Δήμαρχο κ. Δημήτρη Πρεβεζάνο, όσο και τον Αντιδήμαρχο κ. Κώστα Γιαννίτση. Όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι σήμερα ο τουρίστας δεν περιορίζεται στο να περάσει τις διακοπές του σε μία ξαπλώστρα δίπλα από τη θάλασσα, αλλά θέλει να γνωρίσει καλύτερα τον τόπο που επισκέπτεται».
Η αγάπη του Όρτβιν Βίντμαν για την φύση μεταφράστηκε στην έκδοση ενός βιβλίου, στο οποίο αναδεικνύει τις περιπατητικές διαδρομές της Σκιάθου. Τιτλοφορείται «Σκιάθος. Περπατώντας στον παράδεισο του Αιγαίου» και κυκλοφορεί σε τέσσερις γλώσσες (γερμανικά, αγγλικά, ιταλικά και ελληνικά), ενώ στις σελίδες του κατέγραψε όλες τις διαδρομές, μαζί με ιστορικά και όχι μόνο στοιχεία. Έπειτα το προώθησε σε 100 και πλέον ορειβατικούς συλλόγους σε Ελλάδα και εξωτερικό, δίνοντας μεγάλη ώθηση στον περιπατητικό τουρισμό της Σκιάθου.
«Τα περισσότερα μονοπάτια συναντώνται στη βόρεια πλευρά του νησιού, αφού στο παρελθόν οι Σκιαθίτες ζούσαν για πολλούς αιώνες στο Κάστρο, προσπαθώντας να ξεφύγουν από τους πειρατές», σημείωσε στη συνέχεια ο 68χρονος φυσιολάτρης και κατέληξε με την αναφορά του στο… Μαγικό Δάσος της Σκιάθου: «Δεν είναι πολύς καιρός που αποκαταστήσαμε το μονοπάτι της Κεχριάς. Ξεκινάει από το μοναστήρι και καταλήγει στο «Μαγικό Δάσος», στο ρέμα της Κεχριάς. Πρόκειται για ένα μέρος μοναδικό, με πλατάνια και φτέρες, αλλά και πέντε παλιούς νερόμυλους. Μοιάζει σαν να ξεπήδησε μέσα από την ελληνική μυθολογία, ενώ οι καταρράκτες του είναι απίστευτοι. Όλα αυτά τα χρόνια που ζω στην Ελλάδα, επισκέφτηκα πολλά μέρη. Περπάτησα στη Σαμαριά, στο Βίκο, στον Όλυμπο, αλλά τέτοιο μέρος δεν έχω συναντήσει πουθενά».
Ενθουσιώδης στα σχόλια του για τις ομορφιές που κρύβει η Σκιάθος, αποκάλυψε έναν ακόμη λόγο που κάνει μοναδικό το νησί του Παπαδιαμάντη: «Πρόσφατα αρχίσαμε ένα νέο πρόγραμμα και φιλοξενούμε δημοσιογράφους από χώρες του εξωτερικού, όπως η Αγγλία και η Γερμανία, για να τους γνωρίσουμε την πεζοπορία σε συνδυασμό με τα βότανα της Σκιάθου, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ποικιλία σε όλη την Ευρώπη. Η Σκιάθος είναι ένα φυσικό φαρμακείο, αφού εδώ φύεται τεράστιος αριθμός βοτάνων. Προσωπικά δεν έχω κέρδος από αυτό. Ζω από την σύνταξή μου, την οποία λαμβάνω εδώ και τρία χρόνια. Όσα χρήματα βγάζω ως οδηγός, τα διαθέτω για την συντήρηση των μονοπατιών. Αγαπώ τον τόπο που ζω και θέλω να κάνω το καλύτερο για την Ελλάδα, η οποία είναι ευλογημένος τόπος».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το