Τοπικά

Γερμανοί ψάχνουν στο Πήλιο για ακίνητα, αλλά τα προβλήματα είναι πολλά…

Γερμανοί παραδοσιακά είναι αυτοί που θέλουν να επενδύσουν αγοράζοντας ακίνητο στο Πήλιο, μια κατάσταση όμως που αντιμετωπίζει προβλήματα πλέον από την ελληνική γραφειοκρατία και όχι μόνο. Τα τελευταία τρία χρόνια Γερμανοί, Γάλλοι και Ολλανδοί δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για ακίνητα στο Νότιο Πήλιο, ενώ Γερμανοί κυρίως δείχνουν προτίμηση σε ακίνητα από την πλευρά του Παγασητικού. Όμως τα προβλήματα υπάρχουν και πρέπει να λυθούν, διότι χάνονται εκατομμύρια από επενδύσεις στο Πήλιο…

Ο κ. Γιάννης Καραγιάννης από τη Remax Δομή στον Βόλο ανέφερε πως «το ενδιαφέρον από τους ξένους για ακίνητα είναι μεγάλο και παραδοσιακά αυτοί που προτιμούν την περιοχή μας είναι οι Βόρειοι Ευρωπαίοι και οι Γερμανοί κυρίως. Στις μέρες μας γενικά η Γερμανία ως χώρα θέλει να επενδύσει, λόγω ότι έχει αρκετά κεφάλαια. Μέσα στους προορισμούς των Γερμανών για διακοπές βρίσκεται η Μαγνησία, αλλά προτιμούν την περιοχή και για αγορά ακινήτων».
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Γερμανοί και γενικότερα Βορειοευρωπαίοι έρχονται για διακοπές στη Μαγνησία που αποτελεί για αυτούς έναν παράδεισο και στη συνέχεια θέλουν να αγοράσουν ακίνητο. «Μπαίνουν στη διαδικασία να βρουν το ακίνητο και αφού το βρουν, διαπιστώνουν στη συνέχεια την ελληνική πραγματικότητα, η οποία τους απωθεί ξεκάθαρα για να μην επενδύσουν στο Πήλιο».

Από τους βασικούς παράγοντες για να μην αγοράσουν οι ξένοι είναι η ελληνική γραφειοκρατία: «Αν ένα ακίνητο στο Πήλιο έχει έστω μία πολύ μικρή αυθαιρεσία, πράγμα για το οποίο ισχύει για το 95% των ιδιοκτησιών στο Πήλιο, και στην Ελλάδα γενικότερα, η διαδικασία ολοκλήρωσης της αγοράς διαρκεί κατά μέσο όρο 1,5 χρόνο από τη στιγμή που δίνει κάποιος προκαταβολή. Χωρίς να καταλάβουν για ποιον λόγο περιμένουν τόσο πολύ, σε ένα εξάμηνο έως έναν χρόνο παίρνουν την προκαταβολή πίσω και φεύγουν, επενδύοντας τα χρήματά τους αλλού στη Μεσόγειο».

Ο κ. Γ. Καραγιάννης αναφέρθηκε και σε ένα ακόμα πρόβλημα: «Οι επιτροπές, από τις οποίες πρέπει να περάσει η αυθαιρεσία και τις οποίες έχει καθορίσει το κράτος πολύ σωστά, διότι πρέπει να ελέγχεται αν το ακίνητο κρατά τον παραδοσιακό του χαρακτήρα μετά την αυθαιρεσία, μέχρι πριν λίγες μέρες δεν υπήρχαν, οπότε οι υποθέσεις πήγαιναν παραπίσω. Το αποτέλεσμα ήταν να περιμένει κάποιος μέχρι και δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί η αγοραπωλησία».
Με τις ακυρώσεις ορίων των οικισμών μετά την απόφαση του ΣτΕ, η οποία ήταν σωστή, δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα για επενδύσεις στο Πήλιο. «Όλοι οι πολιτικοί τα τελευταία 30 χρόνια γνωρίζουν την κατάσταση και κανένας δεν ενήργησε να λύσει το θέμα μέχρι που έφτασε να το λύσει το ΣτΕ ακυρώνοντας όλες τις επεκτάσεις των οικισμών».
Έτσι υπήρξε ακόμα ένα πρόβλημα: «Κανένα οικόπεδο δεν μπορεί να χτιστεί και η πολεοδομία δεν εκδίδει καμία οικοδομική άδεια, οπότε η αξία των οικοπέδων έχουν μηδενιστεί. Δεν γίνεται καμία σύσταση καθέτου και οριζόντιας ιδιοκτησίας. Παλαιότερα μπορούσε κάποιος σε ένα οικόπεδο 3 στρεμμάτων εντός οικισμού να το «κόψει» ανά στρέμμα και να χτίσει. Τώρα δεν μπορεί. Ούτε ένα κτίσμα δεν μπορεί να χωριστεί, δηλαδή να χωριστεί συμβολαιογραφικά ώστε το ισόγειο να το πάρει ένας και τον πρώτο όροφο άλλος».
Ο κ. Γιάννης Καραγιάννης σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει πολιτική βούληση ώστε να λυθούν αυτά τα προβλήματα άμεσα και γρήγορα. «Οι μεσίτες της Μαγνησίας διαφημίζουν για να έρθουν οι ξένοι να επενδύσουν σε ακίνητα, αλλά αφού έρθουν, διαπιστώνουν την ελληνική πραγματικότητα, η οποία τους απωθεί. Υπάρχει ζήτηση, ενδιαφέρον και κεφάλαια από το εξωτερικό, αλλά δεν υπάρχει πολιτική βούληση για να λύσουν τα προβλήματα στον Νομό μας» επισήμανε.
Όσον αφορά στον Βόλο υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για ακίνητα από το εξωτερικό, κάτι που έχει αυξηθεί τα τελευταία 3 χρόνια και πραγματοποιούνται αγορές. «Η ζήτηση είναι περίπου η ίδια. Περιμέναμε μετά την υγειονομική κρίση και το lockdown να είναι εντελώς αρνητική η κατάσταση. Αρχίσαμε από τις 4 Μαΐου και διαπιστώνουμε μία κανονικότητα, όχι το ίδιο με την εποχή προ κορωνοϊού».

Στο Νότιο Πήλιο και στον Παγασητικό
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Κατασκευαστών Ιδιωτικών Έργων Μαγνησίας κ. Τριαντάφυλλος Παπαγεωργίου τόνισε ότι τα τελευταία δύο χρόνια Γερμανοί, Γάλλοι και Ολλανδοί δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για αγορά ακινήτων κυρίως στο Νότιο Πήλιο.
Ο ίδιος αν και πιστεύει ότι αργά ή γρήγορα το θέμα με τα όρια οικισμών που έχει δημιουργηθεί μετά την απόφαση του ΣτΕ, θα λυθεί, στάθηκε σε ένα πρόβλημα που «φρενάρει» τις επενδύσεις στο Πήλιο: «Αν κάποιος έχει ένα οικόπεδο με ένα κτίσμα, δεν μπορεί να κτίσει δεύτερη κατοικία. Δηλαδή αν κάποιος έχει τρία στρέμματα με μία κατοικία δεν μπορεί να το χωρίσει σε τρία οικόπεδα για να κτίσει για παράδειγμα άλλες δύο κατοικίες για τα παιδιά του».
Ο κ. Τριαντάφυλλος Παπαγεωργίου ανέφερε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν αυτοί που έχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια: «Αν κάποιος έχει ένα κτίριο με έξι επιπλωμένα διαμερίσματα, δεν μπορεί να κτίσει άλλο κτίριο στο ίδιο οικόπεδο».
Τέλος ο κτηματομεσίτης κ. Κυρίτσης σημείωσε πως μέχρι προ του κορωνοϊού εποχή υπήρχε μεγάλη ζήτηση από Γερμανούς για ακίνητα στο Πήλιο και κυρίως από την πλευρά του Παγασητικού.

Ξένοι ψάχνουν στην Ελλάδα
Σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε το δίκτυο ηλεκτρονικών αγγελιών ακινήτων Spitogatos (www.spitogatos.gr), για λογαριασμό της «Καθημερινής», προκύπτει ότι κατά τον μήνα Απρίλιο, οι αναζητήσεις ακινήτων από ξένους υποψήφιους αγοραστές όχι μόνο δεν υποχώρησαν σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, αλλά αντιθέτως εμφανίζονται και αυξημένες κατά 19,3%. Μάλιστα, προς το τέλος του μήνα, η άνοδος αυτή είχε αρχίσει να προσεγγίζει ακόμα και το 30%, δηλαδή έβαινε αυξανόμενη, τάση η οποία διατηρείται και κατά τις πρώτες ημέρες του Μαΐου. Όπως προκύπτει δηλαδή, το αγοραστικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό για την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα εξακολουθεί να κινείται ανοδικά, σε μια πρωτόγνωρη συγκυρία όχι μόνο για την ελληνική, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία.
Όσον αφορά στην προέλευση της ζήτησης από το εξωτερικό, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Spitogatos, η Γερμανία αποτελεί τη χώρα με τη μεγαλύτερη κινητικότητα, ενώ ακολουθούν, κατά σειράν, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Κύπρος και η Αυστραλία. Εντύπωση προκαλεί και η απουσία της Κίνας όχι μόνο από τις πρώτες θέσεις των χωρών απ’ όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη ζήτηση, αλλά και από την πρώτη 20άδα, ενώ πέρυσι βρισκόταν εντός των πρώτων 10 χωρών. Παρότι τα προηγούμενα χρόνια το πρόγραμμα GoldenVisa είχε προσελκύσει μεγάλο αριθμό αγοραστών, φαίνεται πως η πανδημία θα βάλει «φρένο» στη σχετική κινητικότητα, τουλάχιστον για το 2020, λόγω και της δυσκολίας των μετακινήσεων.
Η γερμανική «πρωτιά» αντανακλά την κατακόρυφη βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας, αλλά και το γεγονός ότι ανέκαθεν η Γερμανία ήταν από τους βασικούς «αιμοδότες» του ελληνικού τουρισμού και συνεπώς και της αγοράς εξοχικών κατοικιών. Παράλληλα, την τελευταία διετία, έχει ενισχυθεί και η προβολή των ελληνικών ακινήτων στη Γερμανία, μέσω της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας προώθησης, στελέχη της οποίας ανέφεραν στην «Κ» ότι από τη γερμανική αγορά μεγαλύτερο ενδιαφέρον για αγορά ακινήτων καταγράφουν τόσο οι παραδοσιακά αγαπημένοι προορισμοί των Γερμανών, όπως η Κρήτη, η Πελοπόννησος, το Πήλιο, τα Επτάνησα (Κέρκυρα), όσο και νέες περιοχές, όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική, οι Κυκλάδες (Πάρος, Μύκονος, Τήνος) και τα Δωδεκάνησα (Ρόδος).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το