Οικονομία

Γερμανικός τύπος: Αντίστροφη μέτρηση για την Ελλάδα-Θα κερδίσει η λιτότητα;

Euro Time

Θα λυγίσει η Ελλάδα απέναντι στο δόγμα της λιτότητας; Τα χρονικά περιθώρια για τη διάσωση της χώρας στενεύουν και η προοπτική μιας χρεοκοπίας και εξόδου από την ευρωζώνη ασκεί ασφυκτική πίεση. Αυτό το μήνυμα, όπως προέκυψε από τις χθεσινές συζητήσεις στο Brussels Group, έχει περάσει και στα δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου που αφορούν την Ελλάδα. Το θέμα απασχόλησε και την Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των G7, που ολοκληρώνεται σήμερα στη Δρέσδη.

Η εφημερίδα TAZ του Βερολίνου, επιλέγει τον τελεσιγραφικό τίτλο «Ακόμη 7 ημέρες μέχρι την χρεοκοπία της Ελλάδας». Σημειώνει λοιπόν ο αρθρογράφος της: «Όταν κάποιος έχει κακά χαρτιά στο πόκερ, μπορεί είτε να μπλοφάρει, είτε να διακόψει το παιγνίδι. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Σόιμπλε, επέλεξε το δεύτερο στη Δρέσδη. Αντί να επιδιώξει λύση στο πρόβλημα του ελληνικού χρέους, πήγε να εκκλησιαστεί. Αλλά και εκεί το χρέος τον οδήγησε, αφού τον προσκάλεσε η εκκλησιαστική πρωτοβουλία «Χρονιά Διαγραφής Χρέους. Αλλά ο Σόιμπλε φέρεται να είπε, ότι προτιμά να ψέλνει και να προσεύχεται παρά να πράττει, πόσο μάλλον να διαγράφει χρέη». Η εφημερίδα αναρωτιέται ποια θα είναι η έκβαση αυτού του τελευταίου γύρου με την Ελλάδα και τον Σόιμπλε να τα βάζει εναντίον όλου του υπόλοιπου κόσμου.

«Αυτό εξαρτάται από τον υπόλοιπο κόσμο», σημειώνει, «δηλαδή από την Μέρκελ. Εάν η ισχυρότερη γυναίκα του κόσμου συμμεριστεί την άποψη των ΗΠΑ, τότε ο Σόιμπλε θα αναγκαστεί να κάνει πίσω. Κάπως θα βρεθεί λύση με την Ελλάδα και το G7 θα είναι μια μακρινή ανάμνηση. Πολύ πιο σημαντική θα είναι η σύνοδος κορυφής των G7, που θα γίνει σε μια εβδομάδα στη Βαυαρία. Εκεί η Μέρκελ δεν θέλει να έχει προβλήματα. Πολλά συνηγορούν ότι το ελληνικό πρόβλημα θα έχει εξαφανιστεί από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων γιατί το τελεσίγραφο εκπνέει την Παρασκευή 5 Ιουνίου, δύο μέρες πριν την έναρξη της συνόδου κορυφής» καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.

«Δηλητήριο η λιτότητα»
Στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των G7 στη Δρέσδη παίχτηκε υπό μορφή σεμιναρίου η διαφωνία εάν μια χώρα πρέπει να κάνει οικονομίες για να αναπτύσσει την οικονομία ή να αφήνει να αναπτύσσεται η οικονομία για να μπορεί να κάνει εξοικονομήσεις. Η οικονομική εφημερίδα Handelsblattεπισημαίνει: «Με την επιμονή τους στους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, την απόρριψη της ανάληψης χρεών για την τόνωση της οικονομίας και την εμμονή τους στο ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν θα πρέπει να γεμίζουν την αγορά με φτηνό χρήμα ο Σόιμπλε και ο επικεφαλής της Deutsche Bank Γενς Βάιντμαν έμειναν το περισσότερο διάστημα απομονωμένοι (…) Το ερώτημα έμεινε χωρίς απάντηση και στη Δρέσδη, γιατί ακόμη και οικονομολόγοι διαφώνησαν. Οι καθηγητές στο Χάρβαρντ Αλεσίνα και Ρογκόφ συνηγόρησαν υπέρ της άποψης Σόιμπλε – Βάιντμαν, αντίθετα ο Ρουμπινί προειδοποίησε για τους κινδύνους από την πολιτική λιτότητας (…) Κάποιος επικεφαλής κεντρικής τράπεζας είπε ότι είναι καλό να ακούσει ο Σόιμπλε από περιώνυμους οικονομολόγους ότι η λιτότητα δρα σαν δηλητήριο σε συνθήκες ύφεσης».

Ο Νίκος Κοτζιάς και η σωτηρία της Ελλάδας
Συνέντευξη στη Frankfurter Allgemeine Zeitung παραχωρεί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Αφορμή είναι η συμμετοχή του ως φιλοσόφου και όχι ως πολιτικού σε Φεστιβάλ Φιλοσοφίας που διοργανώνεται για τρίτη φορά στην Κολωνία. Το ερώτημα στο οποίο καλείται να δώσει απαντήσεις ο κ. Κοτζιάς είναι «Πως σώζει κανείς ένα λαό». «Τα προηγούμενα χρόνια ταυτίσαμε τον άνθρωπο με τα μαθηματικά, τον κάναμε σκλάβο των αριθμών», λέει ο Έλληνας υπουργός στην εφημερίδα.

«Από τη δεκαετία του ΄60 υπάρχει το πολιτικό πιστεύω ότι όταν οι αριθμοί ευημερούν, είναι καλά και ο άνθρωπος. Ασχολούμαστε με τους αριθμούς και παραμελούμε τον πραγματικό κόσμο. Αλλά το πιο σημαντικό για μας θα πρέπει να είναι να μπορεί ο άνθρωπος να διατηρήσει την υπερηφάνεια, την ελπίδα και την αισιοδοξία του».

πηγή: Deutsche Welle

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το