Οικονομία

Γερμανικά ΜΜΕ: Συμφωνία Ελλάδας-δανειστών με…ασάφειες

KOMISION

Στην επίτευξη συμφωνίας Ελλάδας-δανειστών μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις αναφέρεται ο γερμανικός τύπος αλλά και τα περισσότερα ξένα ΜΜΕ, κάνοντας λόγο για σημεία που δεν έχουν ξεκαθαρίσει, ενώ όπως επισημαίνεται το Βερολίνο φαίνεται ότι εξακολουθεί να τηρεί επιφυλακτική στάση.

«Επειτα από 18 ώρες συνεχούς διαπραγμάτευσης Ελλάδα και δανειστές κατέληξαν σε συμφωνία για το νέο πακέτο βοήθειας», γράφει η γερμανικήFrankfurter Allgemeine Zeitung. H γερμανική εφημερίδα επικαλείται δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι παραμένουν ανοικτές “μόνο δύο ή τρεις λεπτομέρειες” στις συζητήσεις με τους δανειστές.

«Οι εμπειρογνώμονες θα συζητήσουν σήμερα τις δράσεις προτεραιότητας που πρέπει να γίνουν από την ελληνική κυβέρνηση για να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες χρηματοδότησης», σημειώνει η FAZ.

“Συμφωνία της Αθήνας με τους δανειστές για τους δημοσιονομικούς στόχους», γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση η Die Welt . “Οι διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα προχώρησαν . Η Αθήνα συμφώνησε με τους διεθνείς πιστωτές της σχετικά με τις δημοσιονομικές απαιτήσεις για τα επόμενα χρόνια», προσθέτει η γερμανική εφημερίδα.

Η οικονομική Handelsblatt, επικαλούμενη το ΑΠΕ ΜΠΕ, σημειώνει επίσης ότι «Ελλάδα και πιστωτές συμφώνησαν σε ένα μνημόνιο για το νέο πακέτο διάσωσης». Η εφημερίδα τονίζει ότι «μετά τη συμφωνία η Αθήνα θα πρέπει σύντομα να επιδείξει ένα πρωτογενές πλεόνασμα – έστω και μικρό, γεγονός που δείχνει ότι ο προϋπολογισμός θα εφαρμοστεί χωρίς την επιβολή νέων μέτρων»

Το περιοδικό Der Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση σημειώνει : «Η Αθήνα ανακοινώνει την επίτευξη συμφωνίας για τα δημοσιονομικά. Συμφωνήθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές του προϋπολογισμού για τα επόμενα τρία χρόνια»

Η Sueddeutsche Zeitung μεταδίδει ότι «η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι υπάρχει συμφωνία με τους δανειστές σχετικά με το περίγραμμα της νέας σύμβασης» και προσθέτει:

«Είναι ακόμα ασαφή σημαντικά σημεία, όπως το συνολικό ύψος των δανείων, το μέγεθος των επιμέρους πληρωμών, τα στοιχεία των τραπεζικών αναδιαρθρώσεων και των ιδιωτικοποιήσεων».

Σύμφωνα με την εφημερίδα του Μονάχου πάντως «η γερμανική κυβέρνηση παραμένει επιφυλακτική».

O υφυπουργός Οικονομικών, Γενς Σπαν, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD υποστήριξε ότι «θα υπάρξουν περαιτέρω διαπραγματεύσεις στην Αθήνα». «Χρειάζεται να συζητηθεί διεξοδικά το νέο πρόγραμμα καθώς πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα πώς η Ελλάδα θα εξασφαλίσει τα αναγκαία κονδύλια για τον προϋπολογισμό τα επόμενα χρόνια», τόνισε ο γερμανός υφυπουργός Οικονομικών.

Στις ολονύχτιες διαπραγματεύσεις που κατέληξαν σε συμφωνία σήμερα το πρωί, αναφέρεται το Bloomberg, μεταφέροντας ωστόσο τόσο το επιφυλακτικό κλίμα από το Βερολίνο, όσο και δηλώσεις οικονομολόγου που κρατά μικρό καλάθι για τον βαθμό στον οποίο η συμφωνία μπορεί να αποδειχθεί πετυχημένη.

Στην επιφυλακτικότητα του Βερολίνου και την χλιαρή στήριξη για την συμφωνία σε άλλες χώρες όπως η «σκληρή» Φινλανδία, αναφέρονται και οι Financial Times, δίνοντας έμφαση στις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν (ψήφιση από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια) και αναπαράγοντας δηλώσεις όπως αυτές του υφυπουργού Οικονομικών, Γενς Σπαν, ο οποίος τονίζει ότι η συμφωνία θα πρέπει να είναι μακράς διαρκείας, «να κρατήσει για τρία χρόνια, όχι για τρεις μέρες».

Σε έναν μαραθώνιο που τελειώνει με την επίτευξη συμφωνίας και έναν νέον που αρχίζει τώρα, καθώς ακολουθεί ένα πολύ σφιχτό χρονοδιάγραμμα, αναφέρεται η γαλλική εφημερίδα «Le Monde», σημειώνοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα διακόψει τις διακοπές του λόγω της ψήφισης της συμφωνίας από την ελληνική βουλή- πιθανώς στις 13 Αυγούστου. Θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη του Eurogroup και η συμφωνία θα τεθεί προς ψήφιση στα ευρωπαϊκά κοινοβούλια.

«Τόσο η Γερμανία, όσο και η Φινλανδία δεν κρύβουν τις επιφυλάξεις τους για την υπογραφή της συμφωνίας τόσο γρήγορα», γράφει η γαλλική εφημερίδα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το