Τοπικά

Γερμανίδες μετέφεραν παράνομα 47 σκυλιά και γάτες από το Βόλο, με προορισμό χώρες του εξωτερικού

Είχαν συλληφθεί τον Φεβρουάριο του 2019 στην εθνική οδό Βόλου-Λάρισας, γιατί μετέφεραν με ένα αυτοκίνητο βαν δεκάδες ζώα συντροφιάς (43 σκύλους και 4 γάτες) και χθες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου έκρινε ένοχες τις δύο υπηκόους Γερμανίας για παράβαση του νόμου  4039/2012 (άρθρο 20) παράνομη εμπορία ζώων.

Επέβαλε στην κάθε μία ποινή φυλάκισης 10 μηνών, με τριετή αναστολή και δυνατότητα έφεσης, αποφάσισε δήμευση του αυτοκινήτου με την οποία γινόταν η μεταφορά των ζώων και ζήτησε να αναλάβουν οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες των σκύλων και των γάτων την περίθαλψή τους ή να τα αναλάβει ο Δήμος Νοτίου Πηλίου, με άρση της κατάσχεσής τους.

Κατηγορούμενες ήταν μια 44χρονη και μια 20χρονη (η δεύτερη εκπροσωπήθηκε δια πληρεξούσιου δικηγόρου), που σύμφωνα με το κατηγορητήριο, είχαν συλληφθεί στις 6 Φεβρουαρίου πέρυσι, στο 9ο χιλιόμετρο τη εθνικής οδού Βόλου-Λάρισας, να μεταφέρουν μέσα σε ειδικά διαμορφωμένους κλωβούς 47 ζώα συντροφιάς, τα οποία και έφεραν διαβατήρια με ιδιοκτήτες -πρώτους κατόχους, κατοίκους του εξωτερικού, γεγονός που δεν συνάδει με την κείμενη εθνική νομοθεσία, ενώ δεν είχαν καταχωρηθεί ως αδέσποτα στον οικείο Δήμο, δεν καταγράφηκε η υιοθεσία τους και η απευθείας σήμανσή τους στο όνομα κατοίκων του εξωτερικού. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο αυτό συνεπάγεται πως η μεταφορά των ζώων είχε εμπορικό χαρακτήρα, προκειμένου να παρακαμφθεί η διαδικασία έκδοσης των απαιτούμενων υγειονομικών πιστοποιητικών από την γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας, κατά παράβαση της εθνικής νομοθεσίας. Επίσης, σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, υπήρχαν εξουσιοδοτήσεις για μεταφορά των ζώων στο εξωτερικό, χωρίς να πληρούνται οι προδιαγραφές της νομοθεσίας της Ε.Ε., καθώς το ζώο εκτός του διαβατηρίου του  έπρεπε να συνοδεύεται και από γραπτή δήλωση του ιδιοκτήτη του. Επίσης οι δύο κατηγορούμενοι δεν ήταν εφοδιασμένοι με έγγραφα, που να αποδεικνύουν ότι τα ζώα δεν ήταν προς πώληση ή μεταβίβαση και δεν είχε δηλωθεί η διεύθυνση του κάθε ιδιοκτήτη τους στο εξωτερικό (Γερμανία και Ολλανδία).

Από την πλευρά της η κατηγορούμενη Γερμανίδα υπήκοος, η οποία ωστόσο δήλωσε πως ζει 21 χρόνια στην Ελλάδα, υποστήριξε στην απολογία της μεταξύ άλλων, ότι εθελοντικά μετέφερε τα ζώα στο εξωτερικό, ότι δεν επρόκειτο να πάρει χρήματα και ότι δεν γνώριζε τις νόμιμες διαδικασίες. Από την πλευρά της δεύτερης κατηγορούμενης η συνήγορός της υποστήριξε πως δεν έχει καμία εμπλοκή στην υπόθεση. Η υπεράσπιση ζήτησε ελαφρυντικά του πρότερου σύννομου βίου και για τις δύο, αίτημα που έγινε αποδεκτό. Επίσης υποστήριξε ότι η κατηγορούμενες με βάση τις κοινωνικές και πνευματικές τους δυνατότητες, δεν ήταν σε θέση να αντιληφθούν ότι προέβαιναν σε παράνομη πράξη και έθεσε το ζήτημα της συγγνωστής νομικής πλάνης, ενώ χαρακτήρισε την σχετική νομοθεσία για τα ζώα συντροφιάς δαιδαλώδη.

Η εισαγγελική πρόταση ήταν να κηρυχθούν ένοχες οι δύο κατηγορούμενες, γιατί δεν τήρησαν τις νόμιμες διαδικασίες και υποκρύπτονταν εμπορικότητα.

Μάρτυρες κατέθεσαν οι δύο αστυνομικοί που τις είχαν συλλάβει και τρεις μάρτυρες υπεράσπισης, ενώ παραστάθηκε ως πολιτική αγωγή  ο πρόεδρος της Ζωοφιλικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας και του σωματείου «Επαφή-Ενεργής Προστασία Αδέσποτων Ζώων» Ηρακλείου, που υποστήριξε πως παραβιάστηκαν η εθνική και η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το