Ελλάδα

Γερμανία: Εξαιρετικά μεγάλο βάρος για την Ελλάδα το προσφυγικό

Διασώστες μεταφέρουν τις σορούς των μεταναστών από την ακτή της Μυτιλήνης μετά το ναυάγιο, Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015. Νεκρή μια γυναίκα και ένα μικρό παιδί καθώς και 13 αγνοούμενοι είναι τα θύματα της νέας  τραγωδίας στη Λέσβο με θύματα μετανάστες και πρόσφυγες. Περίπου στις 6.00 το πρωί πλαστική λέμβος με 50 επιβαίνοντες ανατράπηκε λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, στο Καρά Τεπέ, λίγα χιλιόμετρα βόρεια της Μυτιλήνης. Οι ναυαγοί που βγήκαν στην ακτή δήλωσαν ότι άλλοι 15 κατ' εκτίμηση άνθρωποι που επέβαιναν στη βάρκα έπεσαν στη θάλασσα λόγω της θαλασσοταραχής κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Από δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος και της Frontex που επιχειρούν στην περιοχή ανασύρθηκαν ήδη δύο σοροί. ΑΠΕ- ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

“Εξαιρετικά μεγάλο βάρος” αποτελούν για την Ελλάδα τα προσφυγικά κύματα τα οποία φθάνουν μέσω του Αιγαίου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ ενόψει της επίσκεψης του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ στην Αθήνα, κατά την οποία, τόνισε, ο υπουργός θα μπορέσει να σχηματίσει εικόνα για την κατάσταση επιτόπου προκειμένου να αναλάβει, ενδεχομένως, νέες πρωτοβουλίες, διμερώς ή σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

“Δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά αποτελεί πεποίθησή μας εδώ και εβδομάδες και μήνες ότι χρειαζόμαστε για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης κοινές ευρωπαϊκές λύσεις. Σε αυτές ανήκουν από την σκοπιά του υπουργού Εξωτερικών ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου και η πιο δίκαιη κατανομή των βαρών και των προσφυγικών ροών.

Για τον ίδιο είναι αυτονόητο ότι αυτό καθιστά απαραίτητη την στενή συνεργασία της Ελλάδας με την ΕΕ, αλλά και την στενή συνεργασία διμερώς, με την Γερμανία”, δήλωσε ο κ. Σέφερ και πρόσθεσε ότι στις συνομιλίες αύριο με την ελληνική ηγεσία ο κ. Σταϊνμάιερ θα σχηματίσει μια εικόνα σχετικά με το πώς είναι η κατάσταση πραγματικά επιτόπου και με το πώς θα μπορούσαν η Ευρώπη και η Γερμανία να βοηθήσουν την Ελλάδα στην αντιμετώπιση αυτού του τεράστιου βάρους.

“Με αυτές τις πληροφορίες θα επιστρέψει ώστε να αναλάβει, ενδεχομένως νέες πρωτοβουλίες στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο”, επισήμανε ο Γερμανός εκπρόσωπος, για να διευκρινίσει ότι η βοήθεια που έχει ήδη δώσει η Γερμανία δεν είναι σε καμία περίπτωση το τέλος αυτών που είναι πρόθυμο να κάνει το Βερολίνο.

“Το θέμα τώρα είναι να συνομιλήσουμε ανοιχτά και σε πνεύμα εμπιστοσύνης με την ελληνική ηγεσία και να καταλήξουμε σε συμπεράσματα σχετικά με το τι θα μπορούσε ενδεχομένως να γίνει επιπλέον, ενδεχομένως και να βοηθήσουμε ώστε οι συμφωνίες που έγιναν την περασμένη Κυριακή και με την συμμετοχή της ελληνικής ηγεσίας να δρομολογηθούν το συντομότερο δυνατό και κατά όσο το δυνατόν λειτουργικότερο τρόπο”, κατέληξε ο κ. Σέφερ.

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το