Τοπικά

Γερμανοί και Αυστριακοί στηρίζουν οικονομικά το Κέντρο Υγείας στο Νότιο Πήλιο “Θ”

 

Σ17-Φ11

Με την κατάργηση της είσπραξης των πέντε ευρώ τα Κέντρα Υγείας ήρθαν σε ακόμη πιο δυσχερή οικονομικά θέση για να καλύπτουν τις ανάγκες τους, καθώς δεν είχαν έσοδα για την κάλυψη των λειτουργικών ζητημάτων. Και αυτό φαίνεται στην έλλειψη εκκαθαριστικών, γραφικής ύλης, ενίοτε και σε υγειονομικό υλικό.

Πλέον οι παραγγελίες γίνονται μέσα από συμβάσεις, στις οποίες προχωρεί η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας με τις εταιρείες. Έτσι και τα 35 Κέντρα Υγείας της Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας υποβάλλουν τα αιτήματά τους και περιμένουν την τροφοδοσία τους.

Η γραμματέας του σωματείου εργαζομένων κ. Νέλη Χονδρογιάννη τόνισε πως «αυτή την περίοδο η ροή ενίσχυσης των Κέντρων Υγείας σε υγειονομικό υλικό γίνεται, αλλά όχι στο βαθμό που θα θέλαμε. Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στην έλλειψη πόρων για την αγορά εκκαθαριστικών, προμήθειας χαρτιού και γραφικής ύλης. Το χαρτί είναι απαραίτητο για τη διεξαγωγή της συνταγογράφησης. Για παράδειγμα στην ακτίνα του Κέντρου Υγείας Αργαλαστής υπάρχουν δεκατρία αγροτικά ιατρεία, όλα επανδρωμένα, που οι γιατροί εξυπηρετούν τους ασθενείς κάνοντας μεταξύ άλλων και συνταγογράφηση».

Το κενό αυτό έρχονται να καλύψουν Γερμανοί και Αυστριακοί που διαμένουν στο Νότιο Πήλιο, έχουν αγοράσει οικόπεδα και σπίτια, και περνούν πολύ χρόνο στην Ελλάδα. Αγαπούν το Νότιο Πήλιο και θέλουν να ενισχύσουν τις υποδομές υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανέφερε η κ. Χονδρογιάννη, οι Γερμανοί και οι Αυστριακοί όταν έρχονται στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής και υποβάλλονται σε κάποια εξέταση ή ιατρική παρέμβαση, γνωρίζοντας ότι δεν είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν τα πέντε ευρώ, προσφέρουν πάλι χρήματα, μόνο που είναι πολύ περισσότερα, όπως 50, 60 ευρώ. Μάλιστα υπήρξε περίπτωση ξένων που άφησαν ακόμη και 600 ευρώ. Η συνεισφορά αυτών των ανθρώπων που αποφάσισαν να ζήσουν μόνιμα στον τόπο μας, είναι πολύ μεγάλη. Μάλιστα με αυτά τα χρήματα μπορούμε και αγοράζουμε εκκαθαριστικά, χαρτική ύλη, ακόμη και τόνερ».

Ένα ακόμη σημαντικό «αγκάθι» για τη λειτουργία των Κέντρων Υγείας είναι η αντιμετώπιση των τεχνικών προβλημάτων. Για παράδειγμα η κ. Χονδρογιάννη ανέφερε πως «αυτή την περίοδο έχουν βουλώσει οι βόθροι και με την πρώτη βροχόπτωση θα δημιουργηθεί πρόβλημα. Μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές που τα Κέντρα Υγείας είναι αναγκασμένα να απευθύνονται στους Δήμους για να συνδράμουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. Και μπορώ να πω για την περίπτωση του Δήμου Νοτίου Πηλίου πως μέχρι στιγμής έχουν ανταποκριθεί διαθέτοντας ακόμη και προσωπικό».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το