Ελλάδα

Γεραπετρίτης για ξερονήσια: Ολες οι προτάσεις είναι ανοιχτές -Θα προχωρήσουν τα κλειστά κέντρα στα νησιά

Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης -Φωτογραφία: ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/EUROKINISSI

Για την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα, την «απαράδεκτη» στάση της Τουρκίας, αλλά και το ενδεχόμενο κατασκευής κλειστών δομών σε ακατοίκητα νησιά μίλησε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Αναλυτικότερα, καλεσμένος στην εκπομπή «Αποτυπώματα» στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, σε ερώτηση που του έγινε για το αν η Ελλάδα πήρε κάτι από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, σχετικά με τις εξελίξεις στον Εβρο, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι «ζητήσαμε την επιδοκιμασία των αποφάσεων της ελληνικής κυβέρνησης να αναβαθμίσει το επίπεδο ετοιμότητας και αυστηροποίησης στον έλεγχο των ελληνικών συνόρων τα οποία είναι και ευρωπαϊκά. Αμέσως υπήρξε η ομόθυμη στάση εκ μέρους όλων των κυβερνήσεων ότι η Ελλάδα καλά έπραξε αναβαθμίζοντας το επίπεδο της επιτήρησης. Είναι ένα μεγάλο όφελος».
«Υπήρξε μία σπάνια περίπτωση όπου ομόφωνα το συμβούλιο υπουργών, αποδοκίμασε κατηγορηματικά την Τουρκία για την έως σήμερα στάση της στο μεταναστευτικό», υπογράμμισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Πρόσθεσε ότι το συμβούλιο των υπουργών χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη στάση της Τουρκίας. «Εχουμε μια ενορχηστρωμένη απόπειρα από τη τουρκική πλευρά», είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Επικρατείας, να «αποσυντονίσει με οποιονδήποτε τρόπο την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ενωση».

«Η Ελλάδα αναβαθμίζεται στον τομέα της Αμυνας»
Σημείωσε ότι η χώρα μας θα λάβει από την Ευρώπη ένα ικανό ποσό, ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ ώστε να καταστεί απολύτως δυνατή η αντιμετώπιση της κρίσης αυτής. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα αναβαθμίζεται στον τομέα της άμυνας, με την ενεργοποίηση του μηχανισμού RAPID της Frontex.

Στη συνέχεια ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε πως τα περισσότερα από τα κράτη μέλη της ΕΕ δεσμεύτηκαν ότι θα στείλουν και μεμονωμένα εξοπλισμό και προσωπικό ώστε να καταστεί αποτελεσματική η επιτήρηση των ευρωπαϊκών συνόρων. Πρόσθεσε ότι υπάρχει αναβάθμιση σε επίπεδο πολιτικής προστασίας και ενεργοποίηση μιας διπλωματικής οδού εκ μέρους της ΕΕ η οποία θα έρθει σε επαφή με τρίτες χώρες από τις οποίες προέρχονται απευθείας οι πρόσφυγες και μετανάστες έτσι ώστε να ανοίξει διπλωματικά ένας δίαυλος για να καταστούν δυνατές οι επιστροφές και στις χώρες καταγωγής. Πρόσθεσε ότι «υπήρξε δέσμευση εκ μέρους των περισσοτέρων κρατών της ΕΕ να συμμετέχουν στο πρόγραμμα επιστροφών των ασυνόδευτων ανηλίκων που βρίσκονται στην Ελλάδα».

 Η επίθεση που δέχεται η Ελλάδα είναι υβριδική
Την ίδια ώρα ο υπουργός Επικρατείας εξέφρασε την πεποίθηση πως «η επίθεση που δέχεται η Ελλάδα είναι υβριδική» και υπογράμμισε πως «η ένταση αυτού του πολέμου είναι σε υψηλά επίπεδα και δεν έχει σχέση με την κρίση του 2015.

Μάλιστα ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στο βίντεο που είδαν και οι Ευρωπαίοι για τον Εβρο και το πως γίνεται η τουρκική προπαγάνδα, λέγοντας ότι έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην στήριξη της Ευρώπης προς την Ελλάδα, και ότι πρόκειται για ένα «ενορχηστρωμένο σχέδιο από τον Ερντογάν».

Σημείωσε ότι πρόκειται για την απαρχή μιας νέας κρίσης ίσως και εφάμιλλη σε δυναμική με την κρίση του 2015 που ήταν όμως πολλαπλάσια σε μεγέθη. «Η κρίση του 2015 προκλήθηκε από το μεγάλο κύμα μετανάστευσης, κυρίως τον πόλεμο της Μέσης Ανατολής, έχοντας τα χαρακτηριστικά της εθελούσιας κίνησης, επρόκειτο για ανθρώπους που αναζητούσαν ένα καταφύγιο από τον πόλεμο. Τώρα έχουμε μια διαφορετική περίπτωση, δεν πρόκειται κατά κυριολεξία για μεταναστευτική κρίση αλλά μία νέα μορφή υβριδικής επίθεσης που έχει τα χαρακτηριστικά της άμεσης υποκίνησης από θεσμικό φορέα. Είναι πολύ πιο επικίνδυνη από εθελούσια κίνηση που δημιουργεί μια ανθρώπινη ασπίδα που αξιοποιείται για γεωπολιτικούς λόγους για για αυτό αναβαθμίζει και σε πολύ πιο ισχυρά επίπεδα την ένταση αυτού του πολέμου».

Πρόσθεσε ότι δεν υπήρξε καμία αποστροφή εναντίον της Ελλάδας για τις ενέργειες που έχει λάβει. Για το αν υπήρξε υπερβολική βία, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι κάτι τέτοιο δεν αποδεικνύεται από καμία απολύτως αξιόπιστη πηγή, τονίζοντας πως οι ελληνικές δυνάμεις κινούνται απολύτως στο πλαίσιο που προσδιορίζεται από τις θεμιτές πηγές άμυνας. Δεν έχει υπάρξει χρήση πραγματικών πυρών κάνοντας λόγο για προπαγάνδα από πλευράς Τουρκίας.
Επιπλέον ο υπουργός Επικρατείας συμπλήρωσε πως το ότι η πίεση της Τουρκίας είναι στοχευμένη  και στρατηγικά χειραγωγούμενη προκύπτει από το γεγονός ότι οι προσφυγικές ροές κατευθύνονται προς Ελλάδα και Κύπρο και όχι προς τη Βουλγαρία.

Οσον αφορά το άσυλο όπου η Ελλάδα αναστέλλει για ένα μήνα την υποβολή αιτήσεων ασύλου όσων μπαίνουν στη χώρα παράνομα, ο Γιώργος Γεραπετρίτης είπε ότι «πρόκειται για ένα μέτρο που αναγνωρίζεται από το διεθνές δίκαιο, στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας ασφάλειας. Είναι ένα ζήτημα εθνικής κυριαρχίας».

«Ανοιχτό το ενδεχόμενο κλειστών δομών σε ακατοίκητα νησιά»
Τέλος, ο υπουργός Επικρατείας κατά την παρουσία του στη τηλεόραση του ΣΚΑΪ δεν απέκλεισε τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης προσφύγων και μεταναστών σε ακατοίκητα νησιά.

«Προς όφελος της πατρίδας και των νησιωτών η δημιουργία κλειστών κέντρων στα νησιά. Εννοείται πως θα προχωρήσει η κατασκευής τους. Θα κινηθούμε πολύ γρήγορα. Οι αντιδράσεις έχουν πλέον καμφθεί», σημείωσε ενώ σε ερώτηση που του έγινε για τη δημιουργία κλειστών κέντρων στα ακατοίκητα νησιά και το κατά πόσο θα το δεχθούν οι Ευρωπαίοι ο Γιώργος Γεραπετρίτης δεν το απέκλεισε.

«Ολες οι προτάσεις είναι ανοιχτές ακόμα και αυτές για τα ξερονήσια αλλά ότι γίνει θα πρέπει να γίνει με βάση τους διεθνείς κανόνες και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια που θα σέβονται πρόσφυγες και μετανάστες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το